SSD izkušnje

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik darko11 pravi:
Če je SSD sistemski disk, s čim delate image ?

Acronis True Image ?
wink-1.gif

Pri Win7 uporabiš Backup in z njim kreiraš image, pri Win 8.1 pa odpreš File History in tam imaš opcijo kreiranja sistemskega imaga.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Kaj je sedaj dejansko potrebno naredit pri Samsungu EVO 840, da pohitriš "zapacan" SSD disk.
Stari dobri Defrag ali še kaj drugega.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Pri samsungu je kar GO.
Vsakih nekaj mesecev. Zaradi tega ga ne bo pobralo.
Glej poste prej in "napako" pri samsungih.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
In kakšen pomen ima defrag na SSDju? Razen da mu krajšaš življensko dobo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Daj vsaj poglej višje priliman link kje je fora.

btw, Samsung je priznal napako in kao iščejo rešitev.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Kaj ti pa zagotavlja, da defrag premakne ravno problematične celice? Najveretnejše je, da ravno teh ne, ker so starejši podatki. Še vedno pravim da je neumnost defragmentirat SSD disk in mu samo skrajšuješ življensko dobo. Če bi se rad (začasno) rešil Samsungovega problema, skopiraj podatke na drug disk in ga izbriši (secure erase) ter skopiraj nazaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Defrag v sodobnem FS itak ne bo naredil nekaj veliko z fajli, že NTFS zna pametno razporejat podatke na disk tako da se defraga ne rabi (smisel ima samo ko pride enkrat do 80%+ zasedenosti). Pomojem je boljša rešitev kakšna vključena indeksacija ali pa celo zunanji program ki sistematično bere vsebino diskovja. Vprašanje pa kaj algoritem za zapis naredi v primeru da čez vse podatke spuščaš branje, verjetno še vedno deluje po principu "bolj uprabljeno" in tako nisi naredil nič.

Sicer pa verjetno niti ne gre za bug ampak kar lepo za feature ki večino ljudi nebi smelo motiti. Torej podatke ki so pogosto uporabljeni se zapisuje čez več spominskih čipov (s čimer je branje hitrejše zaradi RAID koncepta), medtem ko se manj pogosto uporabljene podatke spoka na en spominski čip s čimer se zniža "wear" in podaljša življenska doba. To je pač tradeoff uporabe "poceni" TLC spominskih čipov. (beri: če samsung spremeni FW da se vsi podatki zapisujejo čez vse enote, potem bo življenska doba diskov padla za n-kratnik)

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
imam vprašenje:
trenuntno imam toshibin netbook, ki ima na eni particiji original backup-boot Windows 7

menjal bi disk za SSD, pa me zanima kako torej na SSD posnet to particijo (kot original)

bo delalo, če SSD vstavim v cradle od zunanjega diska, enostavno prekopiram particijo in ta disk zamenjam v netbooku?

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
še nekaj. gre za sa 4 leta staro Toshibo NB550D (AMD C-50 proc)
V zadnjem času postala zelo počasna... ima smisel menjati HDD v SSD?
bo kaj razlike v delovanju?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Prej bi ti svetoval format in na novo postavitev OS.
potem čiščenje ohišja.
Na koncu pa če želiš izboljšat delovanje, začneš razmišljat o nabavi SSD..

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
No pa sem še sam naredil ta korak, kupil sem ssd crucial mx100 256gb in ga zamenjal s starim wd hdd v svoji 8 let stari kišti. Disk sem cloniral z acronisom in zadeva dela. Sem 100% da bi delalo še hitreje če bi naredil novo instalacijo, ki je v planu z win 8.1 (sedaj win 7)

Glede na to da mam staro kišto sem izredno zadovoljen saj je prej od zagona do odprtja namizja in potem čakanja npr. da se chrome odpre in vse funkcionira trajalo skoraj 5 minut, sedaj manj kot minuto.

Najbolj opazim razliko pri predvajanju filmov z vlc, prej sem kliknil na datoteko in je kar malo trajalo da je odprlo film, sedaj odpre film v 2-3s
smile-1.gif

Sigurno je to najboljši upgrade kar sem jih naredil za 100eu
smile-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Če ga hočeš pritrditi tako kot starega potem rabiš nosilec. Ker pa je disk tako lahek in ne rabi bit prav posebej fiksiran da bi dobro delal, ga lahko priviješ samo na eni strani ali pa kam drugam v računalnik.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
novejša ohišja že imajo tudi prostor za ssd diske.
kot so ti že rekli, ne rabiš nič. ga tudi ne rabiš prišraufat, ker itak nima gibljivih delov.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
Najlepša hvala za nasvete. Verjetno ga bom res pritrdil le z ene strani, ali pa mogoče uporabil samo kakšno vezico.
smile-1.gif

Ohišje imam že kar en lep čas, ravno zaradi tega sem napisal da zadeve vijačim in niso na vodilih. Je pa res, da še dodatnega adapterja ne mislim kupovati, če se zadevo lahko reši bolj enostavno.
Hvala še enkrat.