Sramota za Slovenijo in njihove plače

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Delo prek študenta je katastrofa. Delodajalci, predvsem mali sp-ji izkoriščajo in sproti najemajo študente za 3 evre na uro. Ne rečem, 3 evre za viset na šanku/bit receptor ipd. dela je ok, da pa nekdo ponuja 3 evre za težaško delo v skladišču ali 3 evre za nevarno delo na višini, to pa tudi nekaj pove o takem delodajalcu.
Študentske servise in študentsko delo bi bilo treba ukiniti oz. zelo omejiti, zaradi tega imamo v Sloveniji 2 trga dela - reden in študentski.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
matr mulo! Ko sem jest delal prek študenta sem se zelo veselil če sem dobu vsaj malico plačano! Kakšen prevoz??? Od kje ti pa avto? A nimate študenti mesečnih? Čez let itak ješ na bone! In ti bi rad še to dobu povrnjeno?

Od kje sploh tako razmišljanje? Sej študentu ni bilo nikoli treba plačati teh stroškov! Zato imaš pa na uro več, kot pa en redni zaposleni, na istem delovnem mestu!

Sej dobiš, sam v kakšni firmi kjer cenijo tvoje znanje, ne pa nekje kjer si takoj nadomestljiv! Briga njih, če si tam al pa ne! Bo pa drug prišel... Na študentu zihr kakšen čaka, k bi prijel za vsako delo... Tko je to na trgu dela! In isto pri vas študentih, kot tudi kasneje v rednih službah!
smirk-1.gif

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
delam preko študenta že skoraj dve leti......sedaj bom vpisal absolventa....in dobim sedaj par mesecev po 4,2€.....nisem ravno zadovoljen, glede na obseg dela ki ga opravljam.....vem da bi dobil v ostalih podjetjih za to delo po 5€, ljudi primanjkuje....
je pa kolektiv zelo v redu, urnik, pa zelo mi gredo na roke ko potrebujem prosto, počitnice, če delam po 120 ur/mesec (šola in druge obveznosti) mi tudi ne komplicirajo....

tudi študenti nismo neumni.....za 300€ si raje češem jajca na kavču......

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
Citat:
Uporabnik mitja pravi:tudi študenti nismo neumni.....za 300€ si raje češem jajca na kavču......

sej ne da ste neumni, leni ste očitno!

pa leži doma, pa bod brez dnara, a ne!

300€ je slabih 80.000sit! Me zanima če bi se v časih tolarja tkole obnašali...

in še mal izračuna! recimo 3€ na uro in delaš 8ur/dan... (kar naš Trust ne dobi, ampak dobi več) 3*160=480€
to pa spet ni tok malo, a ne?

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Jz tud nevem, kaj tolk jamraš...Sam sem bil na istem kot ti. Iskal sem točno določeno smer dela (pač, delo, kater obvladam in mi nebo vsako jutro muka vstat pa it delat), pa sem po parih mesecih najdu... Delam min. 140h/mesec, plača
cheer.gif
, oddaljen sem pa tudi cca. 15km stran od šihta... +to, da malice nimam plačane, za prrevoz si pa pišem nekaj ur več in je ql. Štartal sem pa s 50 centi manjšo urno postavko kot delam sedaj. Pa se še veča. Pač, če se izkažež, da znaš neki delat pa da si zanesljiv, se ti obrestuje... Vsaj meni se.
Napredovanja so pa tudi v razvoju, tko da....

Kakor si rekel... Kdor išče, ta najde..
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
1365eur bruto je cca 750 neto, mimogrede.
860 ali nekaj takega, če že hočeš bit natančen ...
Davek na plače pa z brutom nima zveze ... Gre dodatno na to (kot tudi prispevki, ki jih plača delodajalec) ...

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
ksz...

je pa pred kratkim obrambni minister (šef upokojenske stranke ) izjavil da bi pokojnine zadostne za preživetje bile tam od 1000 EUR naprej...in noben mu ni nič očital, noben ga ni pobaral od kod naj bi prišel denar, a mogoče kdaj pomisli na mlade, ki si ustvarjajo družino kako pridejo do nepremičnine, da so dejanske povprečne plače (če odvzamemo ekstreme)nižje od 1000 EUR ipd.
upokojenska stranka bo spet prišla v parlament in d*rek mešala, on pa za kakšnega ministra, ki bo veselo zapravljal davkoplačevalski denar.

vedno bolj se mi zdi da je za mlade v RS glasovanje z nogami tj. odhod iz države edina rešitev. Da si to nekateri celo želijo, čeprav si spodkopavajo tla na katerih stojijo.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik mitja pravi:
delam preko študenta že skoraj dve leti......sedaj bom vpisal absolventa....in dobim sedaj par mesecev po 4,2€.....nisem ravno zadovoljen, glede na obseg dela ki ga opravljam.....vem da bi dobil v ostalih podjetjih za to delo po 5€, ljudi primanjkuje....
je pa kolektiv zelo v redu, urnik, pa zelo mi gredo na roke ko potrebujem prosto, počitnice, če delam po 120 ur/mesec (šola in druge obveznosti) mi tudi ne komplicirajo....

tudi študenti nismo neumni.....za 300€ si raje češem jajca na kavču......

Tko ti bom povedal. Študentsko delo je z razlogom - omogočiti študentom dodaten vir prihodka, če ga potrebujejo. Očitno imaš dovolj denarja, ker se za 300 EUR mesečno raje praskaš po jajcih. OK, tvoja stvar. Nekdo drug pa ta denar rabi ker pač nima bogate mamice in atija, ki bi svojemu sinčku zalagala za flet, bencin, registracijo in liter vodke z red bullom tedensko.
Nekomu, ki nima, je 300 EUR ogromno in prav je, da jih lahko zasluži. Če želiš več se izkaži, najdi bolje plačano strokovno delo in potem tudi zahtevaj več.

Če boš delodajalcu dejansko pomemben, ti bo tisti EUR ali dva na uro zlahka dal. Sicer pa ne.
Dejansko pa je večina študentov povsem pogrešljivih, k temu pa so precej pripomogli sami v zadnjih letih.
V naši firmi je zadnji čas prav težko najti sposobnega, pridnega študenta, ki bi delo opravljal dlje časa. Vsi bi samo luftali, hodili po kavicah, višali urne postavke, drkali Facebook med delovnim časom.... Ko jim daš kakšno delo pa te gledajo kot bika, da se vprašaš, če imajo IQ višji od stopnje alkohola v krvi. takšni bandi jaz še 1 EUR na uro ne bi dal ker samo zasedajo prostor in obremenjujejo ostale, ki dejansko delajo. So izjeme, zlata vredne in pri njih bom naredil vse, da jim osebno v firmi uredim čim boljšo urno postavko. Ostali pa naj spizdijo nazaj na kavč čohat jajca, gledat Rebeldo in jamrat o krutem svetu, ki jim ne podari 1000 EUR mesečno brez dela.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Kot prvo nisem lenuh, če že na mene leti
stupid-1.gif
. IMamo doma kmetijo in veliko pomagam, si pa, če že delam zaslužim doma tiste umesne kratk epočitke le toliko, da spijem in,kakšno tukaj gor napišem, dela imamo torej velik jest bolje pomagam, vse doma predelamo od zelenjave pa do mesa in seveda, sproti še iščem preko študenta dela.

Hvala lepa od sendvičev ne bom živel, je pač treba jest topu obrok le ta pa znese okol 4 evre na dan.

Do službe imam 35 km * 2 =70 km torej direkt iz mojga tošnla + malica. (200 evrov)

Ampak vseeno, študentska dela so drugače po eni strani, kar vredu, dodatni zaslužek.
cheer.gif

BTW bo že
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Trust: Hmm. Moji sodelavci delajo kar zahtevno delo, so solidno plačani, a živijo od sendvičev ker imajo preprosto premalo časa za spodobno toplo malico. Raje tisti čas pojejo sendvič, delajo in gredo domov ob normalni uri.
Pol sveta živi med službo od sendičev, škoda da je to premalo za študente.

Poglej. Praviloma študenti ne dobijo plačanega prevoza, niti malice, niti časa za malico. V spodobnih firmah jim plačajo kakšna 2 EUR za malico, časa ko so na malici pa ne. Je pa tako, da je večina študentov itak v LJ ali MB, tam kjer so delodajalci. Ostali pač morajo financirati prevoz iz zaslužka.

Sicer pa si študent, a ne? Torej, kaj je s tvojimi subvencioniranimi boni za solidno, toplo prehrano? A to pa ne šteje, ali kaj? A moraš imeti toplo malico med službo, potem pa še hrano z bonom? Daj no, da se mi ne boš zasmilil.

Kot študent bi zlahka preživel s sendvičem za malico, po službi pa bi v miru šel pojesti na subvencioniran bon, ki te stane manj kot sendvič v trgovini.

zaposleni sicer dobijo plačano malico, nimajo pa subvencioniranih bonov za prehrano. Torej so zaposleni in študentje kar na istem. Ene časti delodajalec, druge pa subvencioniramo davkoplačevalci. In ti bi sedaj rad še plačano malico.

Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Sem že 1x napisal, kako smo mi uredili na firmi. Ker vemo, da so nekateri več kot z 500 € zadovoljni, smo enkrat povabili vse zaposlene na "razgovor". Verjemi, večina jih je bila zadovoljna z plačami (600-900 €). Le redki, so izrazili, da bi bili zadovoljni z večjo plačo. Jaz sem pač takšen, da če bi mi ker delavec rekel, da želi višjo plačo, bi jo tudi dobil, če le pokaže željo (pridno dela ipd.). Na jetre mi je pa šlo, da so za hrbti obirali vodstvo, večina si ni upala povedati, da niso z plačo zadovoljni. Zakaj bi nekomu izplačal 1500 €, če je z 500 € zadovoljen.

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Sicer pa si študent, a ne? Torej, kaj je s tvojimi subvencioniranimi boni za solidno, toplo prehrano? A to pa ne šteje, ali kaj? A moraš imeti toplo malico med službo, potem pa še hrano z bonom? Daj no, da se mi ne boš zasmilil.

Kot študent bi zlahka preživel s sendvičem za malico, po službi pa bi v miru šel pojesti na subvencioniran bon, ki te stane manj kot sendvič v trgovini.

na bon,razen redkih izjem, ne mores jesti izven kraja studija

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
mene moti le odnos, ki ga nekateri tukaj podpirate....da naj študenti delajo za 2 € na uro, in vso umazano delo...meni so že na začetku predstavli delo, ki ga bom opravljal, sprva so rekli, da rabijo enega za 3 mesece....smo pa že na 2 letih....
delam čisto enako delo kot ostali zaposleni, velikokrat še kaj dodatnega, ker pač drugi nimajo živcev za določene stvari..in tega se tudi oni zavedajo.....
potem pa naj bi jaz dobival za enako opravljeno delo 300€, ostali pa vlečejo po 1000 in še kaj več....nimam ne malice in potnih stroškov....za to gre na mesec 150€.....tako da če ne dobim nakazano na račun iz servisa vsaj 700€ za cel mesec dela, poln urnik, bi se že spraševal počasi zakaj si pa jaz tukaj belim glavo in sekiram...
za 300€ na mesec grem k lokalnemu zidarju za vikende delat, med tednom pa si bom česal jajca...edini problem bi bil na katerem jajcu začeti....

aja....primerjat sedaj 300€ in 80.000 sit je tudi malo mimo udarjena....
jaz sem s 5000 sit žural cel vikend na polno, sedaj s 20€ plačam vstopnino in če je sreča še pivo kakemu kolegu.....oziroma tankam 1/3 avta...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pa dobro, a študirate v Dupleku? Študent v LJ bo verjetno tudi delal v LJ in jedel v LJ, a ne?
Ne zdaj iskati lukenj. Dejstvo je, da študenti neobdavčeno zaslužijo kar konkreten priboljšek, imajo bone za hrano in dovolj dela. Le delati je treba, ne pa fantazirati o plačah 1000 EUR. Hkrati pa taisti študenti delajo izredno slabo, v njih je treba vlagati še pa še časa, potem pa spizdnejo po par mesecih. Na koncu jim ostanejo enostavna dela saj nima smisla tratiti časa redno zaposlenega za uvajanje študenta, ki bo delal na pol in čez nekaj mesecev odšel. Plača pa je temu primerna in pika. Dobri se pa še vedno lahko izkažejo, a je iniciativa na njihovi strani.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Zakj se to men ne dogaja, nazadnje k sm delu prek studenta, sm kasiral cca 1300€, z nadurami 1500€, to je bla res top služba, ampak sm jih v [censored] poslal in zdej praskam jajca na kavču, huhu zakon!

Delal sm tud za pol manjše zneske, ampak se nism pritožval, zame je pomembno delo, ne plača, za tistih 100€ se gredo eni pravi cirkus.

Mimogrde, spet se mi ponuja služba, delam dobesedno nič, kasiram povprečno neto plačo, ni slabo.

Eni ste res bedni, ne mislm zato, ker odpirate take teme in ker stokate, sej stokate do neke mere upravičeno ampak! Dejmo pogledat z druge plati, imate kaj zajest, imate avte, hočete met še boljše, hočete mp3 plejr, navigacijo, sani, morje, hišo, smuče, pa [censored], kaj bi še imeli? En kup materialnih stvari. Sprejemam vse tiste pare, ki iščejo streho, zato da bodo mel otroke, kul. Takšne in podobne primere popolnoma sprejemam, nimam nič proti. Današnja družba dobesedno serje, hočejo komplicirat, sanjarit, zdravit svoje komplekse z avti in podobno, obup.

Zanimivo je, da se ne javi nihče, ki ima denar in vse, kar večina nima, le zakaj, se vprašam. Mogoče kdo ve?

Kot zanimivost, zivimo v sistemu, kjer je vse mogoče. V času fevdalcev, če si se rodil kmetom si ostal kmet cel fakin lajf. Dans mamo šole, ki so do predkratkim bile brezplačne(podiplomski študij), to je vozovnica do uspeha, da postanete nekaj. Seveda ne študirat agronomije, gozdarstva in potem stokat.

Zdej če mate usrano službo, nizke plače, bla bla pa sej niso drugi vsega krivi, da bojo rešval vaše riti. Zakaj mamo vse več jankovičev, šrotov, tušov in podobnih, zato ker so se znajdl, vi se pa ne. Jaz se ne sekiram, ker vedno uspem, vsaj do zdej sm vedno uspeval. Enako velja za vas, sposobni ste. Kolk od vas si upa it peš v ameriko, kolk? Noben, jaz tud ne! To je razlika med unimi, ki hočejo uspet in unimi, ki prepuščajo svojo usodo drugim, kljub možnoti, da spremenijo svoj lajf.

Če ma kdo kej proti mojmu pisanju, ga naprošam, da odpiše lepo z argumenti. Tisti, ki me mislite spluvat, pametvat in nasprotvat iz čistega reda, raje odjebite. Še enkrat, jaz vem, da zna bit težko, jaz vas razumem, ne oporekam vašim trditvam, ampak obstaja druga plat. Ne morete mi rečt, da to, kar sem napisal ni res in enkao velja za vaše trditve.

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
obregnil sem se samo ob to, da lahko jes na bone, ker ne mores v tem primeru.

Citat:
Pa dobro, a študirate v Dupleku? Študent v LJ bo verjetno tudi delal v LJ in jedel v LJ, a ne?

med pocitnicami ko pride studentsko delo najbolj v postev ze ne

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik mitja pravi:
mene moti le odnos, ki ga nekateri tukaj podpirate....da naj študenti delajo za 2 € na uro, in vso umazano delo...meni so že na začetku predstavli delo, ki ga bom opravljal, sprva so rekli, da rabijo enega za 3 mesece....smo pa že na 2 letih....
delam čisto enako delo kot ostali zaposleni, velikokrat še kaj dodatnega, ker pač drugi nimajo živcev za določene stvari..in tega se tudi oni zavedajo.....
potem pa naj bi jaz dobival za enako opravljeno delo 300€, ostali pa vlečejo po 1000 in še kaj več....nimam ne malice in potnih stroškov....za to gre na mesec 150€.....tako da če ne dobim nakazano na račun iz servisa vsaj 700€ za cel mesec dela, poln urnik, bi se že spraševal počasi zakaj si pa jaz tukaj belim glavo in sekiram...
za 300€ na mesec grem k lokalnemu zidarju za vikende delat, med tednom pa si bom česal jajca...edini problem bi bil na katerem jajcu začeti....

aja....primerjat sedaj 300€ in 80.000 sit je tudi malo mimo udarjena....
jaz sem s 5000 sit žural cel vikend na polno, sedaj s 20€ plačam vstopnino in če je sreča še pivo kakemu kolegu.....oziroma tankam 1/3 avta...

OK. Razčistimo eno stvar. Študenti so pomoč redni ekipi v podjetju. Najema se jih za slabše plačana in enostavnejša dela, kjer je čas priučitve kratek, stika z zelo občutljivimi podatki pa ni. Podjetja dostikrat zaposlujejo študente zato, ker si preprosto ne morejo dovoliti rednih zaposlitev - težavno odpuščanje, bolniške, porodniške, dopusti, višji stroški. Srednja rešitev so zaposlitve preko Adecco ipd.

Dejstvo je, da študent, ki resno nastopi svoje delo, krepko poveča možnosti redne zaposlitve pri tem delodajalcu. Slednji raje zaposli nekoga, ki ga pozna kot pa popolnega neznanca, kjer sprejme precej tveganja napačne kadrovske odločitve.

Tako pač je, pričakovati izenačitev plačil študentom in redno zaposlenim pa je iluzija. Trg dela je takšen, da to delodajalcem ni potrebno početi. Tudi zato podpiram ukinitev študentskega dela, saj je slednje anomalija na trgu dela. Njen učinek pa bodo mnogi študentje spoznali po poteku študentskega statusa, ko bodo obviseli na cesti, saj bo njihovo wanna be redno zaposlitev prevzel drugi študent.