Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Je že kdo kaj delal z Mangrove M36 kvasom? Če je, naj se razpiše
grin1.gif

Glih nekaj pacam en lažji ale, pa da vem, kaj naj čez 5 ur vržem v fermentor. Bry-97 ali M36.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz imam namen narediti cuker+voda+citronka (pol kavne žličke na kg) ...morda celo soda na koncu ...V soboto pa zamešat v pivino in ... čakat, kaj bo ven prišlo ....
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Je že kdo kaj delal z Mangrove M36 kvasom? Če je, naj se razpiše
grin1.gif

Glih nekaj pacam en lažji ale, pa da vem, kaj naj čez 5 ur vržem v fermentor. Bry-97 ali M36.

Joj, zdej si mi pa vrgu kost za glodat
smile-1.gif
Jaz sem delal zadnjič golden ale, super mi je uspel, zelo prijetno poletno pivo. Delal pa sem ga kar z S-04. Sedaj berem opis Liberty ale in je po opisu (tudi) prav za golden ale. Naslednja runda bo še z S-04, potem pa razmislim o nakupu M36, ki tudi pravi, da se uporabi pri pivih, kjer hočeš poudarit hmelj, a vseeno da pivu sladni značaj.

Ta stil mi je všeč in ga priporočam, jaz sem ga sam sestavil po opisu stila BJCP, in mislim, da angleške kvasovke lepo zaokrožijo ta sicer lahek pir. Ni čutiti, da bi bil voden, še vseeno pa sem uporabil ameriške hmelje (Cascade+Simcoe), tako da je pivo osvežilno sadno. OK, razen tega, da mi je Simcoe dal preveč "piney" okusa... Ampak to je moja "napaka".
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Nič sem potem kar lepo butnil notri M36, pa da vidim kaj je to. Za popit bo zihr
tongue-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Sem v fazi nadgradnje svojega diy sistem. V prihodnosti mam itq plan narest elektronsko tocenje vode (s stevcem in elektroventilom), bi pa za vmes rad nekako pametno naredil oznake. Nasel sem tole, ima kdo kako boljso idejo, al bo tole cisto ok funkcioniralo - je ze kdo probal?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nič sem potem kar lepo butnil notri M36, pa da vidim kaj je to. Za popit bo zihr
tongue-1.gif

kaj si pa mogel drugega. Sporoči kak je kaj M36, boš?
No če ne drugega, štarta veliko hitreje kot bry-97. Po 10tih urah veha že prdi.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Sem v fazi nadgradnje svojega diy sistem. V prihodnosti mam itq plan narest elektronsko tocenje vode (s stevcem in elektroventilom), bi pa za vmes rad nekako pametno naredil oznake. Nasel sem tole, ima kdo kako boljso idejo, al bo tole cisto ok funkcioniralo - je ze kdo probal?

Dela 100%. Predpriprava je pomembna!
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Sem v fazi nadgradnje svojega diy sistem. V prihodnosti mam itq plan narest elektronsko tocenje vode (s stevcem in elektroventilom), bi pa za vmes rad nekako pametno naredil oznake. Nasel sem tole, ima kdo kako boljso idejo, al bo tole cisto ok funkcioniralo - je ze kdo probal?

Dela 100%. Predpriprava je pomembna!

Ne potrebuješ boljše ideje. Dela ko šus. Jaz sem se pri prvem loncu še matral z letraset številkami. Pri drugem sem zadevo poenostavil na naslednji način (50 lit):

*
****
*
***
*
**
*

Kar pomeni:
45
40
35
30
25
20
15

Pazi eno na to, da ne boš skozi inox plast do spodnjega sloja kovine prišel, ker lahko začne rjaveti.
Ker zadeva hitro zjedka vrhnjo plast, ne pretiravaj oz. predolgo ...
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Navaden bel kis (ki jedka inox) in sol (ki prevaja elektriko ...). Tega vse vkup rabiš za eno jušno žlico.

Zadeva dela dokaj hitro - jaz sem uporabil nek 9V napajalnik vezan na bebi palčko - v 2h do 3h sekundah je že ornk flek na inoxu viden tam, kjer je bil kontakt ...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Best Maltz red x... Keri kombinaciji sladu je to najbolj podobno?
Do sedaj sem ga iscer že uporabil, ampak max 15% in nisem začutil kakšnega posebnega dodatnega okusa. Sedaj pa bi spacal nekaj z 80-100% tega sladu in me zanima, kaj pričakovati kar se tiče okusa?
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Oreškasto, sladno, biskvitno, dosti sladkobno telo, saj je del Red X mešanice tudi Melanoidin.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Kaj pa vem, ravnokar pijem 100% red-x nežno hmeljen z auroro in goldingom ter angležkim kvasom, pa bi se težko odločil o okusu. Vse skup zelo nežno skoraj nedoločljiv okus drugače pa prijetno in pitno.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Naj na hitro opišem svoj včerajšnji brew day, ki je trajal skorej 8 ur. Po koncu sem bil uničen. Prvič sem kuhal ciljnih 44l v 50l loncu(največ do sedaj). Med drozganjem sem se zamotil z izdelavo venturi zračenja in delitvijo pretočne cevi, ker sem moral pivino pretočit enakomerno v dva fermentorja, in pozabil na gretje vode za sparge. V dodatnih loncih lahko segrejem max. 31l vode (kalkulator mi je izračunal 32,5). Kljub temu pa na koncu v lonec ni vse šlo (bilo je cca 4l viška - ????? moram precerit dejansko količino lonca). Skratka, boil je zato trajal uro več kot bi moral, skoraj toliko časa sem pred tem porabil še za segrevanje vode za sparge in prelivanje sladice. Vse nato poteka gladko, pivo ohladim in pretočim. Glej ga zlomka, v vsak fermentor dobim samo 16l (4l usedline sem pustil v loncu). Kje je ostalih 8 litrov??? Izmerim OG in je za 10 točk višji od predvidenega. Grem na brewersfriend, ki mi zračuna, da moram dodat 8l vode, to naredim in zadanem želeno OG. Hvala bogu!

Ni mi jasno, kje sem falil. Ali dejansko lonec nima 50l, ali pa mi je povrelo 12l namesto 4l, kar skoraj ne verjamem, saj mi je zadnjič v isti opremi in pri manjšem batchu povrelo točno 4 čitre, včeraj pa je bil boil kvečjemu manj intenziven.

Mogoče se opisano zdi, da je šlo vse skoraj gladko, a v moji glavi je vrelo
smile-1.gif
Ja, vse je enkrat prvič in s količino pride (še bolj) do izraza tudi logistika. Na koncu se je podatkovno sicer izšlo, bomo videli kakšen bo končni rezultat. In brewers friend se je še enkrat dokazal kot odličen in natančen kalkulator.

Še slika pretoka, če koga zanima:
2559172-IMG_20170319_154144-1.jpg
 

Priponke

  • 2559172-IMG_20170319_154144-1.jpg
    2559172-IMG_20170319_154144-1.jpg
    123,6 KB · Ogledi: 223

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Men so se take čarovnije dogajale ko sem lonec zamenjal in mi ni blo nič jasno. Pol sem pa ugotovil, da mam za en liter narobe pocahnano eno vedro.....juhu
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Pri poceni loncih je volumen podan za zunanji volumen, skratka v 50l lonec spraviš malo manj kot 45l tekočine!
grims-1.gif


Vodo vedno meri z umerjeno posodo, pa če želiš res natančno upoštevaj še korekcijo zaradi temperaturne razlike (voda ima 1kg/l samo pri 4C, pri 100C ima samo še 960g oz. je volumen 3% večji).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Verjetno bo res tako. Čeprav se mi zdi to packarija. Če se oglašuje 50L, običajen potrošnik predvideva, da bo toliko spravil noter, pa četudi do roba.

Hvala obema za odgovore
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Jah, te prostornine so tako tako. Oglašujejo lahko bilokaj ker ni nikjer vpisan standard po katerem to merijo. Sej namenska pivovarska oprema ima tudi oglaševane volumne ki so načeloma "dobra mera", torej če je lonec 50l je ponavadi narejen za 50l batch in ima lahko tudi 60l ali več dejanske prostornine.

Še huje so oznake na različni opremi ki falijo tudi 20%, ne moreš verjet da sploh lahko tako napačno naredijo! Mene so izkušnje naučile in ne verjamem nobeni meri več, vedno preverim z uradno umerjenimi posodami. Sej večina stvari nima nekih hudih napak, ampak vmes se najde pa tudi že omenjene bisere.

Če te kaj tolaži, v moj 50l lonec gre malo manj kot 45l vode ko se stvar segreje!
grin1.gif