Svetlana Makarovič in Prešernova nagrada

mistique

Guru
16. jun 2009
15.529
2.961
113
Maš prav, ja. Kopiral sem in pozabil popraviti.
Drugače pa je govora o teh zadevah in njegovem siceršnjem delu na področju razvoja oblikovanja.

1764785650800.png

1764785782404.png

1764785756852.png
1764785888587.png

mistique

Guru
16. jun 2009
15.529
2.961
113
Jugonostalgija živi.
Dejstvo je, da živi in bo živela (najmanj do takrat, ko podremo vso infrastrukturo iz tistih časov :fredi:). Če si ti svojo mladost zamudil, ne rabiš zavidati, da smo jo nekateri imeli...ti samo zaupaj, da smo se imeli luštno. Ker smo bili mladi in ne izključno, ker smo bili v Jugi. Je pa pomagalo!

Mächtig je v tistem času zelo veliko ustvarjal in je prejemnik Prešernove nagrade. Moraš biti iz nekih surovih materialov, da delo, ki ga v tujini cenijo (prva slika je iz muzeja moderne umetnosti - MoMa, v NY), doma slabšalno poimenuješ Jugonostalgija.

Jaz pa sem k sreči (ker so takrat naciji zganjali dramo in prišli na oblast) zamudil Bauhaus, pa se mi zdi, da je bilo to eno boljših obdobij za industrijsko oblikovanje, arhitekturo in umetnost na sploh. Evo, še malo nostalgije...

• Všeč mi je
Reactions: zakon in aljoman

BuDi

Guru
6. sep 2007
8.376
4.825
113
(prva slika je iz muzeja moderne umetnosti - MoMa, v NY), doma slabšalno poimenuješ Jugonostalgija.
ja iz ene konkretne razstave o Jugoslaviji iz leta 2019 (Architecture in Yugoslavia, 1948–1980)

Sicer sem bil tam večkrat in v MoMa nimajo razstavljenega machtiga na redni razstavi (niti iskrinega telefona, kot nas učijo miti in legende)

mistique

Guru
16. jun 2009
15.529
2.961
113
ja, ko živiš v preteklosti si tam ko ni muh.
No, ti očitno misliš, da ljudje, ki jim je všeč zapuščina preteklih časov (raznih genialnih posameznikov) in jo tudi cenijo in nagrajujejo, tudi živijo v preteklosti? Zanimiva zabloda.
Živeti v preteklosti ni nič drugače, kot če živiš v prihodnosti s pomočjo obljube o boljšem jutri (leta 2035 bomo vsi samo še ukazovali umetni inteligenci)? :fredi:

Ne rabiš živeti v preteklosti, lahko pa se jo spominjaš, če tam najdeš nekaj, kar je vredno spomina. Nekaterim, ki so (ali pa ste) imeli grenko mladost, nič ne zavidam. Grenki spomini.
Zame so spomini na preteklost nekaj povsem zdravega. Vedno pa je najlepše zdaj, ne jutri, ne včeraj...

Ampak, katero obdobje (literarno, oblikovalsko, nazorsko,...) pa je tebi najbolj všeč?