Star pes

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Zanima me, ce ima kdo izkusnje z nakupom/posvojitvijo recimo 3-5 let starega psa vecje pasme( haski, nemski ovcar, doberman itd.).
Se tak pes lahko popolnoma naveze na novega lastnika?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Itak. na začetku bo verjetno nekaj problemov, potem se bo pa že unesel. Pes/žival se naveže na vsakega k ga futra in je prijazen in dober z njim.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.429
2.521
113
SV SLO
Moj haski je bil star 4 leta ko sem ga vzel iz zavetišča. Nekaj časa je trajalo, da se je prilagodil novemu okolju. Zdaj ga nebi zamenjal za nič na svetu, je ravno toliko, da ne ve govoriti. Pri haskiju mi je všeč, da ne laja, da si vedno dobrodošel, nima neprijetnega vonja(kot nekatere druge pasme psov labradorci in nemški ovčarji), nima prav nobenih težav z boleznimi. Malo manj pa mi je všeč njegova trma in svojeglavost.
Haskiji rabijo veliko gibanja, če niso ravno utrujeni vejo povzročat sive lase. ker pač nekje morajo porabiti višek energije. Poleti so zelo leni, pozimi pa neverjetno aktivni in jim tudi 20 km tek ob kolesu ne pride do živega po počitku so pripravljeni na nov podvig. Bolj mrzlo je lepše in boljše se počutijo.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Jaz bi se za odraslega psa zelo težko odločila. Če nekdo oddaja psa starega 3, 4 leta se je za vprašati, kaj je za tem. Če bi bilo vse ok, dvomim, da bi ga kar tako oddajali.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.575
9
38
stroski mogoce
za naso nemsko zverinico porabimo cca60 evrov mesec kar ni tako malo samo za hrano

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik grenivka pravi:
Jaz bi se za odraslega psa zelo težko odločila. Če nekdo oddaja psa starega 3, 4 leta se je za vprašati, kaj je za tem. Če bi bilo vse ok, dvomim, da bi ga kar tako oddajali.

Kaj pa, če je lastnik umrl? Tako sem prišel do štiriletne zverinice, ki je sedaj že osem let moj stalni spremljevalec.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ponavadi v takih primerih ni nič narobe s psom temveč je narobe z lastnikom
uf-1.gif

Psi so zvesti, ljudje pa ne.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.974
6.027
113
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Moj haski je bil star 4 leta ko sem ga vzel iz zavetišča. Nekaj časa je trajalo, da se je prilagodil novemu okolju. Zdaj ga nebi zamenjal za nič na svetu, je ravno toliko, da ne ve govoriti. Pri haskiju mi je všeč, da ne laja, da si vedno dobrodošel, nima neprijetnega vonja(kot nekatere druge pasme psov labradorci in nemški ovčarji), nima prav nobenih težav z boleznimi. Malo manj pa mi je všeč njegova trma in svojeglavost.
Haskiji rabijo veliko gibanja, če niso ravno utrujeni vejo povzročat sive lase. ker pač nekje morajo porabiti višek energije. Poleti so zelo leni, pozimi pa neverjetno aktivni in jim tudi 20 km tek ob kolesu ne pride do živega po počitku so pripravljeni na nov podvig. Bolj mrzlo je lepše in boljše se počutijo.
Ko omenjaš tek ob kolesu, kako gresta skupaj pes in asfalt ?

Vsak pes, če le ni kakšna sobna pasma potrebuje veliko gibanja.

Citat:
( haski, nemski ovcar, doberman itd.).
Nikar nič od teh če nisi še imel psa, drugi in tretji sta kar zahtevni pasmi, ki potrebujeta gospodarja s trdno voljo in roko (fizično in psihično).

Razen onih iz 113 enot jaz še nisem videl spodobno vzgojenega nemškega ovčarja.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:
( haski, nemski ovcar, doberman itd.).
Nikar nič od teh če nisi še imel psa, drugi in tretji sta kar zahtevni pasmi, ki potrebujeta gospodarja s trdno voljo in roko (fizično in psihično).

Razen onih iz 113 enot jaz še nisem videl spodobno vzgojenega nemškega ovčarja.

113 = policija in pri njih sem do sedaj videl le kaka dva spodobno vzgojena nemška ovčarja.
112 = reševalci in pri njih sem videl le kaka dva nemška ovčarja, ki nista spodobno vzgojena (jih je pa odstotkovno precej manj kot pri 113).

Drugače se pa strinjam, da je večina naštetih pasem za nekoga, ki z psi nima izkušenj, lahko problematična. Lahko, ni pa nujno --> a to moraš prebrati kot opozorilo in ne kot spodbudo. Napačna socializacija in odnos v prvih letih lahko privede do težko ali nepopravljivih posledic (agresija do drugi psov ali živali; dominanca znotraj krdela = družine, strah -> agresivnost ipd.).

Tako, da generalnega odgovora ti tu NIHČE ne more dati. Če ti ga da človek pač bluzi. Vsakega takega psa je potrebno stestirati, oceniti, preizkusiti (vzeti k sebi za par dni) in potem lahko dobiš odgovor.

Drugače so pa vse tri pasme OK a imajo vse tri svoje specifike (Husky = zelo izraženi nagoni; doberman = odvisno od socializacije in položaja v krdelu; nemci ... enako kot doberman). Pri nemcih in dobermanih pazi tudi na zdravje (kolki, sklepi, ...).

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Dobra stran je ta, ker psi živijo za ta trenutek in da se zato da vsakega psa "popraviti", kakršne koli težave že ima. Tudi če dobiš psa. ki je bil treniran za pasje boje, mu lahko uspešno odstraniš agresijo do psov. Tako da, ja, komot se lahko navadi na novega gospodarja in na novo okolje. Sicer stik s starim še ostaja (verjetno bi se ga spomnil tudi po več letih), bo pa poslušal tistega, ki mu bo dajal ukaze, ga hranil in nudil zavetje. Važno je le, da temperamentno izbereš psa, ki ti ustreza in da ga kasneje preveč ne razvadiš, hrati pa mu nudiš dovolj rekreacije in nege. Pasja vzgoja traja namreč celo njegovo življenje.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

Midva imava čistokrvnega samojeda in je skoraj v vsem isti kot si ti omenil, le da ga imava že od kar se je skotil. Zanimivo je, da so samojedi in haskiji čisto isti v obnašanju. Precej zanimivo, glede na to, da gre za dve različni pasmi, ki sta sti različni, le da je njun dom bolj severna polobla.
Zdaj ko je ta sneg bil, je bil celo noč na snegu spal, snega je mel par centimetorv na sebi, samo tri črne pike so ven gledale ... oči pa nos ... Pa sva mu v uto dala otroški jogi pol 1 meter dol in pol metra širok, da bi na mehkem spal, pa je celo noč raje na snegu spal.

Glede posvojitve .. poznam prijatelja, ki je njegov sosed kupil 3 leta starega psa iz zavetišča in se pes nikoli ni privadil na novo okolje, pa so ga probali razvajati z vsem, samo da bi se mu prikupli, pa ni šlo. Dali so ga nazaj v zavetišče. Zgleda, da je svojega (glavnega) lastnika zelo pogrešal, ali kaj veš kaj je bilo krivo.

Aja, še to ... Stroški pa so res z velikim psom. Midva nekje zapraviva zanj 10-20 evrov na teden. Nonstop je lačen in precej zbirčen. Dolgo časa sva mu kupovala veliko pasje hrane, pa zgleda da se je naveličal, zdaj greva enkrat na mesec v mesnico po 10kg mesnatih kosti, mu jih skuhava, pa lepo je.

Sicer sva ga pa privadla, da sva mogla malo stroške zmanjšati ... nekdaj na začetku sva ogromno zapravla zanj tudi nad 20 evrov na teden. Moja je preveč pretiravala, kar je jedel, je po večini pustil, pa se več tistega ni taknil. Problem je, da je živalim težko "dopovedati" da ne morejo samo tega jesti, ker je predrago. Ampak vseeno kupiš, pa si sebi malo manj privoščiš luksuza.
In jaz umrem, če bi ga bil prisiljen stran dati.

Nazadnje urejeno:

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Dobra stran je ta, ker psi živijo za ta trenutek in da se zato da vsakega psa "popraviti", kakršne koli težave že ima. Tudi če dobiš psa. ki je bil treniran za pasje boje, mu lahko uspešno odstraniš agresijo do psov. Tako da, ja, komot se lahko navadi na novega gospodarja in na novo okolje. Sicer stik s starim še ostaja (verjetno bi se ga spomnil tudi po več letih), bo pa poslušal tistega, ki mu bo dajal ukaze, ga hranil in nudil zavetje. Važno je le, da temperamentno izbereš psa, ki ti ustreza in da ga kasneje preveč ne razvadiš, hrati pa mu nudiš dovolj rekreacije in nege. Pasja vzgoja traja namreč celo njegovo življenje.

Z ostalim se strinjam, kar sem označil je pa neumnost. Ne govori takih stvari, ker ti bo morda še kdo verjel.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
No, če že označuješ moje izjave za neumnosti, je fajn, da to tudi argumentiraš oziroma dokažeš.
wink-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
del od pitbullov iz litije...pasji boji, so morali uspavati...aja mogoče niso bili taki strokovnjaki na delu kot si ti...

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

Midva imava čistokrvnega samojeda in je skoraj v vsem isti kot si ti omenil, le da ga imava že od kar se je skotil. Zanimivo je, da so samojedi in haskiji čisto isti v obnašanju. Precej zanimivo, glede na to, da gre za dve različni pasmi, ki sta sti različni, le da je njun dom bolj severna polobla.
Zdaj ko je ta sneg bil, je bil celo noč na snegu spal, snega je mel par centimetorv na sebi, samo tri črne pike so ven gledale ... oči pa nos ... Pa sva mu v uto dala otroški jogi pol 1 meter dol in pol metra širok, da bi na mehkem spal, pa je celo noč raje na snegu spal.

uf še sedaj pogrešam našega samojeda, ki ga je starost vzela
frown-1.gif
... trmast v tri krasne ampak prijazen... pa pri bajti smo bili čili in zdravi , ker smo nekajkrat na dan hodli z njim na sprehod.

Odsvetoval bi samojeda in huskija za posvojitev. Če nima vzgoje od mladega je divjak.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
del od pitbullov iz litije...pasji boji, so morali uspavati...aja mogoče niso bili taki strokovnjaki na delu kot si ti...

Žal. Bedaki. In ravno zaradi človeške neumnosti je že toliko psov po krivici poginilo.
stupid-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Odsvetoval bi samojeda in huskija za posvojitev. Če nima vzgoje od mladega je divjak.

Če ga boš vsakodnevno zlaufal in mu postavljal omejitve, ne bo noben divjak. Sicer ti pa lahko tudi šolan nemški ovčar preraste čez glavo, če ga preveč razvadiš.