Srčni napad Danskega klimatologa ''v živo'' na TV

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ne, v banki na šalterju
grin1.gif

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Pa tud tko mi ni jasno. Verjetno vidiš človek nekaj minut po tem, ko ga je trofilo in ne ravno takrat, ko ga
confused-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Robbit pravi:
Pa tud tko mi ni jasno. Verjetno vidiš človek nekaj minut po tem, ko ga je trofilo in ne ravno takrat, ko ga
confused-1.gif

50% jih sploh ne ve da jih infarkt ko jih pripeljejo.sej te infarkt ne trofne kot iz neba ponvadi.ponavadi če te tkole trofne te več ne vozijo z rešilcem

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.425
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Gledati človeka, kako umira, po mojem ni ravno humor (kakršenkoli že).

Snuff film pač. Nekaterim je všeč. Trditi, da je to smešno, je pa precej bolno pravzaprav.

Mislim da si dojel kar sem napisal - da je smešen črni humor s strani INKVIZITOR-ja. Sicer niti ne vem zakaj bi bilo blazno zanimivo gledat kako človeka infarkt rukne.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Sej se jim ni treba trudit razlagat. Če bi bil post kje drugje, bi bil debata drugačna. Tako je pa v čveku.
smirk-1.gif

p.s. črni humor je moja kruha
evil.gif

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
ksz

Ne samo, da tole ni smešno - še več, gospod je vse prej kot prodajalec megle. Je namreč znan fizik in je nasprotnik CO2 teorije. Pametnjakoviči.
smirk-1.gif

rolleyes-1.gif
še kar ne štekaš...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Popolnoma štekam Inkivizitorjev komentar in se mi zdi, kot sem že pripomnil, popolnoma na nivoju domiselnega črnega humorja. Filmček sam - pa definitivno ni smešen.

Zanimiv? Hja, meni celo je... ampak to lahko pripišeš poklicni deformaciji.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ker si edini tukaj v temi ki sva na isti valovni...

sam ga je res na hitr zvil.sam imam priliko videti 10 infarktov mesečno pa tega še nisem doživel da bi ga tko odrezalo.me znaima koliko časa ga je že tiščalo v prsih
confused-1.gif

Mene pa bolj nivo troponina in kaj vse je bilo zamešeno?
Je pa zelo neobičajno tole. Tudi sam jih vidim precej pa česa podobnega nisem videl.
Lahko pa da tole ni samo infarkt ampak disekcija aorte ali pa zamešeno deblo samo slednje bi res že konkretno prej bolelo.
Ni pa nujno. Nekatere tudi zelo malo boli ali pa nekaj špika v hrbtu pa je zadaj obsežen obojestranski infarkt.

Je pa zanimivo kako se ljudje po takem dogodku streznijo.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No jaz tudi lahko povem da takšnega infarkta še nisem videl
smile-1.gif

Ampak sto ljudi sto čudi. Enega tako zob zaboli pa se vrže na tla tako da...
smile-1.gif
vse je možno.

LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Glede na to, da je nekdo napisal, da je z gospodom že bolje, verjetno ni bila kakšna masivna disekcija (oz. bi jo že prej čutil, kot si rekel)... tisto bi ga lahko samo še pokrili z rjuho.

Verjetno pač kombinacija nastop na TV -> simpatik -> vazospazem + še kaka kritična stenoza in/ali emboličen zaplet. Je pa res čuden potek. Verjetno je adrenalin nekaj časa maskiral bolečino, potem jo je pa pacient še nekaj časa zaradi očitnih razlogov prikrival sam. Morda je še diabetik, kar še dodatno maskira simptome. Začarani krog in na koncu ga je konkretno zvilo.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Glede na to, da je nekdo napisal, da je z gospodom že bolje, verjetno ni bila kakšna masivna disekcija (oz. bi jo že prej čutil, kot si rekel)... tisto bi ga lahko samo še pokrili z rjuho.

Verjetno pač kombinacija nastop na TV -> simpatik -> vazospazem + še kaka kritična stenoza in/ali emboličen zaplet. Je pa res čuden potek. Verjetno je adrenalin nekaj časa maskiral bolečino, potem jo je pa pacient še nekaj časa zaradi očitnih razlogov prikrival sam. Morda je še diabetik, kar še dodatno maskira simptome. Začarani krog in na koncu ga je konkretno zvilo.

Tudi sam sem pomislil na embolični zaplet pa me je zmotilo, da se je dvakrat "zvil"...Je pa tvoja teorija zelo verjetna. EKG bi bilo zanimivo videt.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Prvikrat ga zvije ishemična bolečina v srcu, potem se pa strdek dokončno zagozdi in pade v asistolo, kjer ga "zvije" še ishemija možganov.

Sicer pa ja, EKG + angio + PTCA izvid je life-saver v takšnih debatah
wink-1.gif
.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Da mlademu človeku odpove srce, mora biti nekaj zelo, zelo narobe. Posledično je tudi okrevanje vprašljivo.

Pri staremu človeku je patologija pogosto precej jasna in je posledica bolezni ateroskleroze žil, ki oskrbujejo srčno mišico. Proces je počasen in večinoma dobro voden s strani kardiologa in se pravočasno preprečuje kritične zaplete. Tudi če ti nastanejo, so običajno omejeni le na del srca.

Malo ugibam sicer... me pa zanima, kako točno je to mislil shift.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Prvikrat ga zvije ishemična bolečina v srcu, potem se pa strdek dokončno zagozdi in pade v asistolo, kjer ga "zvije" še ishemija možganov.

Sicer pa ja, EKG + angio + PTCA izvid je life-saver v takšnih debatah
wink-1.gif
.

Mene bi pa zanimalo kako pacient čuti to ishemično bolečino v srcu??
Namreč pogosto se bere da folk opozoril (predhodnih znakov) ne čuti, pol je pa hudič lahko...

Lp.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

150px-AMI_pain_front.png

150px-AMI_pain_back.png

Tako nekako... je pa zadeva zelo variabilna. Dejansko čutiš preneseno bolečino, ki se projecira nekam na površino telesa (ljudje nimamo sistema za direktno zaznavanje bolečine notranjih organov).

Bolečina je tiščoča in se tipično širi iz predela žličke proti levi rami. Velikokrat jo spremlja še težko dihanje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa računaj, da ishemična bolečina v srcu ni ravno opozorilo, ampak napoved bližajoče se smrti
smirk-1.gif
.

Opozorila so:

- kajenje
- indeks telesne mase nad 30
- povišan krvni pritisk
- povišan krvni sladkor
- povišane maščobe

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
sicer ne vem koliko je star je pa res da mladi ljudje infarkt težje preživijo kot starejši

Lahko malo več o tem, prosim?

pri mladih ponvadi ni opozorilnih znakov in ko rukne rukne orenk.po statistiki jih preživi zelo malo tisti ki imajo infarkt med 20 in 40 letom starosti.smo imeli modele stare 70 let ki ga je bolelo cel teden že in je bil troponin preko 1,0 kar kaže da je infarkt že star pa je brez kakšnih večjih težav odšel domov.