Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Torej imas sedaj cca 20% visji obrok?
Po novem imam 5% višji obrok in spremembo sem naredil ravno zato, da se mi ne bi ob dvigu EURIBORJA obrok povišal za 20 ali več odstotokov. Da bo bolj jasno, z novim kreditom se je poplačal samo preostali del glavnice, ne pa tudi bodoče (nezapadle) obresti.
Kolikor jaz razumem pogodbo, ki sem jo podrobno bral, se lahko fiksna obrestna mera zviša izključno pod pogojem, da bi zamujal z obroki. Glede tega ni nobenih drugih določb, tudi ni drobnega tiska ali splošnih pogojev itd. Res pa je, da nikoli ne veš, kaj se banke spomnijo.
Malo za šalo en vic: Se srečajo matematik, fizik in pravnik. Gost za mizo jih vpraša, koliko je 1 plus 1. Matematik takoj pove, da je rešitev dve. Fizik začne razlagati, da obstaja več teorij in da se lahko pride tudi do drugih rezultatov. Ko vprašajo pravnika, kakšno je njegovo mnenje, odgovori: "Koliko pa bi vi radi da je?"
Toliko o pravni varnosti pogodb
Ko bo banki "zagustilo" bomo itak nasrkali potrošniki, v takšni ali drugačni obliki. Kot je veljalo do sedaj, je težek boj majhnih posameznikov proti velikim igralcem, saj je njihov cilj, da nas ožamejo. Kar nam ostane je le to, da vsak zase poskuša takšno ožemanje vsaj malo omejiti / omiliti.
Ste kdaj računali, koliko na naš račun zaslužijo banke in zavarovalnice? Ni zastonj pisala zgodovina, da so to najbolj bogate institucije. Jaz sem enkrat za hec na letni ravni seštel vse stroške (obresti za kredit, stroški vodenja računa na banki, stroški dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, stroški nezgodnega zavarovanja, stroški zavarovanja nepremičnine, stroški zavarovanja avta itd.). Sem bil kar šokiran, ko sem ugotovil, da to trenutno znaša okoli 15 vseh % družinskih dohodkov. Ko se bo zmanjševala glavnica kredita in s tem tudi višina obresti, bo tega sicer manj, ampak trenutno se mi zdi to veliko.