Tak test bi ti samo povedal da sta nekje ozemljitev in nula zamenjani, že pri ničenju (ko tehnično tok teče po obeh vodnikih enakovredno) bi rabil močnejše breme da bi FID zaznal dovolj veliko uhajanje toka.Ok, vidim kaj si imel v mislih, govorila sva o podobnih, nikakor pa ne identičnih stvareh.
Jaz sem govoril o tem da na "originalni" napeljavi preverjaš s porabnikom z veliko močjo (100 W) in mahjno močjo (10 W) in gledaš ali vrže fid ven ali ne (ker enkrat presežeš tok na FID-u, drugič pa ne)
Ti pa o "starem načinu" tesitranja, ko si "razvezal" napeljavo in povezal fazo in ozemljitev.
Pa ta test za FID je tako kot vasevaga v flaški piva. V osnovi deluje, ampak danes ma vsak štromar (in kdor se s štromom ukvarja) pri roki orodje za testirat nadtokovne zaščite. Ta poceni, ki delajo isto kot žarnica (upor med fazo in ozemljitvenim vodnikom) + še par zaščitne diagnostike, in jih dobiš v obliki vtičnice stanejo 20-30EUR v lokalni elektroštacuni ali pa 10EUR pri kitajcih.
Še vedno pa tako orodje ne pove veliko o napaki ki tare odpiralca teme. Če mu ob vklopu različnih porabnikov na različnih varovalkah in fazah na random meče ven FID, napaka ni tako enostavna kot je zamenjava vodnikov ali pa ničenje. Kot sem rekel velikokrat na starih napeljavah uhaja proti zemlji nek ne ravno zanemarljiv tok in iskat krivca je velikokrat zelo težko sploh ker ponavadi ni en sam ampak je problem summa veliko manjših napak.