Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Matej, hvala za Info. Bom pogledal, ampak bistvo je drugje: zakaj plačevati tako visoke zneske če te na koncu pustijo crknit. Zakaj bi moral ob že tako visokem prispevku 400 EUR plačevat še nekaj zraven, da pa to bo pa res tisto kar bi mi moral že osnovi standard omogočat?
Zato ker je to standard samo za nekaj procentov priviligiranih pri nas. Ker - velika večina ljudi pri nas pa ne doživlja tega standarda, s katerim se ti tule gor fruliš, thatswhy!
Večina ljudi pri nas ima BP krepko pod 1000 Eji, da živimo v moderni Slo mnogo višji standard kot smo ga pa nekoč že imeli, pa kričite zgolj vi, kakih 15 % populacije privilegiranih. To ste tisti, ki smo vas nekako uspeli izobraziti, plačati vašo izobrazbo, s katero se vam dovoljuje tudi malce bolj svobodno organizirati svoj delovni čas, da imate vmes še čas in voljo pamet soliti ostalim, ki pa niso tako srečni.
Epilog: dokler se vplačuje v sistem zdravstvo, pokojnine, šolstvo, porodniško varstvo, ... nevemkaj še vse - torej pod obvezno od bruto dohodka, ima čisto vsak državljan pri nas - ne samo pravico, ampak absolutno dolžnost do enakovredne obravnave.
Če si pa ti mnenja, da si upravičen do posebne obravnave, ker pač nekaj več vplačuješ v sistem, bi te pa pozval, da vrneš nekaj svoje plače nazaj v sistem, saj je več kot očitno postavljena previsoko in ruši sorazmerja.
Ne pozabite: v kompletnih 90. letih in še kasneje, so po tekočem traku štrajkali za plače: zdravniki, sodniki, učitelji. In zopet - zdravniki, sodniki, učitelji, ..... Gospodarstvo ni vmes prav nič štrajkalo, če bi pa že, bi bil pa za firmo samomor.
Prvo kot prvo - če bi prebral moje poste, potem bi videl da sem za ENAKOVREDNO OBRAVNAVO. Ampak ne takrat KO JE PREPOZNO, ampak takojšnjo - sploh ko gre za raka (primer izola). Ne glede na to koliko kdo vplača! Kar sem izpostavil je samo to da se zneski ne vplačujejo samo do 150 EUR na mesec, ampak tudi do 400 EUR in VEČ.
Drugo: " To ste tisti, ki smo vas nekako uspeli izobraziti, "
Ti oz. VI me niste čisto nič izobrazili. Izobrazbo sem moral plačati SAM! Ob delu. Za to za kar sem se izobrazil, tega NE učijo na faksih/šolah!
Res je, do srednje šole sta pa fotr pa mat vplačevala. Ne pa TI.
Tretje: "vi, kakih 15 % populacije privilegiranih"
Noben ni priviligiran. Sem zaposlen v gospodarstvu in delam 8 ur na dan. In zvečer (po 10. uri) se še izobražujem 2 do 3 ure VSAK delavnik, večinoma pa tudi vikende. Mene delodajalec NE plača za to.
To je moja konkurenčna prednost na trgu ki skrbi za to, da imam plačo kakršno pač imam. Če je povprečje slovenca 1.7 službe na 40 let delovne dobe - sem jaz krepko to presegel pri več kot pol manjši delovni dobi.
VSAKDO je lahko to kar sem jaz. Vprašanje je bolj: si res želiš to kar delam jaz? Ogromno folka ni pripravljena na to - raje zvečer grejo kam kafetkat / pit / kino / prireditev. Jaz pač ne - ni časa. Čas je denar in je edina valuta ki ga ne moreš kupiti - lahko ga samo prodaš. Za čimveč ko ga prodaš, tem bolje zate.
Nekateri pač prodajo svoj čas za 700 eur bruto, drugi pa za 4000 eur bruto. In večinoma (ne vsi!) tisti za 700 eur bruto samo jamrajo, namesto da bi investirali svoj čas v lastno znanje in ali ideje in si tko zagotovili boljši izkupiček pri prodaji svojega časa.
Četrto: "Če si pa ti mnenja, da si upravičen do posebne obravnave, ker pač nekaj več vplačuješ v sistem,"
Če je zate "posebna obravnava" to, da vse kar želim je imeti šanso in pravočasno zdravljenje pri recimo smrtonosnem raku, potem pa mislim da je bolj problem na tvoji strani, kakor pa na moji. In to želim ne glede na to koliko vplačam. Tudi če bi bil na minimalcu, bi si želel enako.