Stajerska AC je za posr*t

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se najdejo tudi dejansko hitrejši, ki res vozijo okoli 100 km/h. V četrtek sem prehitel enega takega kalibra, madžarske tablice.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
To je pač urbana legenda, oziroma pravljica za tiste, ki so slišali, da je nekje avtocesta. Jaz vsak dan prevozim vsaj 100 km po avtocesti in takega vtisa nimam. Kamioni imajo praviloma kar pravo varnostno razdaljo glede na hitrost, osebni avti pa izjemoma
Jaz pa prevozim v enem mesecu po AC toliko kot ti v enem dnevu, pa imam popolnoma drugacno mnenje.
Dolzina sleperja je okoli 15-18 metrov ce se ne motim.
Torej bi morali na AC imeti za tri sleperje varnostne razdalje med njimi. Redkokdaj je vec kot za enega sleperja.
Pri avtih ni sicer nic bolje kar se metrov tice (tudi sam sem med njimi pogosto). Avti imajo drugo prednost. Iz avta obicajno vidis se nekaj avtov pred seboj (ali pa do ovinka) iz sleprja pa vidis najveckrat samo do sleperja pred seboj.
Torej?

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Se najdejo tudi dejansko hitrejši, ki res vozijo okoli 100 km/h. V četrtek sem prehitel enega takega kalibra, madžarske tablice.

Vem da se najdejo junaki ki gonjo čez tolerance, takšni ponavadi manipulirajo s taho (magnet, odstranjena blokada hitrosti, ....)Jado pač posplošuje za vse šoferje, ampak hej, sej tudi z osebnimi vozijo po AC preko 130 km/h pa Jado ne paničari za takšne.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
V bistvu je tako, da tovornjakarji gredo po klancu navzdol vedno cca. 5km/h hitreje, kot po ravnem. To sem opazil in na štajerski AC, recimo, ko se spuščaš pri tunelih, tako na primorski AC, na predelih, kjer se cesta spušča. Ker pa se AC od Kranja proti Ljubljani, tam do Šmarne gore, stalno rahlo spušča, pa verjamem, da ko Jado pelje tam, da tovornjakarji vozijo bližje 100km/h, kot 90km/h.
Na tem delu sem to tudi sam že nekajkrat doživel, ko smo se vračali s Kranja, pa imam GPS v avtu stalno prižgan.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
ksz
spet štala na AC

http://www.vecer.com/clanek/201603016193377
Tovorno vozilo prebilo ograjo in trčilo v drug tovornjak

Torek, 1. marec 2016

Štajerska avtocesta bo po nesreči dveh tovornih vozil predvidoma zaprta še več ur. Na avtocesti in na obvozni regionalni cesti nastajajo zastoji

Na štajerski avtocesti je med Dramljami in predorom Pletovarje zaradi prometne nesreče avtocesta zaprta v obe smeri, piše prometno-informacijski center. Nastajajo zastoji. Obvoz je po cesti Slovenska Bistrica/jug-Frankolovo-Celje/center in obratno.

Nekaj pred 12 uro, so bili policisti PU Celje obveščeni, da se je na avtocesti pred viaduktom Slatina, na relaciji Dramlje -Tepanje, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve tovorni vozili. Po prvih podatkih je voznik tovornega vozila z naloženimi osebnimi vozili, ki je vozil v smeri proti Ljubljani, za zdaj še iz neznanega vzroka zapeljal v varnostno ograjo, jo prebil in na avtocesti v smeri proti Mariboru trčil v tovorno vozilo, namenjeno prevozu betona.
Po prvih podatkih nihče od udeleženih voznikov ni huje poškodovan. Avtocesta je v celoti zaprta v obe smeri. Ogled kraja prometne nesreče še poteka.

tu so še slikice....
http://www.zurnal24.si/zaprta-stajerska-avtocesta-clanek-266120

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Štajerska cesta ima v primeru nesreče zmeraj možen obvoz po vzporedni magistralni cesti (ki se seveda zabaše do konca) in kupu stranskih cest za poznavalce. Kaj le razmišljajo Primorci, ki bi radi ukinili alternativo predoru Markovec? Da tam ne bo nesreč in izrednih dogodkov. Da ne bo nikoli predor zaprt v največji gneči pol dneva
ne-ne-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.418
2.372
113
Pomurje
Pri današnji nesreči se je spet pokazalo kako zanič je ta odbojna ograja. Samo betonski bloki so primerni za ograjo na avtocesti.

Pri prenovi Šentilj-Graz so jodlarjji vse z betonom pregradili.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Pred leti (verjetno 2006 - sklepam po sopotniku) sem stal v nesreči na avtocesti za izvozom Šempeter, kjer je prav tako tovornjak šel na drugo stran avtoceste. Mislim, da so tam zaradi ovinka od vsega začetka betonski bloki. Vseeno je tovornjak šel skozi.
So pa nedvomno bloki boljši in rešijo veliko več situacij.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.521
1.109
113
Gledam posnetek na 24 kur in se mi zdi, da pelje konkretno prehitro. Je za ograjo na desni stacionarni radar, pa je tovornjak na polno stisnil bremzo, pa ga je pričelo zanašat???

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Zanašalo ga je že daleč prej pred radarjem, problem je pa v prehitri vožnji in verjetno tudi to da je bila morda prikolica težja kot vlečno vozilo, pa še tele kije so kar visoke in je zato visoko težišče.Tukaj ga vsi radi tiščijo, ker se iz cestninske komaj zvlečejo v klanec, potem bi pa velika večina njih bila rada modri dirkač (vsakdreksekotalipoklancunavzdol.press).Je imel pa zelo veliko srečo voznik silosa za prevoz cementa (ne pa betona, a ne novinarji), ker je za las zgrešil kabino.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Jp - prehiter ( vlerublokadanemoti.press ).

Ni pa prikolica težja kot tovorno spredaj.

Čisto moje ugibanje - bistveno prehiter, vsekala guma na prikolici, premalo izkušen šofer (polno po bremzi namesto samo zaviranje prikolice) in seveda neugodno visoko težišče (pri takem tovoru čisto običajno in drugače normalno obvladljivo). Ni pa dvakrat za reči, da ni namenoma "narobe" naložil prikolico, da bi razbremenil pogonsko os in se izognil kazni na Madžarskem. Posledično gre v takih primerih močnega zaviranja cela kompozicija malo po svoje, saj zavor na sila ni "pravilno" razporejena.

Edit: autocorrect
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Ponavadi začne takole prikolica opletat ko je težja kot vlečno vozilo.Pa odvisno kakšna kompozicija je bila, ker teli štrasarji imajo panavadi tako da na kamijon naloži 3-4 avte, na prikolico pa 5 in več (odvisno od velikost atvomobila).Se mi pa zdi, da sta "lovila" termin za dostavo nekje, ulovila sta pa cement pri Dramljah
tongue-1.gif

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Ja, je tudi čisto realen scenarij tole z gumo.Nekaj že imajo na sumu, da so odredili izredni tehnični pregled (magnet
uf-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Še enkrat - prikolica pri takem štrasarju ne more biti težja kot kamion (oboje naloženo). Drugo je pri Eurolohru (kombinacija, kjer je spredaj klasični šleper (vlečno vozilo) opremljeno z nadgradnjo in priklopom, na katerega je priklopljena doooolga prikolica - spredaj naložil tri osebne, na prikolico pa potem še 5 - 6 ozr. tudi 7 če so kaka mala jajčka.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Drugače sem pa danes nekje bral, da protihrupne ograje Dars ni prevzel, ker
ne zadušijo dovolj hrupa-manj od pričakovanega.Kot je napisano, se nam zopet
obeta voznja po dveh zožanih pasovih na istem odseku😞

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Dopuščam možnosti, ker nisem ravno domač v tem delu transporta😆, vglavnem sta naredila velik zajeb,
na veliko srečo brez smrtnih žrtev, kar je najbolj pomembno.