Je zmožen. Vseeno priporočam 2 paketka. Jaz na 23L vedno dam dva paketka, ne glede na pivo.Pozdravljeni, zanima me če je en paketek 11g Safale us05 zmožen sfermentirat 1,070 OG, 23litrov pivine? ali je bolje uporabiti 2 paketka?
Absorbcija (topnost) kisika je večja pri nižjih temperaturah:
Zato je pri nižji temperaturi piva večja možnost za oksidacijo.
Je pa tu še en aspekt, to je presežni CO2. Pivo ki ga ohranjaš na temperaturi fermentacije ima v sebi polno zasičenost s CO2jem. Če temperaturo znižaš se točka zasičenosti zniža (pivo teoretično lahko absorbira več CO2ja kot ga ima). Ko tako pivo stekleničiš tako ne oddaja (zaradi agitacije npr.) veliko CO2ja ki je naravni preprečevalec oksidacije. To je tudi povezano z tem kako zapiraš steklenice z zamaški, če zamaški ne "vzhajajo" nimaš presežnega COja in to je lahko problem potem pri oksidaciji.
Ni pa sedaj nizka temperatura nek bavbav ali pa napaka s pravilno opremo ali postopkom. Če recimo v fazi ohlajanja v fermentor dovajaš CO2 je pivo tudi pri cold crash temperaturi polno zasičeno s CO2jem (pa še kisika ne dobiš v fermentor), če potem polniš s cevko do dna dejansko prvi pljunec piva ob stiku z relativno toplo steklenico povzroči izhajanje CO2ja. Izhajanje CO2ja je zaradi rezlike v teperaturi večje kot bi pivo polnil pri sobni temperaturi, posledično imaš v steklenici boljše okolje ker je več CO2ja = manj možnosti za oksidacijo.
Torej oksidacija je bolj kot ne odvisna od (napačnega) postopka, nizka temperatura sicer je lahko dejavnik tveganja ni pa nujno, je lahko ravno obratno kot sem pokazal v primeru zgoraj.
lahko ga nastaviš na minimalen nadtlak CO2 (ne vem kakšen natlak ti plastični fermentorji zdržijo). Torej tako, da nastaviš regulator na 30 mbar. Lahko še manj. Seveda se moraš prepričati, da ti bo vse tesnilo, drugače boš izgubljal plin. Mislim pa da ni problema tukaj z oksidacijo, ker je CO2 težji od kisika in kisik tako ostane nad CO2 oblakom. Večji problem je pretakanje. Sam to rešim tako, da bottling bucket pred pretakanjem napolnim s CO2 in pazim, da se pivo čim manj peni.
Ponavadi nimam problemov z neko hudo oksidacijo.
Včeraj pretočil brez cold crush. Ni mi všeč... Veliko potencialnega materiala za gejzir... Ali je možno z našimi ''ajmar'' fermentorji kakorkoli preprečiti oksidacijo med cold crush? Ali kar namesto vehe daš čep? Samo vprašam...
Pa se usedlina med ogrevanjem na sobno temperaturo ne dviguje?Nisem bral za nazaj, ampak mislim, da ni nihče napisal, da ne delat cold crasha. Jaz vedno delam cold crash, pivo en dan pred flaširanjem prestavim na sobno temperaturo oz. ugasnem hladilnik (imam namenskega za fermentacijo), potem pa pretakam na način, kot je opisal bluefossil (co2, previdno itd.). Zaradi tega še nikoli nisem fasal oksidacije, vsaj ne opazne.
Ne. Z ogrevanjem mislim, da se temperatura počasi (torej brez posebnega gretja) dvigne nazaj proti 20C.Pa se usedlina med ogrevanjem na sobno temperaturo ne dviguje?