Stroški s A8, S500, 740...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
ti je že del alte odgovoril jaz ti bom pa še matematično
2 uri na dan (1 ura sem ena nazaj,)
200 delovnih dni (pa jih je dejansko nekaj več)
2 človeka (mož in žena recimo)

Cifre v zgornjih treh vrsticah zmnoži pa dobiš 800 ur.
Kaj teh 800 lahko počneš ti je pa del alte povedal- lahko fušaš za 15+€/uro kar znese letno....12.000€

Ah ne, hanzi ti si bedak, jmi smo pa carji, ker vsak dan nosim 2 uri glavo naprodaj med alter dinamiki in alter stardeci. in mislim koliko sem na boljšem ker sem dal za nepremičnino 1/2 cene ljubljanske in ker poleg plače dobim še eno "plačo" za strošek prevoza.... poleg tega ima pa še plačo v lj 20% višjo kot v domačem kraju za enako delo.
cheer.gif

Pa kaj se obremenjujem, saj jaz že nekaj časa ne delam
confused-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Tistih 800 ur lahko:
  • preživiš kvalitetno z otroci
  • porabiš za dodatni zaslužek
  • uporabiš za kvalitetnejši spanec
  • ...
  • gledaš kot tele v strop in ne nosiš svoje glave naprodaj na cestah, kjer se srečujejo stardeci in dinamiki

Od kje vam 800 ur? Primerjamo jabolka in hruške.
Žalec - LJ max 60 minut.
Domžale - LJ cca 25 minut
Razlika 40 minut max. 80 min na dan * 22 dni mesečno = 1760 minut * 12 = 20.000 minut = dobrih 300 ur letno. Pa odštejmo še dopuste, bolniške...
Teh 300 ur mi nihče ne bo dodatno plačal. Presedim jih tako ali drugače zastonj, doma ali za volanom.

Skratka, za dobro uro dodatne vožnje dnevno se ne sekiram, še posebej ker je praktično vsa relacija po avtocesti. Pa da ne bomo samo o hišah poglejmo konkreten primer nepremičnine, kjer sem tudi osebno vpleten. Center Žalca, 55 kvadratov, prvo nadstropje, spodobno velik zastekljen balkon, 100 m od občine in avtobusne, 200 metrov do šole in vrtca, 5 minut do avtoceste. Cena 80.000 EUR. Blok je star kakšnih 30 let, a obnovljen, s centralno, nova fasada itd. Sosedje so skulirani, srednja in starejša generacija.
Koliko me pride nekaj takega v LJ? Recimo da dvakrat toliko. Sorry, cene so 50 % ljubljanskih, s tem da tudi tukaj kar konkretno rastejo zaradi zanimanja Ljubljančanov, ki se selijo sem. K mojim staršem vsakih par mesecev prijadra kakšen nepremičninski agent in lobira za prodajo stare hiše s parcelo. Prvi sosed mojih staršev je iz LJ, v okolici jih je še kar nekaj.
Dodaten plus takšnih lokacij je možnost dela v LJ, CE in MB. Nikoli ne veš, kje boš pristal ti ali partner. Tako pa imaš na izbiro vse tri centre, dva oddaljena slabo uro, eden pa 20 minut.
Če se že spuščam v investicijo se raje odločim za boljšo nepremičnino izven LJ kot pa majhno stanovanje sredi Fužin, kjer bom polovico dneva užival ob Lepi Breni, drugo polovico pa ob Halidu Bešliæu, vsako jutro pa bom s strahom pogledal na parkirišče, če je avto še v enem kosu ali pa je preprosto izpuhtel. Takšen ghetto luksuz ni vreden toliko, kot cenijo stanovanja v LJ. Pa še z vrtci ni takšnih težav kot v LJ, kjer lahko krepko dovolj časa zabiješ z razvozom mulcev po Ljubljani.
Ko bodo enkrat cene zgolj za 40 % višje se bom pa zamislil.

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Tistih 40 minut zjutraj jaz veliko raje še malo pospim. Na šiht pridem veliko bolj svež kot pa prej, ko sem se vozil vsak dan. Zjutraj dostojno pojem zajtrk, prej mi je to redko zneslo. Ni primerjave! Da ne govorimo o iskanju parkirnega mesta vsako jutro. Če ostaneš brez avta (nesreča, se ti pokvari, ipd) skoraj ne moraš v službo. Najprej mora bit avto OK, šele nato pogledaš, če tebe kaj boli
grims-1.gif
. To so sicer male stvari ampak meni veliko pomenijo.

Obnovljen blok... meni osebno nekaj šteje samo nov(ejši) blok. Star obnovljen blok je še vedno "star".

Kar se pa tiče povezav z okoliškimi mesti si malo brcnil v temo. Ljubljana je ravno tako dobro povezana z okoliškimi mesti. Upam si trditi, da celo bolj. Kdo pravi, da moraš živet na Fužinah? Ljubljana je velika (no ja, relativno).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Dve leti sem na Fužinah, sestrična 30 let, pa imava občutek da najbrž nič slabše kot po drugih spalnih soseskah. Je pa res da sva oba v nizkih blokih in jaz imam za stanovalce predvsem penzioniste ki so neprofitni najemniki. Zaenkrat tudi še nisem dlej kot 50m od vhoda parkiral (pa ne na zelenici)
Sicer pa nekoč ko nas bo več bom najbrž tudi jaz razmišljal o hiški nekje v bližini rodnega kraja (mojega ali pa njejenga)

Ah ja A8, 740, S500

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
zdej vam bo pa lubljančan povedu....
smile-1.gif

ena stvar je definitvna.... star obnovljen blok/stanovanje je še vedno star... vem žal na lastnem primeru... ampak... kot srečnež imam svoje parkinge, svoj vrt, svojo živo mejo, svojo garažo, svojo klet... v radiju hoje 15 min je.... največji Mercator, 2 x Spar, McDonald, 2 x Mercator, Hura, Hofer, 3 bencinske, na eni lahko kupim celo plinsko "bombo", kebap.

Živel sem na fužinah in se ne vrnem več nazaj, nekdo se ne bi v Šiško... To da je od Domžal do Lj 25min je zatiskanje oči pred resnico... Od Domžal do table Ljubljana je natanko 5 min vožnje po predpisih. in nič več.. V 50 min pridem v jutranji gužvi iz Šiške v zalog preko centra... z lahkoto... ampak seveda obstaja obvoznica, ki skrajša pot. Iz Žalca si v Lj lahko v 60 min. Z lahkoto... ampak jutranja gužva je enaka v Lj za vse... kar pomeni da boš iz točke A kjer štarta Ljubljančan potreboval isto...

Od punce sodelavka se vozi po zloglasni trasi iz Lj do Žalca (in še naprej) ... v enem letu 2 x nesreča, težave z avtomobilom... po 3 letih je avto nujno za prodati saj ima veeeeliko kilometrov in je kot tak nemogoč za prodati... Verjamem da marsikomu dodatna ura v avtu ne pomeni veliko, zavedajte pa se da vas nekoč vrtci ne bodo čakal cel dan plus izpostavljanje otrok vsakodnevnim dolgim vožnjam in patetičnim ostaim udeležencem v prometu ni ravno zdravo...

Plus velika razlika je ali vstanem ob 7:15 ali pa 06:15...

lp

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Jaz pa imam v radiusu 10min hoje. Mercator, Tuš, Hofer, Merkur, kebap, 4 črpalke (1x omv, 2x petrol, 1x mol), železniško postajo
grin1.gif
)
Glede vožnje je pa tako, da sem jaz iz Litije v Ljubljani v 30-35minutah lahko bi bil še prej samo potem tisto zame ni več varna vožnja.

Če bi imel denar bi se takoj preselil bliže LJ oz. na neko mirno lokacijo v LJ, a ker le-tega vedno primankuje sem se primoran na šiht vozit v LJ.

p.s. prej sem živel v Šiški, no tja se pa res ne bi več preselil za noben denar

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Mitja. Vsako jutro dam to skozi. Pripeljem se po AC do uvoza Domžale (torej ne računam vožnje iz Domžal do uvoza na AC) nekje okoli 8. ure. V LJ (pri tem mislim center mesta, okolica železniške postaje) se vozim 25 minut. Najprej cijazenje do razcepa Zadobrova kjer najprej popeniš ob zastoju pri priključku Šentjakob, potem pa še uvoz na Šmartinko in njeni semaforji. Rešitev je izvoz Sneberje, kjer si malo prej skozi in ujameš zeleni val na šmartinki. Pred leti ni bilo tako patetično, zadnje leto ali dve pa se je promet totalno zgostil, zakaj pa ne vem.
Od Žalca do Domžal si zlahka v pol ure, še posebej zdaj, ko se ne izmikamo več cestninski na Vranskem.

Z izrabo vozila je hudič. Po eni strani ima avto veliko kilometrov. Po drugi pa so to avtocestni kilometri. Raje kupimavto s 150.000 km po AC kot avto, ki je dal skozi 60.000 km vožnje po mestu. A razloži to povprečnemu Slovencu. Avto prodajam na dve, tri leta, praviloma ostane v družini ker vejo, da prodajam ohranjena vozila, ki še dolgo delajo bp.
Četudi bi živel v LJ bi se vozil z avtom za vsaj 15000 EUR in prav tako bi ga menjal na dve, tri leta. Že zato, ker se avta hitro naveličam, menjave pa vsaj zaenkrat brez težav sfinanciram iz tekočega prihodka. Če bi bil v LJ bi pa itak vozil le A8 in 750, menjal pa bi kot po tekočem traku
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si

Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Ni res. Za primer vzemi novo hišo v bližini Žalca. 150.000 EUR. Voziš se 50 minut do centra LJ. ... Jaz se nikoli ne selim v LJ, raje kupim dve nepremičnini kje drugje in eno oddajam.
Buče.
Iz Viča (ob obvoznici, da bo za predstavo, koliko iz centra, v manjšem bloku, tik ob barju, torej na robu gozda, narave in miru čez glavo dosti) do službe v samem centru (Vošnjakova) porabim max 20 minut (če ni res izrednih dogodkov, recimo nesreč), s tem da vmes oddam otroka v vrtec. Čiste vožnje je manj kot 10 minut (če so vse zelene, cca 4 minute, če ni gužve).
Torej 80 minut na dan ali več kot 1000 ur na leto. 1000 ur, 40 celih dni na leto ...
In da je otrok ob 8 v vrtcu, mu ni treba vstajat ob šestih ali še prej ... Že to je vredno, da sem v Lj.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Točno. Saj vsi vedo, da je to resnica. Bolj se gre za dokazovanje samemu sebi, da je nakup nepremičnine izven tako zelo zelo ugodna. Mogoče izgleda na prvi pogled ampak ni.

Coolpower je omenil, da se Ljubljančani selijo iz Ljubljane (npr. v okolico Žalca), ker so spoznali, da je bolje kot v Ljubljani. Zanimivo se mi zdi, da se ljudje iz okolice zelo radi selijo v Ljubljano. So se navličali živeti zunaj? Je sosedova trava bolj zelena? Ali morda samo imajo dolgoletne izkušnje z življenjem zunaj in se jim ne zdi tako idilično?

Nihče ni omenil javnega mestnega prevoza, ki se meni zdi ključna stvar v Ljubljani.

Aja... star Audi A8, BMW 7, Mercedes S. Mislim, da je to jama brez dna. Priznam, da se pelješ kot gospod ampak vseeno, ne hvala. Verjetno so tudi bolj okorni za parkirat kar gotovo ni + pri vsakodnevni uporabi.

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
@coolpower... vsi vedno opisujete kok rabte iz Domžal... domažale so navadna vas, ki je znana samo zato, ker je vsak dan na njenem delu avtoceste nesreča in ker so jo x let nazaj poezali z LJ z "hitro" cesto.. Mengeš, Kamnik, Jarše, vse to je isto kot Domažale... zato mi ne omenji Domažal kok si hitr tam... iz CE smeri je zjutraj gužva... in če stanuješ kjerkoli v LJ, vsak dan preživiš vsaj 1,5 h manj v avtomobilu... in nekdo je že zračunal kok to stane... nekdo je pa dodal - več si lahko s svojim otrokom - in glede na to kakšna je dons mularija, se ne čudim ko poslušam "raje za 150k v bajto, ki je 5 min iz vasi, ki je 30 min iz Ce, kot pa v LJ v blok... egoizem na višku... samo da imamo pof****anih xxxx kvadratov trave in gor plastičen bazen iz Bauhausa... nek se vidi ... ma kaj se vid... nič...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ne vem sicer kdo je omenjal koliko casa traja da prides v sluzbo ampak - zivim za bezigradom v najetem stanovanju ki je vredno cca 150000 eur (no za tolko se pac prodajajo taka stanovanja). moja ima pes do sluzbe 10 min jaz pa 15. Kerspadam med lene ljudi sev sluzbo peljem z avtom. To traja cca 5 minut skupaj z parkiranjem.Parkiram vparkirni hisi na trdinovi. Zgodba se ponovi v obratni smeri ko grem domov. 15 min po sluzbi ze sedim v fotelju in pijem pivo. Cebi imelmotroka pa bi ze sla skupaj iz vrtca. Nekako teorije o eni uri ki jo clovek rabi do doma ne zdrzijo. je pa res da sem vcasih zivel pri starsih v mostah in ko sem sel domov iz sluzbe z avtobusom (avta se nisem imel) je zadeva znala trajat 45 min ali vec.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Jaz bi se v takem primeru vozil s kolesom. Prav fajn se je zapelat teh par metrov...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
v slabem vremenu pa žeton

Ko grem jaz iz Fužin v KC mi na krajpameti ne pride da bi šel z avtom. za ceno enkratne parikirnine se 2x peljem s trolo tja in nazaj
Aja na avtobusih so delavci ki smrdijo, in mularija ki....pa klime ni...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.483
10.725
113
govorimo o 15 minutah peš haloooo ...pogojno bi bil skuter v igri , vse kar je večje, je bedarija na kvadrat.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Pri vsem tem se pozablja da precej ljudi nima izbire. Recimo da rabiš za kolikor tolik normalno življenje družine z dvema otrokoma 3 sobno stanovanje (75m2), pa še to je treba delati kompromise. Tako stanovanje stane med 180 in 250k€. Z dvema normalnima plačama je takšno stanovanje NEMOGOČE kupiti. Seveda pa večina vas Ljubljančanov tega ne ve, ker ste kupili stanovanja za drobiž po jazbinškovem zakonu (pa še to na kredit)

Za 90k€ (kar se recimo še da nabrat, pač kredit na15-20 let) je sodelavec kupil NOVO trisobno 75m2 stanovanje v bližini Vranskega, z dvema parkingoma v podzemni garaži in pogledom na gozd. V ljubljani bi za ta denar dobil staro garsonjero v kateri bipotem 4članska družina imela zelo pristne odnose
evil.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Cene odražajo povpraševanje. Zaradi previsoke cene nepremičnin v LJ in okolici se mnogi raje odločijo za vožnjo in za svoj denar kupijo boljšo nepremičnino oziroma prihranijo, če je nepremičnina v enakem rangu kot v LJ. Seveda to povečano povpraševanje vpliva tudi na cene izven LJ. Jaz nisem pripravljen plačevati 15 let kredita za četrt milijona EUR za nepremičnino v LJ ker si za ta denar raje kupim novo hišo 40 km iz LJ in jo za razliko 80-100.000 EUR vrhunsko opremim, ostane mi pa še za soliden avto. Tista z vrtcem je mimo. Če ga ne pelješ spotoma to še vedno lahko stori partner ali sorodniki, ki so po možnosti že v penziji. Itak pa vrtec ne traja 20 let.
Glavni problem bivanja izven LJ so službe, ki ponekod trajajo do šestih, sedmih zvečer, potem še vožnja in si direkt za v posteljo, brez pravega prostega časa. Če si doma v LJ lahko preživiš s takšno službo ker nekaj prihraniš na vožnji.