Spet nesreča 70+

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V zadnjih 20 nesrečah s smrtnih izidom bo največ Clio-tov, najmanj pa Rolls-Royece-ov, razlog pa se sem prejle napisal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Res je. Ampak: če bi pa pogledal, kakšen odstotek nesreč posameznega avta se je končal s smrtnim izidom, bi bili pa % zelo različni, in precej povezani z velikostjo in starostjo avta.
Po domače: v enaki nesreči imaš v novem recimo MB S veliko večjo možnost preživetja kot v 10 let starem Cliu.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
In obratno tudi - v novem Cliotu vs 10 let starem Merdžotu bi se v Cliotu najverjetneje bolje končalo (verjetno pa vseeno "slabše" kot v prejšnjem primeru).

Vsekakor pa ne moreš absolutnega števila smrtnih po posameznem vozilu primerjati in iz tega sklepati o "varnosti" vozila. Potemtakem je namreč Trabant "iberwagen", ker v lanskem letu (sicer ugibam) pri nas ni bilo smrtne žrtve v njem.

To, da so pa "večja in novejša" in po možnosti še "premium" varnejša pa je tudi jasno.
wink-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
stein je trd za te stvari..vem sam tako iz glave...primer Maček espace (scenic) v nekega seata starega...pa oni z amarokom podobna scena, pa v celju mercedes E v prav takega clia..vsi v prvih vozili so izstopili iz avta, v drugih pa smo brali v črnih kronikah.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ja, je pa ni jasno...ko je potrebno avto kupit pa se vozit okol, se na marsikaj pozabi. Tudi sam bom počasi v fazi menjavanja :S civic je ravno takšna liga oz podobna kot ta nesrečni clio...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
stein je trd za te stvari
Ja, za bedarije sem "vaserdiht".

Če pa misliš, da sem kaj narobe napisal, pa citiraj in povej kaj je narobe. (lahko tudi iz onih starih tem)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In obratno tudi - v novem Cliotu vs 10 let starem Merdžotu bi se v Cliotu najverjetneje bolje končalo (verjetno pa vseeno "slabše" kot v prejšnjem primeru).

Vsekakor pa ne moreš absolutnega števila smrtnih po posameznem vozilu primerjati in iz tega sklepati o "varnosti" vozila. Potemtakem je namreč Trabant "iberwagen", ker v lanskem letu (sicer ugibam) pri nas ni bilo smrtne žrtve v njem.

Hja, naj se (za očitno površne ali pa funkcionalno nepismene) kar citiram:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
kakšen odstotek nesreč posameznega avta se je končal s smrtnim izidom

Torej: nserče posameznega avta vs. smrtne nesreče. Nobenega absolutnega števila mrtvih. Bo šlo?

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Jaz si mislim točno to, kar sem napisal... Ti pa s takimi komentarji tudi izpadeš.. kar pač si..... Svoje mnenje sem povedal, zdej če te moti... povej kaj te moti da po-debatiramo ali pa ne komentiraj.

Jaz tudi ne želim otroka vozit v starih cliotih in podobnem-kot si ti napisal. Kaj pa če nimaš druge izbire? Si pomislil na to?
LP

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.096
1.272
113
42
Sajkek ima vedno izbiro. Imaš pa veliko več šans da preživiš, če spoštuješ prometne predpise.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Bo slo ja. Jaz bil nedosleden - sajkek je "zacel" s "stevilom priemrov" (torej absolutnimi vrednostmi) in je bolj na njega letelo.

Drugace pa je najbolj pravilno: registrirani / udelezni v prometnih / smrtne zrtve - saj le tako relativiziras tudi pogostnost prometnih (vec kot je registriranih vecja je verjetnost, da je posamezni tip vozila udelezen v prometni).
Pa da ne bo slo naprej - vecja in novejsa vozila so varnejsa.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
sej ne gre za točno CLIOTA, ampak leti na vse te "stare" jajčke, stein pa ti sta se zapela točno na model clio... iskalca dlak v jajcu.

vsak ima izbiro. Stvar je samo koliko si pripravljen dodatno plačat za varnost. Poznam kolege, ki ne pustijo svojim staršem vozit svojih otrok, ker niso ziher in vozijo "jajce". Tako zmanjšuješ verjetnosti neprilik.

turbo in predpisi...??? dopovej to to zdaj temu nesrečnežu v cliu, ki je verjetno vozil povsem po predpisih in še nebroj drugih.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Moj zadnji post OFF v tej temi.

1. ne želim dlakocepiti
2. še tretjič - NOVA in VEČJA vozila so VARNEJŠA (izjema kakšni kitajci, deloma tudi "čudni" korejci in "no name" vozila)
3. nesreča v starejšem in manjšem vozilo se običajno konča s težejimi poškodbami (deloma tudi pogojeno s vrsto nesreče)
4. "nekorektno" je vrednotiti varnost vozila s absolutnim številom mrtvih (Cliotov (samo kot primer!) je nesorazmerno več na cesti kot Mercedes E - posledično "Cliotof" več udeleženih v nesrečah - več mrtvih ("iz lufta" 20 x več mrtvih kot v E-klasah) - ampak to ne pomeni, da je Clio "20x" bolj nevaren)
5. in ja - tudi jaz bom dokler bom imel možnost rajši izbral varnejše (običajno "večje", boljši "brand" in tako posledično tudi dražje) vozilo in ne kakšno malo jajčko (pogojeno seveda tudi z uporabo - danes delam +60k / leto , če (ko) bom na 20k / leto "short distance" najverjetneje ne bom razmišljal o kakšnem "tanku" - pač kompromis)
Premirje?
wink-1.gif

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

vsak ima izbiro. Stvar je samo koliko si pripravljen dodatno plačat za varnost.

Se ne strinjam. Nekdo ki komaj shaja z meseca v mesec najbrž nima denarja, da si kupi avto za več tisoč EUR. MORA pa peljati otroka v vrtec/šolo/k zdravniku.

Nimajo vsi take sreče kot jo imaš očitno ti...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Si namesto novega Cliota za 9 jurjev kupi nekaj let star varnejši rabljen avto. Pač ne bo njegov sosed Franca videl na domačem parkingu novega avta.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
tak bi moral na te stvari prej mislit... nekdo ki nima denarja, je v prvi vrsti sam kriv (vsaj v našem razvitem svetu)..so redke izjeme.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Boš povedal potem ko boš svoje otroke vozil v svojem avtu. Ker ti zaenkrat fali oboje od naštetega lahko glede te teme kar mirno STFU.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
poznavalec

za druge pa, izbiajte avto 4,5 do 5 zvezdic...bolje to kot nič.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
tak bi moral na te stvari prej mislit... nekdo ki nima denarja, je v prvi vrsti sam kriv (vsaj v našem razvitem svetu)..so redke izjeme.

Res ne vem, kaj naj ti na tale tvoj da ne rečem kakšen odgovor sploh napišem..... Prav ni mi jasno, kje ti živiš....

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Za tistega, ki ma 9 K EUR se strinjam... Glede na to, da je tak znesek za nekatere 3-4 letna plača se pa ne strinjam z napisanim.

LP