Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Poleti rabim s CF hladilnikom vsaj 120l vode (tista kad na sliki se skoraj na 3/4 napolni) za ohladit 20l pivine, ker ima takrat vodovodna skoraj 18c in še to komaj spravim pivino na 23c. Zdaj pozimi pa ful malo, pod 50l za spravit na 18c. Mam pa zraven kad v katero zberem vso vodo in s to toplo vodo (če se prav spomnim ko sem meril je bila okoli 30c) operem vse.

 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ah kje, 1:1
Pri meni (100L pivine, 50 plat chiller) gre čist odvisno od letnega časa in posledično temperature vode.
Poleti okrog 500l, alpa še kaj več, pozimi pa kakih 300. V prehodnem obdobju pa kaj vmes. Za moj sistem, je tud 50 plat premal, bi rabu 100, ali pa še bolje dva zaporedno vezana, pa dve izvora vode. Za prvi šus, iz vodovoda, da zbije tja do 40, za drugega pa ohlajena na kakih 5 st.C.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif

Kdaj bo šlo v kozarec?
smile-1.gif

Po novem letu...

Popravek: Sem bil opozorjen, da Hopsbrew uporablja Bestmalz. Se posipam s pepelom
smile-1.gif

In kje dobijo Bestmalz razen pri pivovarium?
smile-1.gif

Ker dvomim, da tam naročijo po kako tono:)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eh, ni šans da tak malo? Že po logiki, če imaš pivino na 100C in vodo na 0C bi z 1:1 prišel na 50C.

Mrzle mislim da gre ranga ~5x kar imaš pivine. Se pa da zadevo zračunat, nekje imam excell kalkulator, ki upošteva temperaturo vode, površino chillerja ipd., meni je, ok za potopni hladilnik, izračunal da bom za 15l pivine rabil 55l vode na 10C.

Po logiki toplotnega izmenjevalca bi moral energijo izmenjati, to pomeni, da tekočina ki ima 100C ima potem 0 in obratno - v idealnem, seveda!
Seveda v realnosti ni tako, vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Prifiji velikokrat hladijo:
Prvi strike iz vodovoda ali še idealneje iz cold liquor tanka
Drugi strike je pa velikokrat z glikolom narejen
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
To ne bo špilalo
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
To ne bo špilalo

Gre če uporabljaš pravi pristop!
grims-1.gif


Recimo vodo ki ima nad 75C hraniš posebej in vodo ki ima nad 35C vodiš v drugi ločen tank in uporabiš ob naslednjem hlajenju na začetku (prvih 500l), s tem je hlajenje manj efektivno ampak dobiš večjo količino bolj tople vode, ki jo potem spet porabiš za mash-in. Že v drugem krogu takega postopka imaš presežke in lahko delaš mash-in z 0 dodatne energije.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
To ne bo špilalo

O pa špila, vse od HFB pa do Uniona....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif

Kdaj bo šlo v kozarec?
smile-1.gif

Po novem letu...

Popravek: Sem bil opozorjen, da Hopsbrew uporablja Bestmalz. Se posipam s pepelom
smile-1.gif

In kje dobijo Bestmalz razen pri pivovarium?
smile-1.gif

Ker dvomim, da tam naročijo po kako tono:)
Če kontaktiraš Pivovarium, verjetno ne bo težava dobit podatka.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
To ne bo špilalo
Verjetno tebi res ne. Ampak špila marsikje.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
vendar pa pivovarji dobijo iz toplotnih izmenjavalcev dovolj količine in dovolj tople vode, da začnejo naslednji mash. To pomeni med 75-80C, 600-700l, če je prej ohlajal 1000l pivine...
To ne bo špilalo

O pa špila, vse od HFB pa do Uniona....
Špila, če hladiš s predhodno že ogreto vodo.
Z vodo iz pipe pač tele cifre ne bodo držale
Citat:
Verjetno tebi res ne.
Bi ti spet rad prcal ane
smirk-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif

Kdaj bo šlo v kozarec?
smile-1.gif

Po novem letu...

Popravek: Sem bil opozorjen, da Hopsbrew uporablja Bestmalz. Se posipam s pepelom
smile-1.gif

In kje dobijo Bestmalz razen pri pivovarium?
smile-1.gif

Ker dvomim, da tam naročijo po kako tono:)
Če kontaktiraš Pivovarium, verjetno ne bo težava dobit podatka.

Jap, kontaktiraj ga. Ko jaz kaj rabim, česar ni na zalogi ali pa me kaj drugega zanima, mu kar pišem. Odgovori zelo hitro.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...

Tudi sam imam podobne misli glede tega. Ipa je res boljša po nekaj mesecih, grenčina ni več tako ostra, a kaj ko učinek dry hoppanja izzveni. Si že probal predlagano?

Ali bi lahko bil problem, če po fermentaciji prelijem v sekundarnega, in pustim, kot si napisal npr. 2 meseca, nato dry hoppam, flaširam in nato pijem "frišno", po končani karbonazaciji?
smile-1.gif


LP, M

Točno tako! Samo jaz načeloma ne pretakam v sekundar (pustim v primarcu po tri/štiri tedne), drugače pa tako kot si napisal bo TOP!

Palmer je zapisal tole: Using secondary - Palmer
"A minimum useful time in the secondary fermentor is two weeks. Overly long times in the secondary (for light ales- more than 6 weeks) may require the addition of fresh yeast at bottling time for good carbonation. Always use the same strain as the original. This situation is usually not a concern."

Ali kdo meni, da je dejansko možno/potrebno, da bi dodajal kvasovke po daljšem zorenju v sekundarcu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Če je za fermentacijo uporabljen zdrav kvas v zadostni količini potem je odgovor NE, ne potrebuješ dodatnih kvasovk.

Recimo moj zadnji rekord lenobe 10 tednov lageringa (0C) na 2 tedna fermentacije (torej 12 tednov skupno = slabe 3 mesece) se je v steklenicah naredil (karbonacija) v 2-3h tednih.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
A smem bit en mal pameten? Čist mal? OK. Tnx.
smile-1.gif


Odvisno od kvasovk, bi bil moj odgovor. 10 tednov za lager kvasovke al pa 6 za ale kvasovke bi znal bit tam-tam. Sej, če so frišne, zdrave in vesele tud kakšen teden več ne bi smel bit problem. Ampak kakšne S-04, ki se fenomenalno hitro posedejo, bi znale bit po 6 tednih v sekundarcu na dva tedna fermentacije že fino v zimskem spancu... Nisem še probal, ker se mi ponavad mudi flaširat. Za ale je moj maksimum 3 tedne od kuhe do flaše. Sekundarc so zame priročne 500ml steklene flaške
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
No sej lahko dam primere tudi za ale kjer je pri meni bilo vse ok.

Cream ale (kvas US-05 ali pa K-97) - 10 dni primarec, 2-3 tedna sekundarec na sobni temperaturi, 2-3 tedne lagering
ESB (S-04) - ponavadi (tedni) 1+3-5
E-IPA (S-04) - ponavadi (1)+3-5+1
A-IPA (US-05) - ponavadi (1)+3-5+1

So pa jasno doze kvasa povsod ustrezno visoke. Če daš 1 vrečkico kvasa na 30l piva z OG 1.060+ pa ne bom garantiral da bo enako!
grin1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
No sej lahko dam primere tudi za ale kjer je pri meni bilo vse ok.

Cream ale (kvas US-05 ali pa K-97) - 10 dni primarec, 2-3 tedna sekundarec na sobni temperaturi, 2-3 tedne lagering
ESB (S-04) - ponavadi (tedni) 1+3-5
E-IPA (S-04) - ponavadi (1)+3-5+1
A-IPA (US-05) - ponavadi (1)+3-5+1

So pa jasno doze kvasa povsod ustrezno visoke. Če daš 1 vrečkico kvasa na 30l piva z OG 1.060+ pa ne bom garantiral da bo enako!
grin1.gif

OK. Zdaj vem zakaj si utiševalec
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
tisti ki varite BIAB, ali ožemate vrečo po koncu drozganja ali samo odcedite?
vem da je večja efektivnost z ožemanjem, ampak zanima me ali s tem ne ožamemo iz zrnja tudi neželene snovi, tanine itd?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Seveda, malo jo tudi ožamem. No stiskam spodnji konec vreče, kjer zastaja tekočina.