spletna trgovina

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Iščem ponudnika, da mi izdela spletno trgovino.

Zanima me, na kaj moram paziti, da mi pozneje ne bo žal.

Imam enega zanimivega ponudnika in me zanima, katero odprtokodno spletno orodje je najboljše, da bo enostavno upravljenje s stranjo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Odvisno kakšen zaledni sistem uporabljaš in koliko izdelkov boš imel v trgovini. Ali lahko uvoziš/izvoziš izdelke. Ali ima narejen xml export za bolho, ceneje.si,.... Katere sisteme plačevanja s karticami podpira, če boš seveda to podpiral. Kako ti nudi kategorizacijo izdelkov in filtriranje po atributih, ...

Če ne boš imel veliko izdelkov ti odsvetujem namenske trgovine, ampak raje kak wordpress z pluginom wp-e-commerce.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Joomla, Drupal in wordpress mi ponuja.

Imel bom mastercar, viso, aktivo, sam bi urejal nove artkle, nima exporta za bolho, ceneje.si, artiklov bo precej...so Joomla in Drupal okej zadeve? obstaja boljša varijanta?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Joomla, drupal in wordprss so trije najbolj razširjeni cms-ji trenutno. CMS je program, ki je namenjen delanju splošnih strani. Vsak od njih pa ima več dodatkov, ki omogočajo gradnji spletnih trgovin.

Vsi trije so načeloma vredu. Meni osebno joomla ni všeč, drupal je ok (sem ga samo površno probal), priporočal bi pa wordpress. Sicer pa naj uporabi tisto, kar najbolj obvlada.

Če boš mel Aktivo, potem boš moral uporabiti avtorizacijski center od Banke Koper. V naprej zahtevaj, da more to podpreti, ker je to slovenska zadeva in ni nujno, da bo izbrani plugin za trgovino to podpiral.

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
31
28
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Joomla, Drupal in wordpress mi ponuja.
Tako, kot ti je že dejal uporabnik pred mano - vsi zgoraj našteti so CMS sistemi za izdelavo splošnih spletnih strani. Vsi imajo sicer dodatke, ki omogočajo izdelavo enostavne spletne trgovine, vendar so le-te funkcionalno precej okrnjene v primerjavi z namenskimi sistemi za spletno trgovino. Na začetku ti tak dodatek lahko še zadostuje, vendar moraš razmišljati malce naprej, ko boš morda potreboval dodatne funkcije, ki pa pri teh sistemih ne bodo mogoče.

Najbolj razširjena sistema za spletne trgovine sta trenutno Magento in Prestashop. Jaz bi se skušal držati enega izmed teh.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Sicer pa naj uporabi tisto, kar najbolj obvlada.

To je zelo dober nasvet.

Z vsakim od naštetih se da narediti solidno spletno trgovino. Popolnoma odvisno je od zahtev oz. pričakovanj. Po mojem mnenju si za dober nasvet dal premalo podatkov (zahteve). Mislim, da za dodajanje artiklov in spreminjanje cen ni blaznih razlik. Pri nobenem ne rabiš it ravno na tečaj, da bi znal dodati artikel. Ok, določene nastavitve so lahko nekoliko bolj zapletene ali nepregledne, vendar spet ne tako zelo, da bi se zgolj na podlagi tega odločal o sistemu.

Tebe mora zanimati razmerje zmogljivost/cena. Namreč, izbereš lahko (neustrezen) sistem, za katerega bo do realizacije tvojih zahtev potrebno določeno število ur programiranja (dodatnih funkcionalnosti ali prilagoditev) ali pa izbereš (bolj ustrezen) sistem, ki ima (ali omogoča) večino tvojih zahtev že privzeto (ali skozi zastonj/poceni dodatke).

Osebno bi dal stvari na papir in potem iskal nekoga, katerega reference so mi všeč za sprejemljivo ceno.
Je pa polno nategunov in kvazi mojstrov. Išči nekoga, ki od tega živi in si boš prišparal z denarjem in živci
smile-1.gif

Za uporabnika naj bo trgovina pregledna (slike izdelkov, opisi, zaloga, cena, cena s popustom, poštnina, načini plačila,...), nakupovalni postopek naj bo enostaven (one step checkout, količine, način dostave,...), jasno napisani pogoji poslovanja (vračila izdelkov, plačilna sredstva,...) itd.
Ti si boš pa želel možnosti obveščanja kupcev (o akcijah, novih artiklih,...), pregledno in enostavno upravljanje z uporabniki, enostavnega spreminjanja cen (akcijske, posebni popusti, kuponi,...), izvoz v računovodski program, nadzor nad zalogo, kreiranje poročil za analizo.
Tehnično pa boš želel, da dostop do strani poteka prek SSL povezave (varnost), da je trgovina oz. produkti "search engine friendly", kakšen FB like ali kaj takega, možnost spremljanja obiska (google analyitics) itd...

Tukaj imaš nekaj zanimivega branja:
Prihodnost spletnega nakupovanja
Pravni priročnik za e-trgovino

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ja, itak iščem nekoga, ki živi od tega, nekega kvazi mojstra ne potrebujem. Zaenkrat se nagibam k http://www.5ka-internet.si/.

Ponujajo solidno ceno, nekdo mi je za praktično enake storitve poslal ponudbo ki je 30% dražja, ponujal pa mi je samo množično pošiljanje paketov in avtomatsko tiskanje poštnih obrazcov, dokaj nepomembno oziroma mi 5ka ponuja to rešitev naknadno.