Strmoglavilo športno letalo v Lescah, 2 mrtva.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Ah dejte, no... Men je pa dobra fora o Spiritu...
hysterical-1.gif

Pa saj je zajebancija... Se med kolegi nikoli takole ne zbadate?
smirk-1.gif

B81

22. jul 2007
37.007
10.535
113
Točno, kaj zaj....
Špila kolega DOOM 3 pa me kliče: nobenega še nisem ubil, zgleda, da boš ti prvi....
Jaz pa: WTF?
grin1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Ah dejte, no... Men je pa dobra fora o Spiritu...
hysterical-1.gif

Pa saj je zajebancija... Se med kolegi nikoli takole ne zbadate?
smirk-1.gif

Pri takih stvareh zagotovo ne, ker je to res kretensko. Če se prav spomnim, je tudi Spirit takrat potem spremenil naslov teme, pa vseeno. To skratka res ni bilo potrebno.

Pustimo zdaj to.

Očitno je bila res okvara na motorju. Čudno je samo to, da je pilot trmasto vztrajal in se hotel vrniti nazaj na letaltišče. Če bi upošteval prisilne postopke in pristal +- 15 stopinj od svoje smeri bi bila zgodba 100% drugačna in nebi bila tako tragična. Takoj ko sem slišal za nesrečo sem posumil na ta smrtni manaver in žal je bil ta resničen.

Žalostno resnično, še posebej ker sta bila oče in sin ... si ne predstavljam v kakšnem šoku je žena / mama.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
V nedeljo sem šel po nedelo na Petrol (tisti ob cesti) pa sem 99% da je bil ta avion in je malo čudno trokiral motor in sem postal pozoren na to pa takoj je šel obračat na pristanek kar mi je bilo čudno tako ali tako nebi smel letet nad vasmi on pa je šel.
Pilot ni bil domačin in verjetno ni poznal terena pa mogoče se je ustrašil daljnovovda nekaj 100m naprej pa je naredil kaj je pač naredil...imel premalo vzgona in to je bilo to.

P.S.
Ob 20h sem šel mimo in je bilo polno modrih lučk tako, da verjetno še niso pospravli.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Kokr vidim iz slik je kr dost oddaljen od letališča. A na tem travniku kamor je padel nebi mogel (zasilno) pristat?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Če se podatki v javnosti pravi, potem 90% bi, če nebi naredil napako. Pilot je za vsako ceno želel očitno pristati nazaj na letališču in to je bilo usodno. Šel je v zavoj, s tem zgubil še več vzgona na krilih in padel v kovit. Dejansko je izbral najslabšo variatno ... čudno, glede na to, da je šlo celo za inštruktorja in se to stalno in stalno ponavlja.

Sam ne vem ali res pride to takšnega šoka, da človek v trenutku pozabi na vse prisilne postopke in naredi napako ali kaj se zgodi človekom v tistem trenutku. Niti nočem vedeti, če sem čisto pošten.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik FuriousG pravi:
Kokr vidim iz slik je kr dost oddaljen od letališča. A na tem travniku kamor je padel nebi mogel (zasilno) pristat?
Ne vem zakaj ni! Tam bi z lahkoto pristal saj je okoli 500m travnika je pa res, da so takoj ob cesti drevesa, pa malo brega je smeri proti Radovljici mogoče ga je to zmedlo glede na to, da ni domačin in ni poznal terena.
sprasujem se.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Na kovit sem se spomnil takoj ko sem videl avijon zapičen v tla. Ker ni druge varjante, da ga tko dol spraviš... in če je blo res tak, ga je verjetno panika zagrabla, zakaj bogvedi, ampak žal se je končalo tako kot se je. Dva mrtva, žena ostala brez moža in sina
roza.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

Letalo naj bi bilo na servisu v Lescah in pri vzletu mu odpove motor. Me zanima, če je že kdaj bil podoben primer in je serviser odgovarjal za posledice?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Kaj pa, če sta oče in sin sama servisirala letalo? Brez skrbi, da bojo ustrezne inštitucije poskrbele za razjasnitev vzrokov za nesrečo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Neuradne novice so, da je umrl uporabnik Alterja Spirit!

sarcasm off (Drnovšek style)

Še sem živ, še letam in ne na srečo to nisem bil jaz.
Sem pa v črni kroniki bral da so zaštihali enega hrvata-srba (nekaj takega) z velikimi uhlji pa sem se ynos ustrašil zate. Me veseli, da si OK
zmaga.gif

ON topic:
Pilot je naredil šolsko napako pri engine failure proceduri, ker je šel obračati nazaj na letališče kljub temu, da je imel premalo višine. Pri odpovedi motorja se ne sme nikoli obračati, sploh pa ne pri vzletanju. Največ hitrosti in višine se izgubi ravno v obračanju. Pilot bi moral v smeri svojega leta najti nekje 100m travnika.

Sicer pa so po vsaki bitki vsi generali. Počakajmo na uradno poročilo komisije, ker bo verjetno še kaj novega ven prišlo.
Sožalje svojcem
roza.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.795
113
po mojem ne rabis niti 100 m, pac krila odletijo, sklepam, potem ko si ze enkrat na tleh...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
po mojem ne rabis niti 100 m, pac krila odletijo, sklepam, potem ko si ze enkrat na tleh...
Krila ravno ne prenesejo zelo velike obremenitve, kolesa bi šla prej.
Drugače če pa ima google earth ali kaj podobnega lahko sami pogledate kje je strmoglavil: 46° 21´ 03.70" S; 14° 11´04.10" V
Travnik je lep in raven je pa nekaj količkov od pastirja amapk sedaj je biti lepo pameten in govoriti ČE BI

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Vse v redu, zdaj sta si ynos in Spirit bot.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
...
Očitno je bila res okvara na motorju. Čudno je samo to, da je pilot trmasto vztrajal in se hotel vrniti nazaj na letaltišče. Če bi upošteval prisilne postopke in pristal +- 15 stopinj od svoje smeri bi bila zgodba 100% drugačna in nebi bila tako tragična. Takoj ko sem slišal za nesrečo sem posumil na ta smrtni manaver in žal je bil ta resničen.
...

Je pa zanimivo in poučno to obračanje v zraku za (približno) 180° pri nizki (vzletni) hitrosti ... Zelo grafično me je namreč spomnila na zelo podobno situacijo iz kolesarskega sveta, ko sediš na kolesu, pripet na SPD pedala in pri zelo majhni hitrosti začneš izvajati enak obrat.
grims-1.gif
Na srečo v takšnem primeru sledi malce krajša in lažje obvladljiva prizemljitev ...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Jaz sem se danes dobil z eno prijateljico, ki je bila (zdej ni več ker ima zdravstvene težave in ji ne dajo licence) poklicna pilotka z okoli 5.000 urami naleta in sva poskusno na njenem x-plane delala manevre ob odpovedi motorja s cessno 172 in nama na žalost nikoli ni uspelo
frown-1.gif
še ko sva letela naravnost se ni izšlo ker je bila prenizka hitrost in sva naredila stall.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
S kakšno hitrostjo pa sta planirala let? Na kateri višini sta imela odpoved?

Off topic ... tole pa je hudo, če imaš CPL potem pa te zjebe zdravje. Škoda res. Kaj je tvoja kolegica prej letela v letalski brigadi pred tem mogoče?