Število mrtvih na slovenskih cestah

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Oh cmon!! A sanjaci so pa lahko na cesti??
bonk.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.405
113
Pomurje
99% vozim po omejitvah. Nimam problema s kaznimi.

Tisto malo ko ga pritisnem pa ga tam, kjer 100% ni policajev.

Sploh ne vem, da obstajajo kazni pa imam 16let izpit.

Lp

p.s. lahko pa se zgodi, da me nabije kak bedak s kontra smeri.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Točno tako vozim tudi jaz, 15 let izpit....2x plačal kazen v prvem letu potem umiril. Pritisnem malo na AC, kjer je verjetnost kazni 1% ali manj, če mi pri 140 po števcu kaže garmin 130 itd....dejansko nimajo razloga, da me kadarkoli ustavijo.
Če bi tako delala večina, bi bilo super. A kaj ko to dela morda 10%.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

Včeraj sem se peljal z motorjem v center Ljubljane po Dunajski, na Tivolsko, naprej proti tobačni tovarni in levo proti MNZ-ju. Imel je A6 1.8T, izpuh je imel bel, vozil 35km/h, pri nobenem zavijanju ali menjavi pasu ni uporabil žmigovca.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Včeraj sem se peljal z motorjem v center Ljubljane po Dunajski, na Tivolsko, naprej proti tobačni tovarni in levo proti MNZ-ju. Imel je A6 1.8T, izpuh je imel bel, vozil 35km/h, pri nobenem zavijanju ali menjavi pasu ni uporabil žmigovca.

Pa saj vidis da je momak nabavil 1.8T. To stane, zmigavci so pa dodatna oprema.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Oh cmon!! A sanjaci so pa lahko na cesti??
bonk.gif
Kje pa piše, da so sanjači lahko na cesti. Take izjave so sicer najbolj značilne za otroke, ko se jim nekaj prepove.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.405
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

da ni bil spet kak zadeti politik notri

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.397
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Kakšne najvišje kazni ?
Nemčija ima večje, italija ima večje, itd...
Ma dej ne bluzi dej,prpricaj se prvo potem tolci..
Italija do 10 x nizje kazni ,Nemcija do 10 x nizje.
Oboji imajo par posebnih izuzetkov ostalo je drobiz proti nasim barbarsko oderuskim kaznim.

Malo starejsi podatki ,tako da so v tem casu nasi barbari razliko se povecali.
http://macekmuri.blog.siol.net/files/2008/05/kazni8-2d1-small.jpg

Evo ti kazni za prehitro vožnjo:

Innerhalb geschlossener Ortschaften (gilt auch für 30-km-Zone)

bis 10 km/h 15,- EUR
11-15 km/h 25,- EUR
16-20 km/h 35,- EUR
21-25 km/h 80,- EUR, 1 Punkt
26-30 km/h 100,- EUR, 3 Punkte
31-40 km/h 160,- EUR, 3 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
41-50 km/h 200,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
51-60 km/h 280,- EUR, 4 Punkte, 2 Monate Fahrverbot
61-70 km/h 480,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot
über 70 km/h 680,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

Außerhalb geschlossener Ortschaften (z.B. Landstraße, Autobahn, auch in Baustellen)
bis 10 km/h 10,- EUR
11-15 km/h 20,- EUR
16-20 km/h 30,- EUR
21-25 km/h 70,- EUR, 1 Punkt
26-30 km/h 80,- EUR, 3 Punkte
31-40 km/h 120,- EUR, 3 Punkte
41-50 km/h 160,- EUR, 3 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
51-60 km/h 240,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
61-70 km/h 440,- EUR, 4 Punkte, 2 Monate Fahrverbot
über 70 km/h 600,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

Poleg tega še imajo precej lepe kazni za premajhno varnostno razdaljo. Izsiljevanje, itd... Si takoj pol leta brez izpita.
In to se veselo sešteva.
Kaj je tebi ceneje pol leta biti brez izpita +par 100€ ali samo 500€ kazni ?

Da v Sloveniji dobimo takšne zakone kot so v Nemčiji. V Momentu ostane 90% voznikov brez izpita! Vsaj za 3 mesece, če ne več.

A ti znaš nemško in poznaš naše kazni? Tamle gor pri hitrostih se odvzemi začnejo pri isti meji kot pri nas. Le da znaj biti pri nas odvzemi dlajši (za med 31 in 40 čez pri nas ponavadi dobiš 2 meseca, tam "samo" enega).

51 preveč v nasleju je tam 280€, 4 pike, 2 meseca prepovedi.
Pri nas je 1000+ € plus prenehanje veljavnosti vozniške (torej jo greš ponovno delat), seveda ne takoj, ker tega x mesecev ne smeš ...

Ne nori. Tujina je dokaz, da niso bistvo visoke (pri nas krepko prvisoke) kazni, temveč normalne kazni, kombinirane z dovolj pogostim nadzorom in učinkovitim sistemo izterjave (in nadzora in preprečevanja vožnje ob prepovedi). PPa tudi s tem, da se določene prekrške prekvalificira v KD in temu primerno obravnava ...

Tam zgoraj se odvzemi začnejo tudi pri nižjih hitrostih od dovoljenih, če se ne držiš varnostnih razdalj, ali pa če izsiljuješ (Kar je v Sloveniji standard). Kar se v Sloveniji ne dogaja. Torej so krepko višje kot pri nas.

Tam zgoraj lahko hitro pokasiraš kakšen odvzem izpita, če te policaji redno stavljajo, ko delaš prekrške. Pač sodišče oceni da nisi sposoben za vožnjo - papa izpit. Spet dosti višje kazni kot pri nas.

Če si preveč pijan na kolesu ti odvzamejo izpit tudi za avto.
Če si lastnik avta in vozi kolega, ki je pijan. Dobita oba isto kazen.
itd....

Zdaj kaj je tebi več 500€ ali 1+ mesec prepovedi vožnje. Mislim da je odgovor jasen ?

Pa še en primerček:

Voziš 130km/h s premajhno varnostno razdaljo:

V Sloveniji 150€ ?(Ne spomnim se).
V Nemčiji do 400€ in 3 mesece prepovedi.

Ogromna razlika, če si kaj matematika.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Evo lepo si napisal par hudih krsitev ki te tamgori stanejo izpita in voznje. Ravno to poudarjam ,da nasi barbari kradejo denar za banalnosti in jih tocke in odvzemi ne zanimajo. Cilj je samo eden - cimvec €€€ pokrasti na cestah ,zaradi banalnosti ala varnostnih pasov, luci, telefonov,10 prevec na radarju........
Tam gori divjaka onesposobijo in prevzgojijo, tukaj placa in ze divja naprej.
Rezultati so pa tu na balkanu vidni,par mesecev po dvigu kazni spet vse po starem.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz...ma v več ali manj primerih ni hitrost glavni krivec ampak kot opažam na cesti bolj sanjanje,gledanje vsenaokoli kot pa voziti avto. Tazadnji primer sem videl danes zjutraj, LJ obvoznica Malence, ko se priklopiš na dolenjsko avtocesto iz smeri golovca in kjer se drugi del avtoceste malo pred tunelom združi v dolenjsko avtocesto....v glavnem jest na prehitevalnem, in na voznem pasu 2 vozili, lepo po omejitvah, varnostna razdalja....in iz smeri Barja se na vozni pas vključuje neka Ford Fiesta (tablce itak KR) in baba zmešana je (vozila po omejitvah) zapeljala drirektno med vozili oz. skoraj zrinila drugega voznika ki je vozil Q5...jest nisem mogel verjeti...in to se j dogajalo pri cca. 100 km/h...ko sem šel mimo sem itak pogledal kdo vozi in neka babnca, gledala kot tele naprej...verjetno ga je imela v mrtvem kotu in kot kaže ne zna glave na levo obrniti..... ....sam pa drugače več ali manj ne vozim po omejitvah izključno po avtocesti (naselja,mesta,šole striktno po omejitvi), povprečno po avtocesti pa 150-160 km/h (in se mi ne zdi niti približno neka hitrost ki bi povečala tveganje), se pa vidi svašta na cesti, od izsiljevanj do cik cakanj ipd., opažam da veliko folka niti ne zna več oceniti hitrosti tistega ki je na prehitevalnem pasu....če pa že pri 100km/h prehiteva je pa logičino da pritisne in prehiti pred seboj vozečega ne pa da pospeši na 105 km/h in prehiteva. Ne vem no, včasih ko je ni bilo avtocest je bilo drugače, res da je bilo več nesreč, sploh zaradi prehitevanj, bil si pa tudi bolj zbran na cesti....sedaj pa tempomat pa sanjat.
bonk.gif
...ne vem no, so pa omejitve tudi malo bolane, ne more biti omejitev ista kot iz časa jugecev,stoenk,golfov I ipd., ker če pogledamo so bili tako avti neprimerljivo manj varni kot sedaj (pa govorim od udobja,varnostnih naprav, zavor in zavornih poti ipd.).. ...nesreče bodo pa vedno, pa če dajo hitrost na 90 km/h in kazni na desettisoče evrov...pač spremeniti bi se moralo marsikaj. Tudi kakovost naših cest ker to je jajc od jajca.

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.723
6.492
113
Ob zadnji nesreči so bile ponovno težave z dostopom reševalcev.

S kakšnimi težavami se srečujejo gasilci ob vožnji na mesto nesreče pa si oglejte na tem posnetku:

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
to še je kar dobro šlo glede na gužvo, so pa iz posnetka razvidno največji problem vseeno tovornjaki.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tovornjaki že, ampak ko gledaš tablice niso "velerazviti" Avstrijci nič boljši.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Grozn...čeprav nekateri so bili prav postavljeni, na drugem delu posnetka pa verjetno tudi zato, ker je rešilec gasilcem malo spucal pot....drugače pa...kaj pa uni mami v Seatu ni bilo jasno pa tud ne vem. Svaka jim čast....se pa dosti folka ustraši sirene in čisto zmrznejo, to se že v mestih vidi, da ne govorim o pacientih ki potem pičijo za rešilcem ipd. ....pri nas ne vem kako je, sem pa že videl v ITA, da ko je gužva (sam sem stal v 15km koloni), pač itak zaprejo avtocesto, in potem reševalci iz druge strani pridejo, se pravi vozijo po nasprotni strani...nisem zihr, ampak a je bilo tako mogoče tudi v primeru verižnega trčenja pri Grosuplju??

No ko smo že pri kulturi voznikov, in je že čas da nehajo samo nabijati kazni za hitrost ipd. in skidajo s ceste te paciente....glejte odstavni pas. https://www.youtube.com/watch?v=eNPhBclbe-Y&feature=related wtf
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Nekaj mi ni jasno, pri teh intervencijskih vožnjah... avtocesta recimo zaprta zaradi nesreče, oni pa se prebijajo skozi kilometre kolon... mar ne bi bilo bolj enostavno en izvoz naprej zapeljati na avtocesto v obratni smeri in neovirano prispeti do mesta nesreče...?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Nekaj mi ni jasno, pri teh intervencijskih vožnjah... avtocesta recimo zaprta zaradi nesreče, oni pa se prebijajo skozi kilometre kolon... mar ne bi bilo bolj enostavno en izvoz naprej zapeljati na avtocesto v obratni smeri in neovirano prispeti do mesta nesreče...?
Se strinjam. To v USA konkretno uporabljajo. Pa dejstvo, da je zadeva v pol ure ''spucana'', ne pa kot pri nas, ko zadeva stoji tudi po pol dneva.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tako sem videl v ITA...na avtocesti A1...še tastara dvopasovna, ko je šla čez Apenine....in tam ni bilo trte mrte oz. si niso mogli privoščiti da se avtocesta zapre za dalj časa....tam so takoj šli iz nasprotne strani, čim so dobili potrditev da jim noben ne gre nasproti....ampak vseeno smo stali eno uro in še več.....ampak lih tisti trenutek se je na nasprotni strani avtoceste tudi nekaj zabasalo in so nam povedali da v bistvu si že spucali ampak da se 15km vozil premakne iz nule pa pač mal traja
smile-1.gif
...če bi bilo tako pri nas....bi 2 dni vse stalo....je bilo pa čez Apenine tudi tako, čeprav nisem slišal iz 1. roke, da v kolikor je šel kamionar na prehitevalni pas, je bil takoj odvzem izpita in prepoved vožnje....kolk je to res pa ne vem.