Sramota za Slovenijo in njihove plače

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
En rek pravi "Ne morete me tako malo plačat, kakor jaz malo delam."
wink-1.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Jaz sn rekla enkrat šefu, da če bi me plačevali tolko kolko jaz delam, bi že bla v penziji
grin1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
tis: v švici si pošteno plačan, dobiček se dela s delavci in mafijskimi tajkuni kot pri nas veš. pa tam nimajo zidarjev & jankovičev & tuš itd.....imajo direktorji dobre plače, ampak pazi, delavci imajo tudi....tukaj sploh ni več fora produktivnosti, v sloveniji so podjetja produktivna, delavcu 500-600€ neto, direktor 50k in več ter njegove desne roke....itd itd....

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Jado... malo preveč nakladaš veš.

Osnovni problem Slo je produktivnost in to je dejstvo. Sekundarni problem je lokalno okolje oz. kultura/navada prebivalcev, ki še vedno v premajhni meri na sebe sprejmejo odgovornost in se začnejo ukvarjati s podjetništvom. Slovenija je bila predolgo v sistemu planskega gospodarstva, kjer produktivnost ni bila pomembna; podjetništvo je bilo pa prepovedano in s tem zatirano.

Če misliš, da se lahko kultura prebivalstva spremeni v tako kratkem času se pošteno motiš. Tudi ta portal je žalosten dokaz, da se dediščina miselnosti prejšnjega sistema prenaša tudi v mlajšo generacijo.

Premnogi pričakujete preveč od ostalih, sami pa niste pripravljeni za svoje blagostanje in morebiti tudi za blagostanje več delavcev narediti nič.

Podjetje v Sloveniji odpreš v enem dnevu in lahko začneš poslovati. Izvolite, vsi kritiki stanja pri nas, odprite podjetje, najdite trg (če se le da v tujini) investirajte v opremo in prostore, dajte dobre plače in sami delajte le za recimo dvokratnik plače delavca. In verjemite - mnogi podjetniki na začetku svoje poti zaslužijo manj kot njihovi delavci ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jado pravi:.tukaj sploh ni več fora produktivnosti, v sloveniji so podjetja produktivna, delavcu 500-600€ neto, direktor 50k in več ter njegove desne roke....itd itd....
Lej, če bošlažje razumel: ti delaš cel mesec, narediš (čisto za primer) 35 biciklov, ki se prodajajo po 100€. Torej so produkti izpod tvojih ropk prinesli firmi 3500€. Ko odšteješ stroške materiala in skupne stroške firme brez tvoje plače (prodaj, marketing, elektrika ipd), morda ostane 1500 EUR. In iz tega mora biti nekaj dobička (vsaj kakih 300€, ostalo gre pa lahko za tvojo plačo. In 1200 € za tvojo plačo je ubogih recimo 700 neto ...
Če bi pa delal računalnike, ki se prodajajo po recimo 500€, bi pa za tvojo plačo (tudi če so stroški firme 1x večji) ostalo precej več. In za tvojo plačo tudi.
Tako pač je ...
In v taki firmi s 500 zaposlenimi je pote v bistvu (za končni rezultat) dokaj vseeno, a ima direktor 5000 ali 20000 plače. tistih 15000 razlike je na koncu le 30 eur na delavca ... Ali tretjina prodanega bicikla na delavca. Recimo ... Skratka precej manj, kot če firma začne delat boljše bicikle, ki se jih da prodajat za 250€ ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tudi v Švici imajo svoje Jankoviče, Zidarje in Tuše.
grims-1.gif

Menda nisi mislil, da ima tam direktor plačo dvakrat več od svoje snažilke.
hysterical-1.gif

To, da so po tvoje slovenska podjetja produktivna enako kot švicarska, je pa čisto navadna laž. Dragi študent, začni delat, pa boš videl, kakšna je naša produktivnost.
smirk-1.gif

Aja, pa naštej naša podjetja, kjer ima direktor 50 tisoč mesečno plačo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Aja še to: že dostikrat sem gledar različne reportaže na nemških televizijah, kako naredijo to in ono (čips, paštete, stole, igrače itd.),

Bolj ali manj so tovarne avtomatske, stroji izjemno hitri, delavcev je le za vzorec.
Potem pa vidiš pri nam: delavcev mnogo več, stroji vsaj za pol počasnejši, kljub prav tako precejšni avtomatiziranosti.
Sam sem v živo videl proizvodnjo v BMW-jevi tovarni - če primerjamo z Revozom (poznam par ljudi, ki so delali tam), se ne bi čudil velikim razlikam v plačah.

Že ko samo primerjaš brzine strojev in število delavcev, lahko hitro ugotoviš, zakaj so v Avstriji, Nemčiji in Švici precej višje plače. In moraš biti zares en tumbel, da lahko trdiš, kako je v Sloveniji visoka produktivnost. Saj marsikje je, a večinoma je bolj
crazy1.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Pejmo nazaj na boge študente. Naše plače so nepomembne
wink-1.gif

Ko se delal prek študenta, sem vedno gledal, da se je delal 8+ ur, ker tako se je neki nakapal čez počitnice. Delal sem vse sam kelnar pa pek nisem bil. Ko sem prišel na študenta sem sam pogledal kolk kdo da in za koliko časa je delo. ponavadi se ej delo raztegnilo še za kake par mesecev. Delal sem izključno za preživetje. To je:
-za sproti za šolo
-hrano
-štalco
-pivo in kar so pač pile
grims-1.gif

Kaj je sedaj problem, po moje. Njihov sošolec je šel na poklicno, šel delat in si čez leto kupil passata, bavarca,... on reveš pa more študirat in se vozi v cliju, ki so mu ga starši kupli. Poleg tega ima par kolegov, ki hodjo smučat, na morje, razne fitness scene,.... si privoščijo, ker jim lahko doma nudjo. On bogi študentek pa joka.
Al boš študiral, mal se na štop al pa s ponijem vozu, al pa pejd delat kot tvoj sosed.
jebeštrga lagano sportcki se gremo sedaj.
Je pa dejstvo, da je bilo včasih vse ceneje
wink-1.gif
. Sedaj kr malo najebejo. Sploh tisti, ki nimajo podpore od doma in se morjo sami preživet med študijem.
Samo, kaki študentje prihajajo sedaj delat
jezen.gif
. Mu naročiš, hm nevem, kejt posodo pomit (primerjava) Pa te sam gleda, kdaj mu boš pokazal korito, kje je pril, gobica,... razumete? Mtr men so rekl to pa to zašvasi, tm na hrib znos inštrument in stativ pa postav, zadi so palete tm je krompir in našibaj na palete. Nič ne znajo delat, nič se ne znajdejo, pa sam gledajo kako sošolec al sosed, ki je bil v osnovni bl tko tko, že fura lep avto in si dela izkop za bajto.
Zdej je tko, al boš studiral in pač bol švoh živel in si kasneje postavil življenske cilje, al pa na Savo delat elektrarne.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Itak. Jim naročiš naj postrežejo pijačo poslovnim obiskovalcem, nato pa pospravijo in pomijejo tistih par skodelic za kavo in te že gledajo zabodeno, kot bi jim naročil, da naj gredo v sosedovo štalo, štihnejo prašiča in iz njega lastnoročno naredijo salame.

Premnogi se imajo za nevemkakšno intelektualno elito, ki bo itak zgolj delala kot direktorji, veleposlaniki ali vsaj tajkuni. V okviru študentskega dela pa fantazirajo o tem, da bodo delali same vrhunsko zahtevne projekte, hkrati pa ne znajo napisati treh stavkov poslovnega dopisa.

So izjeme, ampak žal redke. Pod mojo komando se je zvrstilo že kakšnih 10 študentov. Od tega sta bila dva res super, ostalo pa...sivo povprečje ali pa še to ne.

Najbolj hec pa je, da sem večini ponudil možnost dalj časa trajajočega dela, morda tudi več let, če bodo resni. Povedal sem jim, da jim ne bom sekal ambicij. Če želijo, naj se odločijo in me impresionirajo in bodo delali to, ne pa dvigovali telefone ter stregli kave.

Rezultat? Skoraj nihče ni niti izkazal volje, da poskusi in se skuša dokazati ter s tem dokopati do malce intelektualno zahtevnejšega dela, ki pa bi bilo vsaj v skladu s tistim, kar bodo (morda) delali nekaj let kasneje v »pravi službi«. To, da bi kdo to možnost vzel kot priložnost, da se že sedaj nauči praktičnih veščin, ki mu bodo koristile kasneje pa itak ni bilo za pričakovati.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Zakaj vsi gledate proizvodnjo, ni mi jasno kako lahko recimo trgovka v Sparu ali Hoferju, ki prodaje iste artikle za isto ceno, mogoče kaj višje, zasluži 3 ali 4 krat več.

Kdo je tu požrešen?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede na dobiček trgovskih družb in glede na število zaposlenih posamezne družbe lahko izračunaš koliko € na mesec več bi lahko dobil vsak zaposleni, če bi se ves dobiček prelevil v plače.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Glede, da imam zanesljivo informacijo, po kateri so trgovke v velecentrih na Švedskem imele leta 2005 bruto plačo 10.000 kron = cca 1000 evrov (ni povrnjene ne malice, ne prevoza), zelo dvomim, da imajo v Avstriji pa Nemčiji kar po 2000 € plače neto.

No, saj zato pa na Švedskem v trgovinah večinoma delajo študenti in južnjaki (črnci, turki, indijci ...)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vidim, da bi v prvi skupini bile omenjene kaka Nemčija, Nizozemska, Švedska ...

Da so se pa v Romuniji povečale plače, pa ni dvoma. Če štartaš iz podna, imaš ogromno možnosti za izboljšave.
smirk-1.gif

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.340
303
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik cist_hud pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
1365eur bruto je cca 750 neto, mimogrede.
860 ali nekaj takega, če že hočeš bit natančen ...
Davek na plače pa z brutom nima zveze ... Gre dodatno na to (kot tudi prispevki, ki jih plača delodajalec) ...
izračun plače
tukaj notri vnesite pa bo. 1365 bruto je 908 neto
smile-1.gif

a to je brez malice in prevoza ane?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Seveda, malica in prevoz je neobdavčen prihodek, odvisen od tega, kako si hodil v službo (recimo če koristiš dopust, prevoza in malice nimaš).

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Zadnji EXPRESS "KAKO ŽIVIMO SLOVENCI DANES?"

6,1 odstotna gospodarska last....MY ASS....v 2 letih mam isto plačo kot pribito, vmes pa cene SKY HIGH.....za ene so super plače za 80% folka pa SUX, kok je že revežev uradno v SLO? Prag revščine 480€, minimalna plača pa 460€, ironija?

in zame je plača NETO brez prevoza in malce, to je samo povrnjeni strošek, ki sem ga porabil. Zdaj pa naj človek živi in si privošči kaj v življenju s 500-600€ NETO?

600 NETO če imaš stanovanjski problem rešen:

200€ položnice
200€ hrana & pijača da si nič posebnega ne privoščiš za hrano čez mesec
100€ bencin & amortizacija avtomobila
100€ za obutev & obleko ?

= 0 €

bognedaj, da si kadilec ali da ti nagaja avtomobil, ali da imaš kaka vlaganja v stanovanje ipd...

z eno besedo: KATASTROFA.

In vi boste meni govorili, da mamo dobre plače?
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
In kako iz lufta potegnit, da bo minimalna plača 1000 evrov - oz 2000, kot mislite eni, da so plače fabrikantov po Evropi?

Predlogi, kot so "direktorje na jajca obesit", niso sprejemljivi.
ne-ne-1.gif

Sicer pa ja, plača zna biti dobra, samo se moraš znajdit. Kot smo ugotavljali, za lenuhe je še preveč plačano.
smirk-1.gif