sončna elektrarna

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.507
7.605
113
Za realno kalkulacijo itak rabiš povprečno letno porabo pred SE in po SE. In pri večini zgleda to tako da so z SE menjali še ogrevanje za TČ in kupili EV in imajo namesto povprečne 300kwh mesečne porabe sedaj 2000kwh mesečne porabe. Seveda če to pokriješ iz SE (z letnim netmeteringom) izračunaš ogromne prihranke, realno si pa pa prej plačeval 60eur ... sedaj pa približno isto ker tudi če imaš energijo 0, so "fiksni" stroški omrežnine toliko višji da si nekej tam-tam oz. mogoče za desetaka na mesec manj.
Kje pa si obračunal prihranek iz naslova nafte/bencina?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.641
4.925
113
Kje pa si obračunal prihranek iz naslova nafte/bencina?
Kaj je prihranek in kaj ne vsak sam oceni. Samo menjat delujočo skoraj novo peč na pelete za TČjko, in 3 leta starega passata TDI za teslo 3 ... ne vem no, sam ne vidim prihranka v tem ampak se to vkalkulira v/kot strošek investicije.

Ne trdim da ne obstajajo uporabniki ki so že prej imeli večjo porabo elektrike in jim je SE znižala strošek, samo realno je pa stanje tako kot sem omenik. In stari ekonomski pregovor pravi da ne imet vseh jajc v isti košari -> to da greš iz bencina, biomase, plina samo na en energent od katerega si kvazisamozadosten ni ravno zgled "ekonomske" logike kar se tiče varnosti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.159
9.353
113
Izbira letnega netmeteringa je bila itak smiselna zadeva, ker je bila totalna tržna malverzacija, sploh če si heavy user elektrike. In smrt za elektroenergetski sistem, zato pa je zadeva ad acta.
Jaz sem samo usput omenil drugo možnost, pa je Jabe vun padla z dizertacijo, kak je ona itak najboljše izbrala :).
Pa se zraven še pohvalila, kak je cena hiši zrastla.
BTW: ETF lahko danes prodaš in pretvoriš v denar.
Ven padem, ker folk racuna 1+1=3 in misli, da ce z velikimi besedami, ki naj bi zevenele znalsko, to pove, da je kaj bolj res.

Tvoj blef oziroma ponavljanje kot papiga o teh ETFih in slicno se ti pac v tem konkretnem primeru ni izsel. Preseneca tudi mene, splet okoliscin zadnjih 5 let pa je pac bil, kaki je bil. Eni imate pac res neposrečen tajming... Kakorkoli obrneš, trenutno mi je SE dala vec kot ETF.

P.s.
Ni se treba prevec vsajat v SE vs ETF vec, kot da se zadeve izkljucujeta.

• Haha
Reactions: sad

kajote

Majstr
11. dec 2007
475
272
63
Kaj je prihranek in kaj ne vsak sam oceni. Samo menjat delujočo skoraj novo peč na pelete za TČjko, in 3 leta starega passata TDI za teslo 3 ... ne vem no, sam ne vidim prihranka v tem ampak se to vkalkulira v/kot strošek investicije.

Ne trdim da ne obstajajo uporabniki ki so že prej imeli večjo porabo elektrike in jim je SE znižala strošek, samo realno je pa stanje tako kot sem omenik. In stari ekonomski pregovor pravi da ne imet vseh jajc v isti košari -> to da greš iz bencina, biomase, plina samo na en energent od katerega si kvazisamozadosten ni ravno zgled "ekonomske" logike kar se tiče varnosti.
hm, 30 let staro peč na olje zamenjal za TČ, 12 let star bencinar (8l porabe) zamenjal za Teslo, dogradil SE 18kW.. ni stroškov kurilnega, ni stroškov bencina, elektrika se pridela "iz lufta", netmetering... KJE T.FCK ti zgubo vidiš ?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.641
4.925
113
No jst sem šel v drugo smer pa kupil bencinarja (hibrida z "nizko" porabo), kurim drva (... ker "hosta" se sama ne pokuri) in imam "balkonsko" SE skupaj z baterijami, ki pokriva tiste špice in energijo v VT (+ imam opcijo "offgrida" za osnovne potrebe ko/če se sesuje električno omrežje). Že prejšnji mesec je moj problem v tem da dam za elektriko manj kot 50 EUR, telekom samo stacionarna bakrena parica z dvema TV me pride 70 EUR, bencin 100 eur ... skratka šparanje se splača, po drugi strani pa denar se mora nekje drugje porabit.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.496
14.398
113
ne, kajote se je lepo posodobil na račun države tudi, ker tole bi tako ali tako moral menjat. Tudi jaz sem en avto menjal, ker je bil čas za menjavo in še priložnost dobre cene za M3 in subvencijo, 2 muhi na en mah... pa smo trenutno zmagali. Sicer ICEjev še nisem prodal, noben več to noče :(

• Všeč mi je
Reactions: darjan

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.641
4.925
113
Ko pride do 3. svetovne vojne bodo (če ne bo nuklearna) padale konice raket najprej na objekte za proizvodno energije (jezove, refinerije, jedrske elektrarne). Tako da elektrike bo zmajkalo takoj, za goriva imamo baje 90 dni rezerv (če jih ne bodo ciljali) lahko pa jasno hordaš doma par kantic za vsak slučaj. Za hosto se pa ni bat, če vse nuklearne konice padejo na slovenijo niso dovolj da vso biomaso upepelijo. Tako da po "doomsday" scenariju it na en energent je najslabše izbrat elektriko, ker teče "tukaj in zdaj", vse ostalo lahko "hordaš" (jeklenke plina, kante bencina in kubike drv).

• Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.496
14.398
113
ko pride do tega, bo vse mrknilo. Stvar je samo kdo še bo lahko na dan 1 spizdo iz drzave.

kajote

Majstr
11. dec 2007
475
272
63
ne, kajote se je lepo posodobil na račun države tudi, ker tole bi tako ali tako moral menjat. Tudi jaz sem en avto menjal, ker je bil čas za menjavo in še priložnost dobre cene za M3 in subvencijo, 2 muhi na en mah... pa smo trenutno zmagali. Sicer ICEjev še nisem prodal, noben več to noče :(
ja, pa še okna sem menjal na subvencijo in vhodna vrata, .. saj, pogoji so enaki za vse, a ne? Saj jih niso za mene naredili... ker on zgoraj ma pač svojo šumo (ker so drva zastonj, pa delo zanje očitno tudi) pa.. je vse skupaj samo stvar perpektive.. da pa se jamra, da nekdo nekaj koristi, ti pa si tolk ok, da to nisi, si pa zdaj jeznorit... si pa za kak pregled zrel.

PS: nič panike, za doomsday je še en bencinski avto pri hiši, pa kamini za gretje... bom pa, je v planu, dodelal še z baterijo, za 2-3 dni izpada... pa bo (z njo si potem tudi ob izpadih pokrit)

• Všeč mi je
Reactions: vogel in sajkek

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.986
1.466
113
Cena baterije na 1kwh pod temi pogoji?

Ke realno odjebeš vse skupaj in greš v samogradnjo pa na elektro sam komuniciraš in prideš skozi s pol manj stroška, pri čemer je še vedno povratna doba investicije vsaj 5 let. Nisi pa nikjer vezan in in menjaš ponudnika vsake 3 mecece mislim da lahko.

(cena baterij je danes že pod 100eur na kwh, tako da karkoli podpisujete za 5x te cene je nateg)
Odvosno od velikosti sistema in kaj vse je še potrebno, ampak nekje med 150 in 250 je realna cena, ki se jo da doseči.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.699
393
83
Ko pride do 3. svetovne vojne bodo (če ne bo nuklearna) padale konice raket najprej na objekte za proizvodno energije (jezove, refinerije, jedrske elektrarne). Tako da elektrike bo zmajkalo takoj, za goriva imamo baje 90 dni rezerv (če jih ne bodo ciljali) lahko pa jasno hordaš doma par kantic za vsak slučaj. Za hosto se pa ni bat, če vse nuklearne konice padejo na slovenijo niso dovolj da vso biomaso upepelijo. Tako da po "doomsday" scenariju it na en energent je najslabše izbrat elektriko, ker teče "tukaj in zdaj", vse ostalo lahko "hordaš" (jeklenke plina, kante bencina in kubike drv).
A lahko še loto številke napoveš, ko že vidiš vse v prihodnost? da vem kaj obkrožit KO bom kupil listek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.641
4.925
113
A lahko še loto številke napoveš, ko že vidiš vse v prihodnost? da vem kaj obkrožit KO bom kupil listek
Sem samo povedal da OSNOVNO pravilo vsakega vložka moraš razumet s tveganjem. Tveganje se zmanjša z razločevanjem vložka v ločene segmente. To da nekdo VSE stavi na elektriko in to z veliko večjimi vložki kot bi šli na neke "finančne trge" je zame precej veliko tveganje. Lako boš seveda zmagovalec, lahko pa velik poraženec ... kaj bo pa ne vem, to je loterija kot praviš.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.232
2.937
113
Še vedno je moral nekaj investirati, saj ni nič dobil zastonj.

• Všeč mi je
Reactions: kajote

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.651
11.590
113
EU
akorkoli…vplacati 10k zdaj da vsako leto za 30 let vleces 1400€ mesecno…kdo tega ne bi naredil?
Odlično. Nabavim dve elektrarni, pa vlečem mesečno 2800Eur.
Po tridesetih letih življenske dobe (po Jabino),zamenjam, pa sem dober do penzije.
Pa še v službo mi ne bo treba hodit, ker bo 2800 Eur dovol, za ležanje na plaži, s čivavo na straži.

Šalo na stran. Pravkar berem knjigo od Thomasa Eriksona, "Obkrožen z lažnivci".
Ne pravim da kdo khm.....laže. Nikakor, vendar pisec v knjigi pokaže kako prepoznati takšno početje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.496
14.398
113
ja itak, sej nisem napisal, da je dobil kaj zastonj... izkoristil je možnost, kar je edino smiselno, kao win win.. je pa res, da sirotek tega ne more naredit.