Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Kako pa je z dry hopingom in cold crashem? Jaz po dry hopingu naredim cold crash da se vsedejo usedline peletov. Sem pa zadnjič prvič dry hopal v demižanki in nisem uspel vzet ven vrečke s hmelejem, zato sem cold crash naredil kar s hmeljem
smile-1.gif
Me zanima kaj bo nastalo s tega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja mrzlo okolje načeloma pospeši padanje trdih delcev na dno, tako da pri (po) dry hoppingu je cold crash dobra opcija. Enako se rešiš motnosti ki ostane od dry hoppinga.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Slabše izločanje aromatičnih spojin. Dryhoppaalo naj bi se na sobni T.
Čeprav brewdog zagovarja idealno T 14 st.C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Kaj pa na okus kaj vpliva, če je dry hopping na hladnem?

Bolj je mrzlo manj je (počasneje poteka) izločanja arome. Tudi aromatičen profil je drugačen ker se različne arome na različnih temperaturah izločajo različno intenzivno. Neko osnovno pravilo je da se bolj sadne arome izločajo pri višjih temperaturah, medtem ko se bolj "noble" arome izločajo bolje pri nižjih.

Na splošno se dry hop dela na sobni temperaturi oz. višjih temperaturah. Cold crash recimo sledi potem po koncu dry hoppinga na višji temperaturi. Ni namen cold crasha da spremeniš profil hmelja ampak da ščistiš pivo. Ker je izločanje arome med cold crashem skoraj nično napram predhodnemu dry hoppingu na višji temperaturi je tako vpliv s tega stališča minimalen.

Torej recimo nek klasičen dry hop je na 22C za 5 dni in potem še za 2-3 dni na 0C da se hmelj posede na dno in se pivo ščisti.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Hvala obema. Se pravi, da ni nič narobe, če se pusti hmelj not med cold crashem. To me je najbolj zanimalo, da nisem kaj zajebal s tem
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm... Danes odprem fermentator in me na vrhu pricaka tole. Plesen? Ni sicer nic "puhasto", ne zgleda pa obetavno
frown-1.gif

2450873-image.jpg
 

Priponke

  • 2450873-image.jpg
    2450873-image.jpg
    85,5 KB · Ogledi: 266
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zanimivo...
grin1.gif


Sem ga flasiral, dal v klet, zdej pa upamo na najboljse. Sicer je tole sele moja tretja runda, ampak mi je prvic nekaj plavalo po vrhu. Razen pac "roba" na fermentatorju.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tole je kvas. Popolnoma normalen pojav pri določenih pogojih in sevih, tako da nč bat
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Ce ga dobro ohladis in zavijes v kaksno izolacijo ti bo 3-4 ure drzal brez problema. Ni ga treba imet glih na soncu...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako vi poskrbite na vecji zabavi brez el., da kegi ostanejo hladni?

Bi slo z vecjim skafom, ledenimi kockami in suhim ledom?

Kupi si en točilni aparat pa mir sej niso tko dragi
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za 5 kegov ne vem, ampak sam za enega rabim tole:
kegc1.jpg


... keg shladim na cca. 5C in ga dam v tole hladilno škatlo. Drži pivo mrzlo tudi pri 30C+ vsaj nekaj ur (prej zmanjka kot pa se ogreje).