Sramota za Slovenijo in njihove plače

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Saj so od 1000 eur naprej, samo moraš za to tudi nekaj pokazat, če pa bi rad že takoj nad 1000eur plače, potem pa imaš napačen pristop.
Če si sposoben in imaš kaj ponudit, te bo podjetje skušalo zadržati (sicer je to v SLO še dokaj redko), ali pa pač iščeš šanso drugje na TRGU dela če misliš da si več vreden. Treba se je pa tudi postavit zase, ker če si tiho pa samo delaš, ti nihče ne bo sam ponudil višje plače.
Nad tem se pritožujejo večinoma luftarji, ki ne znajo naštet niti 3 zadev ki jih delajo na svojem delovnem mestu razen surfanja po internetu in uporabljanju emaila za privat namene... Je pa tukaj problem ker nekateri taki še vedno hočejo boljšo plačo, nekateri ki bi si jo pa zaslužili pa so pač tiho.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Ko si EVROFIL, zakaj nimamo nemških/angleških ipd plač? ZAKAJ? STROŠKI in CENE so EVROPSKE.

Stroski so Evropski?
Aja? A cene tudi?
A sem kaj zamudil?

http://guildford.gumtree.com/guildford/property-rentals_827_1.html

Recimo. Da ne bo kdo rekel, da primerjam London in Ljubljano, poglejmo malo ven na Surreysko podezelje. Enosobno stanovanje - ce noces ravno sobe v house-share - je tam okoli 600 GBP + stroski. Se pravi, recimo da za mickeno stanovanje + stroske odstejes okoli 800-900 EUR, ce hoces biti tam do eno uro stran od Londona.

Kul. Metro je 4 funte na voznjo ce ne kupis Oysterja, Guildford-London je 21 GBP povratna, pir je tam ene 4-5-6 funtov... Nic posebnega v Tescu (recimo da tko, "basic" hrana za en teden) je ene 100 funtov... Jasno. Cisto iste cene kot v Sloveniji.

Berlin?

Stanovanje v "Berlinu" (kot da bi rekel, da je Brezovica v Ljubljani):

Zimmer: 1,00
Wohnfläche ca.: 36,00 m²
Kaltmiete: 300,00 EUR (zzgl. Nebenkosten)
Warmmiete: 345,00 EUR

350 EUR... Za 36m2... Ok... Kul. Pol rabis pa se "mesecno" za S-Bahn (metroja, zal, ni vec tako dalec iz centra), futer je po ta malem 50 EUR/teden za enega, razen ce ne mislis zivet od Currywursta in Kebabov. Tko, prek palca, pod ene 700 EUR/mesec ne prides skozi.

Ce bi bil pa recimo v Frankfurtu, ali pa malo bolj v centru Berlina... Uf.

Ali pa, hrm... Kristiandand, Norveska, prejsnji cetrtek.

1x 0,5 Cola
1x Bageta
1x Cooke

105 NOK, ali po domace 13 EUR. Pir je pa najcenejsi po 60 NOK - 7.5 EUR.
Glavna jed v povprecni mehiski - 180 NOK, ali 22 EUR.
Stanovanje? Pod 4k NOK ne dobis sobe, kamoli lastnega stanovanja.

Jasno. Cist iste cene majo vsi.
priden.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Tako kot praviš - produktivnosti ni, pa čeprav delavci marsikje trdo delajo. Še vedno marsikje manjka uspešen vodstveni kader. Še vedno so namreč delovno aktivni ljudje, ki so izobrazbo dobili po sistemu ''Kumrovec'', ko bodo odšli v pokoj bo vsaj malo rešen tale problem. Ne pa zdaj, ko podrejeni direktorju razlagajo kaj je treba naredit. On pa za njihove usluge pobere denar, ker je v pravi stranki.

V neperspektivnih panogah ti najboljši management ne pomaga. In to žal premnogim ni jasno, ker ne poznate osnov od osnov. Pri delovno intenzivnih panogah Evropejec ne more konkurirati azijcu. Boš kupil nek slovenski izdelek, ki bo zaradi pričakovane dodane vrednosti (zaradi pričakovanih plač) 3x dražji od nekega azijskega (made in, ne brand) in morda le za malenkost, če sploh, boljši?

Odgovor vsi poznamo... potem bi se zopet začelo jokati glede cen.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik girisan pravi:
Jest ne vem kva je z današnjo mladino, sam pri nas iščemo fante in punce za v šank že leto in pol, dobil pa smo natanko eno dekle in enga fanta. Denar je odličen, je pa res da se fejst dela.
Samo teli mladinci ne bi nič delal, ampak bi raj užival poletje. Jest sem včasih samo komej čakov poletje, da sem šel lahko delat in zaslužit tistih nekaj jurjev... Dons bi se pa vsak samo neki pritoževal...

Ti nis resen, tukaj se gre za 350€ na mesec je to sploh vrednost, kakšna, nična, za trikrat v trgovino.

Če bi vsaj 600€ dobil bi delo sprejel nemudoma, ampak za 350€ na mesec si bom več stroškov nakopal, kot pa koristi.

Dejte se mal zresnt, mamo res Evropske cene, plače pa, kot balkanske.

Ampak eni bluzite o 1000 evrih jest pa govorim o vsaj 600 evrih ali tud 500 evrih.

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Jebem vam "Evropske" cene. Probajte it kam ven zivet, pa boste takoj videli kam pes taco moli
smile-1.gif

350 EUR v Ziru? Hrm... A gres v Alpino vprasat kaksna je placa za trakom, kadar ravno ne strajkajo proti "ta novim" ki so jih kupili, in ne delajo namenoma skart robe? Na brizgani obutvi vedno rabjo dedce za delat. Izvoli, 450-500 EUR pa ze bo!

Aja, ne, ti si prefin, da bi sploh delal za 350 EUR.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.988
6.994
113
Kaj pa rabite študentje, tiste sobe v domovih imate smešno poceni, hrano pa tudi subvencionirano z boni.

Aja..rabite za pijačo in zabavo. Potem je pa 350 res (pre)malo.

Ne pozabit, da ste še vedno v struji izobraževanja...če pa bi rad nekaj zaslužil pa se zaposli, pa bo plača. Pa pač pusti šolo. Na kitajskem imajo otroci v tvoji starosti že 10 let in več delovne dobe za sabo. Oz nimajo delovne dobe, ker tam itak ni tega
wink-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Citat:
Uporabnik girisan pravi:
Jest ne vem kva je z današnjo mladino, sam pri nas iščemo fante in punce za v šank že leto in pol, dobil pa smo natanko eno dekle in enga fanta. Denar je odličen, je pa res da se fejst dela.
Samo teli mladinci ne bi nič delal, ampak bi raj užival poletje. Jest sem včasih samo komej čakov poletje, da sem šel lahko delat in zaslužit tistih nekaj jurjev... Dons bi se pa vsak samo neki pritoževal...

Ti nis resen, tukaj se gre za 350€ na mesec je to sploh vrednost, kakšna, nična, za trikrat v trgovino.

Če bi vsaj 600€ dobil bi delo sprejel nemudoma, ampak za 350€ na mesec si bom več stroškov nakopal, kot pa koristi.

A nisi omenjal 4€ / uro? Pri povprečnem delovnem mesecu (176h) je to 704€, kar je točno dvojno od tega, kar prikazuješ sam.
Lahko se pa kot študent preseliš v Ljubljano, plačuješ sobo 150€ (imaš par cimrov ali cimer) in ti ostane 550€; si nabereš izkušnje in znanja - posledično dobiš 5€/uro; in ti bo ostalo že 700€, si namereš izkušnje in znanja - posledično dobiš....

Kapiš? Ampak jokati je najlažje.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To je seveda tudi res, imamo to nesrečo, da smo se osamosvojili ravno takrat, ko se je globalnost najbolj razširila in tako nismo imeli časa, da se novim razmeram prilagodimo kot npr. Avstrija. Najprej je bilo potrebno poskrbeti, da so ljudje sploh dobili kakšne plače, saj smo naenkrat ostali brez ogromnega dela trga in se znašli v kapitalizmu s popolnoma nepripravljeno in neprimerno proizvodnjo. Ne samo, da so bile tehnologije zastarele, še usmerjenost ni bila primerna.

Jaz kljub nizkim plačam menim, da smo naredili ogromno. Treba nas je primerjat z državami, ki so izhajale iz enake situacije kot mi, torej Hrvaška, Madžarska, Češka, Slovaška... Primerjava z Nemčijo bo smotrna šele čez 20 let.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Citat:
Uporabnik girisan pravi:

A nisi omenjal 4€ / uro? Pri povprečnem delovnem mesecu (176h) je to 704€, kar je točno dvojno od tega, kar prikazuješ sam.
Lahko se pa kot študent preseliš v Ljubljano, plačuješ sobo 150€ (imaš par cimrov ali cimer) in ti ostane 550€; si nabereš izkušnje in znanja - posledično dobiš 5€/uro; in ti bo ostalo že 700€, si namereš izkušnje in znanja - posledično dobiš....

Kapiš? Ampak jokati je najlažje.

Delovnik je od 7 pa do 14 ure, je res, da je samo 7 ur, ampak bi tud več ur delal
7 * 4 evre = 28 evrov * 20 = 560€ sedaj pa minus 120 evrov = 440€ - malica 380 evrov to nekje bi dobil.

Ampak delo BOM VSEENO SPREJEL.
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Jaz kljub nizkim plačam menim, da smo naredili ogromno. Treba nas je primerjat z državami, ki so izhajale iz enake situacije kot mi, torej Hrvaška, Madžarska, Češka, Slovaška... Primerjava z Nemčijo bo smotrna šele čez 20 let.

Z veseljem
smile-1.gif

Zelo spodobna (beri: zgornja polovica plac) placa na Madzarskem je 300k bruto - kar znese 167k HUF neto (700 EUR, give or take).
Enosobno stanovanje s stroski tam okoli konca Budimpestanskega metroja je 50-60k HUF. Bencin je 312 HUF/liter.

Ampak to je spodobna placa. Veste kaksna je povprecna? 100k HUF neto.

Kul, ane? Bi radi se nekaj depresivnega?

Kredit 750k HUF (recimo 3k EUR)... na... SEDEM LET... Z obrestno mero 26% na leto... Placujes 14 jurjev na mesec. Pa folok to na veliko jemlje.

Zakon, ane?

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kakšna pa je povprečna pri nas?

Edit: že našel - Povprečna mesečna bruto plača za junij 2008 je znašala 1.364,53 EUR.

Torej naše plače so višje, cene stanovanj tudi, cene bencina pa nižje. Po moje smo še vedno v plusu proti njim.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Po moje tudi
smile-1.gif
S tem, da v stanovanju za 50k HUF jaz ne bi hotel ziveti... Normalna so okoli 400 EUR (100k) na mesec.

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Citat:
Uporabnik girisan pravi:

Ampak eni bluzite o 1000 evrih jest pa govorim o vsaj 600 evrih ali tud 500 evrih.

a lahko prosm nehaš javkat? letos sm delala za 3.05€ na uro + 2€ malice pa mi je zneslo v dveh mesecih (21.6.-17.8.) okrog 1000€ ... tko da da se tut za male denarce nabrat kar lepo vsoto denarja, samo je pa treba hodit na šiht, ne bit vsak mesec po 14 dni na dopustu. pa brez pritožb da je nemogoče dobit študentsko delo... ja, ok, je... če si star pod 18 zna bit mal težje... drugače pa če se le ne preseravaš dobiš kar češ.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
1365eur bruto je cca 750 neto, mimogrede.

pa mimogrede, davek na place na madzarskem tudi ni 50% kot pri nas ampak okoli 30%, tako, da spet racunate na pamet.

mene pa bolj zanima naslednje, zakaj dobim 18eur otroskega dodatka na mesec? zakaj isti znesek dobi (karikirano) direktor leka? in zakaj ciganka dobiva po cca 200 eur po otroku, ce drzava spodbuja SLOVENSKO nataliteto?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
trust jaz sem kot student delal tudi po 1800dem takratne valute na mesec (kot oba moja starsa skupaj). samo mi ni bilo tezko svicati, sploh pa ni bilo racunalniskih forumov kjer bi tarnal in zabijal cas
grims-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No, no... A zdaj bomo meli pa rasisticne izpade? A je ciganka drzavljanka Slovenije? Ja? Wadafak je potem to, kot pa slovenska nataliteta? A bomo imeli sedaj genetske teste, da bomo dolocili kdo je PraviSlovenec(TM)?

Poleg tega, ce zakon pravi da vsak pod dolocenimi pogoji dobi otroski dodatek - zakaj ga potem direktor Leka ne bi smel? V cemu je on drugacen od tebe?

Sicer pa:
http://www.politics.hu/20080811/why-exaggerate-what-is-already-the-highest-tax-rate-in-europe

"The piece lays down the amount of tax a Hungarian is paying on a decentish salary of Ft 300,000 (€1,270)...
...the final sum is actually Ft 166,500 - which is later also subject to a 20% deduction for VAT (although not everything we buy is subject to 20% VAT) that brings take-home pay down to Ft 133,200."
...the employer's labor costs (of around Ft 400,000)... In other words, for every Ft 400,000 an employer pays out, Ft 269,500 or a whopping-enough 67.4% goes directly into government coffers."

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
heh, tut na malici se da prišparat. Pač ne kupuješ stvari v trgovini, ampak doma narediš sendvič (kruh lahko tudi doma spečeš,pa je sploh ceneje) pa kak jogurt, pa že ceneje prideš skozi.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
res je 500€ veliko. Dajte plače bi morale biti najmanj od 1000€ naprej.

Zakaj le ? Če je folk z 500 € zadovoljen. Ker pri nas je problem samo v tisti generaciji, ki misli, da dela za državo in za nikogar drugega in si mislijo, da boga za jajce šlatajo.