Študent in zaslužek večje vsote denarja

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik kolesarko pravi:
Cifre so prišle direktno iz davčnega urada v Celju, je pa tista gospa tam, ki mi je to govorila lepo pokazala koliko se spozna na stvari. Ne vem kako bi potem naj ljudje vedeli, kako najlažje (zakonito) izpeljat zadevo, če še oni tam sami ne znajo tega povedat! (ravno zaradi tega, sem tudi objavil stvar tukaj).

Recimo tako, da bi pogledali zakonodajo s tega podrocja in pravilnike, ki se nanjo nanasajo. Vse te zadeve so javno objavljene. Ti si recimo govoril o dohodnini, kaj je torej bolj logicnega kot pogledati lestvico za odmero, kjer so navedene vse olajsave ? Jaz sem vanjo pogledal, preden sem vprasal od kje te stevilke (ker sem imel v spominu, da je splosna olajsava precej visja), student pa pac ze zelo dolgo nisem in nisem mogel iz glave vedeti koliko zdaj znasa olajsava zanje. Ce meni ni pretezko pogledati za tvoje vprasanje, zakaj bi bilo potem tebi ? http://www.durs.gov.si

Citat:
Živim pri starših, to je res, ampak sta seznanjena z mojimi prihodki. V kolikor bo potrebno, se bosta olajšavi tudi odpovedala... Da pa se ji sedaj ne želita odreči je pa itak logično.... ne vem če bi se ji kdo sploh želel...

Boste izracunali kaj se najbolj splaca, to je jasno (bi bilo neumno, ce ne bi). Za moje pojme bi bilo najmanj prerekanja, ce ti kasiras svoje prihodke, sam koristis svojo olajsavo in to je to. Starsa najbrz zasluzita vec kot kot je potrebno, da imata olajsavo najnizjo, a to se ne pomeni nujno, da je najbolj ekonomicno, da imas svojo olajsavo ti (ceprav je to najbolj verjetno, ko boste vse izdatke za dohodnino sesteli). Dobrodosel v svet odraslih
wink-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
, vendar bi se rad temu izzognil, ker le to potegne za sabo stroške + odpade študentska prehrana in še nekatere študentske ugodnosti.

Presneto, čuka prihodka imaš mesečno, pa te je strah, da ne bi imel več subvencionirane prehrane?
hysterical-1.gif

OMG, PRAV je, da te užge davkarija po žepu; prihodek imaš višji kot 99% ostalih študentov, živiš pri starših pa še državo bi rad prenašal okoli. 12 čukov letno + vse študentske ugodnosti -> frajer. Nekaj boš pa že podelil ostalim državljanom.
rolleyes-1.gif

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Kar si v prvem delu objave napisal je res. to je najbol logično, da pogledaš sam. Lažje pa je, da vprašam izvedence tukaj
smile-1.gif
sem pa sedaj dobil tolk naslovov, da mi bo stvar jasna - hvala:) Kako točno bomo nardil z olajšavami bomo pa še videli, kolikor jo bom rabil jaz jo bom porabil, kar ostane - če ostane pa me bosta lahko uveljavljala.

Tale svet odraslih, pa moram rečt da ma svoje pluse in minuse, ampak minusov zaradi življenja pri starših še ne opazim prav veliko. Tko da bo potrebno čimprej poštudirat kam vložit ta denar, ki ga sedaj dejansko ne potrebujem ... za obdobje, ko ne bo vse več tako rožnato
smile-1.gif

Kakšne ideje? recimo 800€ mesečno kaj se najbol obrestuje?

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Citat:
, vendar bi se rad temu izzognil, ker le to potegne za sabo stroške + odpade študentska prehrana in še nekatere študentske ugodnosti.

Presneto, čuka prihodka imaš mesečno, pa te je strah, da ne bi imel več subvencionirane prehrane?
hysterical-1.gif

OMG, PRAV je, da te užge davkarija po žepu; prihodek imaš višji kot 99% ostalih študentov, živiš pri starših pa še državo bi rad prenašal okoli. 12 čukov letno + vse študentske ugodnosti -> frajer. Nekaj boš pa že podelil ostalim državljanom.
rolleyes-1.gif

V letošnjem šolskem letu sem šel jest mogoče 5x, da ne boš v skrbeh kako zelo sem skopuški. Še vedno si pa mislim, zakaj ne bi izkoristil če pa lahko. Še najbolj sem proti popoldanskemu S.p. zaradi vse administracije in kompliciranja. se mi zdi, da je preko študentske napotnice še vedno najlažje
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zdaj bos pa dobil kanonado odgovorov, najvec na temo zlata
cool-1.gif
Kar se mene tice, bi take zneske trenutno drzal na kaksnem varcevalnem racunu, tako da se ne dela minus in da so evidentirani (da ne bi kaksna davkarija komplicirala cez par let od kje ti denar, ko bi recimo ti hotel nabaviti stanovanje). Ko se razmere normalizirajo, bo bolj jasno kam kaj naloziti. Ce si varcen, se lahko nabere precej denarja, za avto, morda za zacetek makupa stanovanja ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Ne mu pozabiti omenit tudi to, da če ima letno več kot 1000 eur obresti, potem bo plačal davek.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Da ampak samo na presežek če sem prav razumel? Torej do 1000 ne bo obdavčeno, če pa bo imel skupaj 1242 obresti bo obdavčen samo del, torej 242?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
tako je, ne vem edin kako je obdavčeno, oz verjetno tako kot vsak izreden dohodek, in če so kakšne stopnje, recimo več obresti, več davka, kot pri plačah?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj nisi npr. pri delnicah ali skladih nic na boljsem, tam je celo nekoliko drazje (nobenega "prvega jurja zastonj"), razen ce imas to na lagerju zelo dolgo. Glede na to, da je student, dvomim, da bo sparal kaj dlje kot nekaj let, maksimalno 5, medtem bo ze kaksna potreba po nakupu (ali nepremicnine ali avta ali cesa podobnega).

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
verjetno bom dal denar res kar na varčevalni račun, nekaj pa na vezano vlogo, sam še najboljšo banko morem najdit. Da bi me obdavčili še pri tem, pa verjetno ne bo šlo - dvomim da bo kje naneslo 1000€ obresti letno
sprasujem se.gif
.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Človek lahko ponosen na generacijo, ki je trenutno na faksu...Le študent je, pa že gleda kako bi prinesel okoli državo in posledično državljane.

Tak ja, vse potisni državi, vse jim daj, oni ti pa lepo prodajo najdražjo vinjeto v evropi za manjman avtocest v evropi, nabijajo
davke,...

Tak ja, še jim dajmo, naj si pahor kupi novega osmaka in joče kako nemore z 3k plače živet, mi pa mu mahajmo s kliotov ven.

Človek je športnik dobiva jurja, zraven študira, pa naj še državi da mesečno 300e, sej mu jih še vedno 700 ostane.
stupid-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Seveda, bolj fer je da dam jaz namesto njega. In tvoja mama. In sosed Lojze. In ostalih ~700 tisoc ljudi.

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Vsak, ki je malo razgledam ima to možnost, tako da me ne rabiš obsojat. Zakaj bi dal na banko toliko denarja da bi nakoncu še država vzela, če lahko dam malo majn in si grem rajš s tem kar bi mi drugače vzela natankat avto. Itak je tut bencin vedno dražji na račun vlade, po tem se hočem peljat v Lj. na fakulteto in še tam mi zopet uzamejo skor 100€ na leto za to, da lahko uporabljam avtocesto. Ko pa mi bo spomladi potekla registracija, pa bom seveda zopet lahko plačal davek na registracijo motornega vozila ali pa davek za onasnaževanje?!? nekje bodo sigurno še prislonili svoj lonček
rolleyes-1.gif
!
Res ne vem, zakaj so se nekateri tolk zlo obregnal vame, vsak ima možnost naštudirat, kako določeno stvar izpeljati, da mu bo ostalo kar največ v lastnem žepu. Če pa se nekaterim tega ne da in rajši samo plačajo davek na vsako malenkost, pa to ni več ravno moj problem
smirk-1.gif
.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
ksz..

nisem vsega bral oz. skoraj ničesar, zato bom napisal svoje.. pa mogoče je že kdo kaj napisal o tem.
Torej, sam imam tudi višje prihodke kot študent, ker delam praktično polni delovni čas zadnja 3 leta (ja, tudi študiram poleg službe - da se ne bo kdo vpičil še zdaj v to, ko je najmanj potrebno).
Stvar je dokaj preprosta; starši naj te ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, s tem se ti poviša meja zaslužka. Obenem pa lahko takoj ko dobiš obvestilo za plačilo dohodnine vložiš pritožbo in jim predložiš potne stroške na delovno mesto (na tvojem mestu bi jaz vzel naslov kluba v katerem treniraš). Potni stroški se odštejejo od tvojega celoletnega zaslužka in če so dovolj visoki padeš pod tisto mejo kot si zaslužil in plačaš dohodnine natanko 0 €.
Jaz imam pri tem srečo, ker lahko nabijem potnih stroškov za 10k € na leto. Tako, da tudi če zaslužim 20k€ na leto ne bom plačal dohodnine.

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Nič ni šlo preko zakona. Pa tut če bi tukaj dobil kak tak predlov, bi pošteno premislil preden bi šel v to. Infernus, hvala za dober odgovor, tale s potnimi stroški ni slaba, glede na to, da je klub cca 80 km oddaljen od mene:) zgleda bo treba začet šparat račune od bencina:)

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Ni ti potrebno šparat računov od bencina. Rabiš samo en izpolnjen obrazec, ki ga dobiš na davčni (in ne, ni v prodaji, ker to skrivajo kot zlato.. meni so komaj skopirali, ker sem jim težil v pisarni). Ta obrazec ti poštempla delodajalec oz. v tvojem primeru športno društvo in podpiše. Poleg tega se datumi navedeni za prevoz na tem obrazcu morajo ujemati s tvojo prisotnostjo na firmi oz. v klubu. Zdaj.. verjetno se ne štemplaš kot za šiht ko prideš na trening.. tako, da najbolje da si napišeš v neko tabelo prisotnost, klub ti pa vse to datumsko potrdi, poštempla in se ti en odgovorni gor podpiše.
Torej, potreboval boš:
- izpolnjen obrazec iz davčne in
- "tabelo" prisotnosti na treningih
seveda se mora vse datumsko ujemati.

lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Vsak, ki je malo razgledam ima to možnost, tako da me ne rabiš obsojat.

Obsojam Malcomov hecno izkrivljeni piogled na svet, v katerem zivi v prepricanju, da s tem ko nateguje vse po vrsti (zacensi s svojim sorodstvom) nekako pripomore k temu, da se Borat ne bo vozil z novim A8 ali imel 3000 mesecne place. Enako bo, le drugi sponzoriramo njegove izpade.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Seveda, bolj fer je da dam jaz namesto njega. In tvoja mama. In sosed Lojze. In ostalih ~700 tisoc ljudi.

Mi damo tak al drugače... Perspektivnega športnika ki študira lupat za 300 je pa svinjarija.

Ni čudno da nas kar nekaj krade in to tako treba. Nori bi bil če nebi, vi pa kr delajte za državo.

Sploh novoletni stožec v centru maribora za 80k€ mi je še posebaj všeč. Sej ni čuda da nekateri nimate pa nebote meli
nikol nič, če pa ste za to državo kot vernik za cerkev.