Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Finta je v tem, da sem ze kupil pipe... keramicni stolp s 5 pipami.
Zdaj pa imam en piknik pa bi bilo fajn imet vse 4 sode lepo hladne.

Jaz bi dal vse sode v skaf z ledom, pa se piva se ti ne bo penila, kar se mi redno dogaja pri cornijih in tocilnem aparatu, pa se vedno nisem prisel do resitve.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Teoretično bo šlo tudi s suhim ledom samo dirketno v suhi led kegov nebi dal ker bodo najbrž zmrznili, če daš pa vodno kopel in pa suh led dobiš pa mistično meglico nad povrišino vode. Zaradi prehoda CO2ja iz suhega v plinasto stanje boš imel tudi mehurčke, pazit moraš da ti ne trese kegov, zaradi sublimacije vprašanje koliko je idealen prehod temperature (mraza) v vodo itc.

Sam suhi led ima malce večjo sposobnost hlajenja, ampak glede na omenjeno prej nima toliko večje da bi se pri kilaži poznalo. Tako da boš od oka rabil za hladit približno enako kot če bi uporabil navaden led, kar zna v toplem dnevu bit kar veliko (par 10kg).

Torej razen če ne želiš fancy efekta bi bilo bolje uporabit navaden led!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Finta je v tem, da sem ze kupil pipe... keramicni stolp s 5 pipami.
Zdaj pa imam en piknik pa bi bilo fajn imet vse 4 sode lepo hladne.

Jaz bi dal vse sode v skaf z ledom, pa se piva se ti ne bo penila, kar se mi redno dogaja pri cornijih in tocilnem aparatu, pa se vedno nisem prisel do resitve. [/quote

Si si že odgovoril v čem je trik. Če ohladiš sod, nimaš potem velike T razlike pri točenju. Če imaš pa toplega, pa gre toplo pivo po spirali hladilnika, kjer se sicer ohladi, vendar tudi zelo zapeni, zaradi prehoda T in vezave CO2
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Finta je v tem, da sem ze kupil pipe... keramicni stolp s 5 pipami.
Zdaj pa imam en piknik pa bi bilo fajn imet vse 4 sode lepo hladne.

Jaz bi dal vse sode v skaf z ledom, pa se piva se ti ne bo penila, kar se mi redno dogaja pri cornijih in tocilnem aparatu, pa se vedno nisem prisel do resitve. [/quote

Si si že odgovoril v čem je trik. Če ohladiš sod, nimaš potem velike T razlike pri točenju. Če imaš pa toplega, pa gre toplo pivo po spirali hladilnika, kjer se sicer ohladi, vendar tudi zelo zapeni, zaradi prehoda T in vezave CO2

Dzabe ti pol tocilni aparat, ce moras sod prej ohladit
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
V bistvu če točiš preko avtomata mora bit sod na temperaturi kot je okolica in potem penjenja ni (se pa toči na relativno velikem pritisku tako da moraš ustrezno regulirat pretok z ventilom na avtomatu). Če imaš sod ohlajen imaš pa pri pretoku preko cevi segrevanje in posledično izločanje CO2ja. To je problem pri recimo pipah brez avtomata, ker imaš pivo močno ohlajeno se v cevi vedno segreje in s tem tvori CO2 žepke ki potem povzročajo penjenje piva. Če se malo toči je to problem, če točiš hitreje kot se pivo ogreva pa gre normalno skozi!
grin1.gif


Tako da na prostem je pametno če je ohlajen keg hladiti tudi cevi, za silo se to lahko naredi tudi tak oda se cev ovije okoli kega in potem na zunanjo stran ovije z nekim izolacijskim materialom (tudi brisača je ok). Pazit tudi da se cev VEDNO dviga ter da je keg in cevi nižje od pive, ker drugače se CO2 žepki nabirajo po vseh prevojih namesto da bi se na najvišji točki (pipa) kjer se tudi najbbolj enostavno in brez problrema odzrači.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Tole gre verjetno za neko okužbo kaj pravite? Delal saison z kvasovkami Mangrove M29(prvič). Prilezlo je iz OG 1.054 na neverjetnih FG1.000. Meril sem gostoto prvič po 38 dneh in veha še vedno občasno spušča mehurčke. Pivo sicer nima pretirano čudnih priokusov, je pa precej vodeno. Ima me da bi vse skupaj stran zlil oz. flaširal samo par litrov, ker tole ravno pitno ne bo, glede na 7%alkota. Je sploh varno flaširat, da ne bodo bombe? Mi je fermentor pred časom rahlo puščal na vrhu in je verjetno tukaj iskati vzroke.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Kaj pa vem, ni nujno, da je okužba.
Če si drozgal na nizki temperaturi in je tole agresiven kvas(kot recimo kakšen danstar belle saison), potem je takle FG še v mejah normalnega.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Upam. Ja, drozgal sem pa nizko na 64 stopinj. Drugače je pa bilo 70% pilsner, 15% munich, ostalo pa cara in wheat slad.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali ima kdo kak dober recept za PA, in sicer z uporabo Citre ali pa Amarilla? Sem ravno naročil oboje pa bi rad kako dobro zadevo zakuhal.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Včeraj sem med mletjem opazil da sem na koncu s sladom in sem improviziral s sledečimi sladi:
40Lpivine:

5kg ale
3kg Munich
1Kg wheat
2 paketa S-04
drozgal 60min na 66°C in kuhal 60minut
OG 1.060
fermentacija na 20°C mogoče mi rata spustit na 18-19°C.

Zanima me kakšno pivo bom dobil.
smile-1.gif
Ali bi bilo boljše če bi uporabil US-05. Ali je kaj razlike če jo pustim stat 3 tedne v primarcu ali je boljše če jo po 7 dneh pretočim v sekundarca in ali mora ves čas bit temperatura enaka med 18- 19°C.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
2-row pale malt

Opažam zadevo v mnogih receptih. Kolikor sem zasledil, to ni ne PA, ne Pils, ne Lager slad. Je malce manj pražen kot PA (nekje vmes me lagerjem in PA-em), kot osnovni slad ima pa itak dovolj potenciala za drozganje. Ali se to pri nas dobi in ali se zanj morda uporablja kak drug naziv?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Sej mislim da sem to že nekje pisal, ampak da ponovim ...

V evropi se za pivovarstvo uporablja dvovrstni (2-row) ječmen ki je stara oblika ječmena. Ta ječmen ima slabe hektarske donose, ima pa napram novim vrstam manj beljakovin in več škroba kar je spet "slabo" za prehrano ampak boljše za pivovarstvo.

Američani so pivovarstvo komercializirali in zelo zgodaj začeli uporabljati šetvrstni ječmen (6-row). Tipičen ameriški osnovi slad je taka narejen iz 6-vrstnega ječmena, večina industrijskih piv v ameriki ima 6-row. Potem so prišli craftarji in začeli uporabljat "stare" zadeve in men njimi je tudi 2-vrstni ječmen.

Tako da prvo kot prvo če piše v ameriškem receptu 2-row to dejansko za nas ne pomeni nič, pri nas so vsi sladi (razen izrecno označenih) 2 row.

Pale malt je najbolj svetel ameriški osnovni slad in v našem delu sveta je čisto ustrezno če se uporabi kot nadomestek polno modificiran pilsner slad. Pilsner slad v Evropi namreč že dolgo ni več pilsner ampak je pač tako poimenovan zaradi uporabe v lagerjih, če bi rad pravi pilsner potem glej za namenskimi sladi (bohemian, moravski pilsner, ...).

Tako da pod črto:
- US pale ale 2-row = pilsner
- US pale ale 6-row = pilsner 6-row (večina sladarn ga ima)
- US pale ale = pale ale
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,

zanima me ali je morda kdo delal s tako metodo ter kakšen izkoristek ste imeli, če ste se je posluževali?

Hvala!
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Gre za fly sparge. Osebno imam s tem najboljše izkoristke je pa precej odvisno od same opreme tako da ne morem garantirat da bo delovalo enako za ostale.

Pri malih batchih kjer delam 7l mash + 6-7l sparge je izkoristek s fly sparge okoli 80-85%, za primerjavo pri "no sparge" (single sparge) je učinkovitost okoli 70-75%.

Pri velikih batchih delam samo "fly sparge" ker je volumen drozgalnika premajhen za neke resne podvige oz. bi moral 3x ponavljat izpiranje in tu dobivam efektivnosti pa od 85-90%, tudi že čez 90% je šlo ko sem delal "sezonske" zadeve z nižjim OGjem.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
A je kdo že zvaril zombie dust clone? Me mika, da bi ga ta vikend in iščem preverjeno dobre recepte :D
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Pozdravljeni,
zvaril sem svoj prvi stout in imam težave z peno. Postopki so vsi isti kot pri svetlih pivih kjer teh težav nimam. Edino za karbonacijo sem zmanjšal na 1.8 volumna. Pivo je pa trenutno 4 tedne v steklenicah.
Še recept če bo kaj v pomoč: (20l)
4kg- pale ale 83,3%
0.2kg- roasted barley 4,2%
0.2kg- cara 120 4.2%
0.25kg- chocolate 5.2%
0.15kg- ječmenovi kosmiči 3.1%
25g aurora 60min
2x us-05

mash 69°C 90min
OG 1054
FG 1018
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Pozdravljeni,
zvaril sem svoj prvi stout in imam težave z peno. Postopki so vsi isti kot pri svetlih pivih kjer teh težav nimam. Edino za karbonacijo sem zmanjšal na 1.8 volumna. Pivo je pa trenutno 4 tedne v steklenicah.
Še recept če bo kaj v pomoč: (20l)
4kg- pale ale 83,3%
0.2kg- roasted barley 4,2%
0.2kg- cara 120 4.2%
0.25kg- chocolate 5.2%
0.15kg- ječmenovi kosmiči 3.1%
25g aurora 60min
2x us-05

mash 69°C 90min
OG 1054
FG 1018

Kaj pomeni da imaš težave?
Je ni? Prehitro zgine?