Stanovanjski kredit kaj in kako??

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Splača se, da se sam izpogajaš. Ampak moraš biti človek za to, večina jih ni
wink-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
apolo, hotel sem samo napisat da pač rabiš denar če želiš neki kupit. in če imaš denar si lahko resen kupec. en k pride firbcat pa nabijat in po spletu iskat linke od vile pač ni resen kupec:)

glede pogajanj itd itd pa vsak ima svoje metode in rezultate... dejstvo pa je, da se da marsikaj na trgu dobit kupit...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Skratka, kar se hiš tiče maš cenovni razpon tak,da ti ni nič jasno, a majo nekje notr zlate stopnice al kaj? Kar se pa kreditov tiče je pa treba vedit, da ti banka ne bo dala kredita v 100% vrednosti nepremičnine. V najboljšem primeru sem imal ponudb za 88% vrednosti nepremicnine, drugače si pa na 60-70% (če ma kdo kakšne druge informacije, naj kar napiše).
Torej, rabiš niti ne tako malo tudi svojega denarja.
Tudi to ne drzi vedno. Sam imam hiso, ki je v 100% financirana s strani banke (se aro so mi nakazali nazaj na racun). banka NLB, kreda vzeta 3 leta nazaj.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Skratka, kar se hiš tiče maš cenovni razpon tak,da ti ni nič jasno, a majo nekje notr zlate stopnice al kaj? Kar se pa kreditov tiče je pa treba vedit, da ti banka ne bo dala kredita v 100% vrednosti nepremičnine. V najboljšem primeru sem imal ponudb za 88% vrednosti nepremicnine, drugače si pa na 60-70% (če ma kdo kakšne druge informacije, naj kar napiše).
Tudi to ne drzi vedno. Sam imam hiso, ki je v 100% financirana s strani banke (se aro so mi nakazali nazaj na racun). banka NLB, kreda vzeta 3 leta nazaj.

Car si, da si upaš.

Če kupuješ nekaj za 200 kEUR (in si racionalen, torej nimaš rudnika, tovarne ali tasta tajkuna), moraš imeti vsaj 100 kEUR svojega denarja. Pa še tu so nadaljni predpogoji, plača vsaj 1500+, solidne zaposlitvene možnosti v naslednjih 10 letih, ...

P.S.: če upoštevamo še, da je treba hišo opremiti, smo hitro na tem, da rabiš 160 kEUR v kešu. No ja, vedno lahko hodiš po deskah in ješ iz plastičnih žlic.

disc

Guru
4. feb 2011
2.432
549
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik disc pravi:

Zanimivo. Men so oni najprej rekli, da dajo do 60% vrednosti. Pol pri drugemu obisku so pa rekl,da dajo maksimalno 70%. Je blo pa to kako leto nazaj.
Hiše gledam kr redno, ker nočem neki kupit na vrat na nos. Ker nekak nebi rad že takoj pri nakupu ugotovil,da je treba pol hiše obnovit
frown-1.gif
Tega se kar bojim.

Drugače pa kapo dol tistemu, ki gleda hišo za 200 000€ in ima 100 000€ že privarčevanih
zmaga.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik disc pravi:

Zanimivo. Men so oni najprej rekli, da dajo do 60% vrednosti. Pol pri drugemu obisku so pa rekl,da dajo maksimalno 70%. Je blo pa to kako leto nazaj.
Hiše gledam kr redno, ker nočem neki kupit na vrat na nos. Ker nekak nebi rad že takoj pri nakupu ugotovil,da je treba pol hiše obnovit
frown-1.gif
Tega se kar bojim.

Drugače pa kapo dol tistemu, ki gleda hišo za 200 000€ in ima 100 000€ že privarčevanih
zmaga.gif

Si upošteval, da boš moral za penzijo privarčevati vsaj podoben znesek (v trenutni vrednosti denarja)?

Jaz pravim: kapo dol, kdor si upa furat hiše in podobne sladkarije.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Že za froce moraš imet "jajca".... ali si pa samo neumen v stilu "ljudi pomagajte".

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ja za otroke pa dejansko moraš imeti jajca in nekaj v jajcih, ne samo manevrsko municijo...

dejte pametovat...

Bi prosim povedal, kaj te moti? Kaj ne drži vode, kar je napisano? Spametuj nas.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
moti me, da smo postali že taka "ziher" družba pod vplivom raznega marketinga, več več več.... zakaj rabiš 100.000 za hišo že prišparanga? pač postabiš manjšo hišo ki te vse skupaj stane 100.000€... torej rabiš manj pršparanga...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
moti me, da smo postali že taka "ziher" družba pod vplivom raznega marketinga, več več več.... zakaj rabiš 100.000 za hišo že prišparanga? pač postabiš manjšo hišo ki te vse skupaj stane 100.000€... torej rabiš manj pršparanga...

Govorili smo o hišah za tam okrog 200k (kar se meni ne zdi tako veliko za hišo). Če se greš tak luksuz rabiš toliko municije. Če se ne greš luksuza, verjetno rabiš manj. Če se nič ne greš, ne rabiš municije sploh.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne lej. Mas prav. Hise pod 200k ni. Tudi ce bos kdaj slisal kaj o tem vedi da te nategujejo. Ce bos videl kak oglas za pod 200k ga niti ne glej - ker take hise ni.

Linka do bajte, ki je bila prodana 2 leti nazaj ti pac ne morem dat (men je to logicno). Osnovni zaplet je bil okoli trditve da se za normalen denar v ljubljani ne dobi hise. Pa se jo dobi. In to ne podrtijo. Ce pa za 120k pricakujes novogradnjo pa pac zivis v zablodi.

In kot ti je tomi napisal (pa sicer v zivljenju diametralno nasprotno razmisljava) - zacni hodit na oglede, zacni se pogovarjat o cenah. Za to ne rabis kufra dnarja imet s seboj. Ker kupci z gotovino obstajajo samo v filmih. In ja bajte oglasevane za 150k se komot za 120k prodajo.

Ne oglede hodu cca 2 leti. Teden dni nazaj zaaral parcelo. Bo dost prakse ?

Da pa nekateri nocemo it zivet v nevzdrzevano hiso iz leta 1965 ali pa da imas zemlje okol hise za en vecji atrij pa ti je verjeto dzabe razlagat.

s tem zakljucujem

lp

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Odvisno za kaj iščeš kredit - ali za nakup ali za gradnjo. 100 % kredita za vselitev pri gradnji ne dobiš oz. v kredit ne moreš vnesti kuhinje, pohištva, gospodinjskih aparatov itd... Poleg tega bi za 100% moral imet hudo dobro poroštvo/hipoteko, v vsakem preimeru še eno nepremičnino. Kolikor sva mi2 hodila okoli so dali kredita za 70-80% vrednosti dokončane nepremičnine.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:

Si upošteval, da boš moral za penzijo privarčevati vsaj podoben znesek (v trenutni vrednosti denarja)?

Je nakup hiše mar tekoča poraba?
Čez palec -letni strošek hiše je 2% (računovodska amortizacija) vrednosti + tekoči stroški. Tekoči stroški so lahko podobni kot v blokarskem stanovanju, torej je razlika v letnem strošku med lastnikom in stanovalcem hiše in tistim s stanovanjem kakšna dva jurja. Je vredno? Naj si vsak sam oceni.

Nakup hiše ni "sunk cost", temveč investicija. Lahko tudi za penzijo, če jo že izpostavljaš. Prodaš pri sedemdesetih hišo, kupiš neskončno rento in si izračunaš, kaj si s tem privoščiš - dan star kruh -50% ali pa škampe. Ne razumem, zakaj bi varčeval posebej za hišo, posebej pa za penzijo.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
ok, to se pa strinjam s teboj. sej da se dobiti 100% kreditiranje. ampak moraš vedet da si sposoben kredit poplačat...

Dragi alter prijatelj, ali pa si upaš trditi, da boš čez 5, 10, 15, 20 let še sposoben plačevati kredit?! Jaz zase ne bi bil prepričan, življenje hitro teče in se spreminja zadnje čase. Če imaš "jedino", si prepričan, da ne bo odkrila boljšega "jedinega" (predpostavljam, da hiše vseeno ne privarčuješ preden eno zahaklaš)? Ob podpisovanju poročnih listov z banko kdo pomisli na krize, recesije, dolgoletne stagnacije? Upam si reči, da redko kdo. Lahko se ti zalomi z zdravjem. In tukaj lahko nastane velik problem.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:

Je nakup hiše mar tekoča poraba?
Čez palec -letni strošek hiše je 2% (računovodska amortizacija) vrednosti + tekoči stroški. Tekoči stroški so lahko podobni kot v blokarskem stanovanju, torej je razlika v letnem strošku med lastnikom in stanovalcem hiše in tistim s stanovanjem kakšna dva jurja. Je vredno? Naj si vsak sam oceni.

Nakup hiše ni "sunk cost", temveč investicija. Lahko tudi za penzijo, če jo že izpostavljaš. Prodaš pri sedemdesetih hišo, kupiš neskončno rento in si izračunaš, kaj si s tem privoščiš - dan star kruh -50% ali pa škampe. Ne razumem, zakaj bi varčeval posebej za hišo, posebej pa za penzijo.

Investicija moja tazadnja. Boš videl, ko bodo naši letniki pri 65, prodajali hiše za rento. Poplava hiš na trgu, kupcev nikjer (generacije se manjšajo), cene pa temu primerne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Kakšen pa je tvoj recept/nasvet za mlade, ki se želijo osamosvojiti, takoj..ne čez 30 let (ko bi našparali dinar) in si ustvariti familijo?

Pač tega ne narediti, ker ni nič 100% in lahko najebejo v prihodnosti?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
Resolver, v življenju moraš marsikaj reskirat. vraga, že pot na službo je "rizična" saj te lahko nabije cisterna goriva...

recimo da privrčuješ 200.000€, postaviš hišo in se poročiš si prepričan ta te žena ne bo obrala do kosti?

sam sem prepričan samo v to, da bom enkrat umrl. vse ostalo je relativno in treba se je trudit pa delat.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kakšen pa je tvoj recept/nasvet za mlade, ki se želijo osamosvojiti, takoj..ne čez 30 let (ko bi našparali dinar) in si ustvariti familijo?

Pač tega ne narediti, ker ni nič 100% in lahko najebejo v prihodnosti?

Jaz konkretno sem šel v najem, živel skromno, privarčeval za manjšo nepremičnino, potem doprivarčeval za drugo, potem enako za tretjo. Sem pa že napisal, da sem se v mladosti zapisal revščini. Vsak ima svoj način in pristop. Vsakemu je nekaj drugega pomembno. Vsem pa nam je skupno to, da ko zmanjka denarja, smo v pi.di.