sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.981
8.741
113
pri taščici
Ker je nepričakovano priletel nek denar, razmišljam o SE. Še ima smisel investirat v to? In če ja, kateri izvajalci in oprema so in?

Hvala.
Mogoce do nekje polovice letne porabe elektrike. Ce imas EV in bos lahko mal polnil ob soncu, potem lahko tudi tja proti 3/4.
Kar je vec jim bos poleti lepo podarjal viske ali pa ti bodo celo izklapljal elektrarno.

sad

Guru
24. avg 2007
23.317
12.151
113
A je kje na enostavno opisano, kakšen je točno postopek in na kaj je potrebno paziti, sploh pri letnih netmetraših.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.052
251
83
Postopek je enostaven, greš na mojelektro na del "souporaba" ali nekaj takega in izpolniš obrazec.
Meni je za najzgodnejši začetek deljenja (pred ca 10 dnevi) dovolil 1. avgust, 1. julij ni bil na razpolago.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.623
4.911
113
Sam tolk, "za balkonske" sončne ne dela, moraš bit uradni sončničar (za "oddajnika souporabe"), kar kot "balkonar" nisi.

Koliko jst razumeem sistem, se gleda 15 min meritve na obeh merilnih mestih .. če ti daješ v omrežje 5kw recimo, tist ki te koristi uporablja pa 1kW potem bo dobil 1kw (4kw ti gredo v netmetering če si del tega oz. v luft če nimaš klasičnega netmeteringa). Če se naslednjih 15min stanje obrne se tisti višek kWh od prejšnega intervala ne prenaša, torej če ti oddajaš 1kw, tadrugi pa koristi 5kw jih bo 4kw plačal.

Po domače ponoči ko ne izvažaš nič bo tisti ki koristi tvojo energijo dobil 0, če čez dan izvoziš 30kwh, tisti ki porablja pa bo kristil 10kwh se bo tebi odštelo od letnega netmeteringa 10kwh in boš dobil v "bilanco" samo 20kwh. Teh 20kwh z "kvote" netmeteringa tisti ki mu "šenkaš" ne more koristit.

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.052
251
83
Utisevalec, jaz tvojhega zapisa ne razumem, morda celo meniva isto.

Ti kot oddajnik samo deklariraš, kakšen delež svoje oddane energije podariš na drugo mesto. In se ti ob vsakem 15-minutnem intervalu to odšteje. In to je za oddajnika zaključena zgodba.
Če prejemnik točno takrat, v istem intervalu, porablja energijo, se mu prejeta energija odšteje od njegove porabe (seveda samo do nule, ne v minus). Če je ne porablja točno takrat (ali ne v podarjenem obsegu), vsi skomignemo z rameni.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.981
1.465
113
Utisevalec, jaz tvojhega zapisa ne razumem, morda celo meniva isto.

Ti kot oddajnik samo deklariraš, kakšen delež svoje oddane energije podariš na drugo mesto. In se ti ob vsakem 15-minutnem intervalu to odšteje. In to je za oddajnika zaključena zgodba.
Če prejemnik točno takrat, v istem intervalu, porablja energijo, se mu prejeta energija odšteje od njegove porabe (seveda samo do nule, ne v minus). Če je ne porablja točno takrat (ali ne v podarjenem obsegu), vsi skomignemo z rameni.
Točno tako