sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.440
2.639
113
Daniel naj si omisli hranilnik za špice rezat. SO subvencije in je zdaj že zelo poceni (in bo še bolj).
Stari SEje (ki so na letnem net meteringu po stzari uredbi) ostanejo na letnem. Novi pa ... Kak dobavitelj bo ponudil nekaj podobnega.
Ti si resno moten v svojem navijaštvu za lastno korist - firmo!

Pa to delaš vsakič od komentiranja na TV, do prodaje avtov in sedaj strokovnjak za uravnoteženje elektro distribucijskega sistema.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

B81

22. jul 2007
37.273
10.654
113
Strinjam se s tem sistemom, ja. Ker omrežje obremeni konica moči, ne količina energije. Ker ja, če bi pustili vsem sekat špice na polno, ni šanse da temu prilagodimo omrežje. Oz. bi stalo nerealno preveč denarja (recimo x2 od enega normalenga stroška posodabljanja omrežja).

HEMS (optiMOON) je pri nas 300 € + DDV oz 400 € + DDV (odvisno od verzije, koliko naprav lahko gor priključiš). Tapoceni hišni števec + 2 napravi (npr SE, polnilnica), tadražji unlimited število naprav. Imamo že ogromno nameščenih, tako pri fizičnih kot v bolj zapletenih sistemih (firme s SE, hranilniki, polnilnicami, TČ ...).
Pomeni, a naše omrežje niti slučajno ni primerno za potratne TČjke, ker je to edina stvar, ki je ne moreš prilagodit, kot lahko npr. polnjenje avta in drugače enostavno ne gre?

Meni je moj dobavitelj SE rekel za klasični števeč porabe okoli 700 eur, HEMS pa da bo še dražji :)
Sicer me pa zanima izključno števec, da vidim porabo treh porabnikov (za enega žer vem, druga dva pa morm samo parakrat pogledat), ostali pa so zanemarljivi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.264
1.212
113
www.adriamedia.si
Problem tega novega sistema je samo v tem kako je spet bil narejen prehod v njega.
Če bi že lansko leto opozarjali, da naj se zmanjša poraba in se optimizira bloke bi bilo letos dosti manj hude krvi. Sploh, če bi prej že kako leto pošiljali samo informativne izračune. Sedaj so pa butnili nekatere po 10kW+ (al pa samo po 6kW v CB1) je pa revolt. Ker v tem primeru je pa razlika ogromna. Pa še uvedba takoj pred višjo tarifo. Če bi kdo imel kaj pameti bi to speljal drugače (če drugega ne že časovno) pa bi bilo dosti manj problemov.
Točno to. Agencija sicer pravi, da "zato pa je prehodno obdobje, kjer se fizičnim ne zaračuna kazni", ampak to samo kaže, da nimajo pojma o komuniciranju (kar sem jim tudi povedal). Zaj... so na celi črti.
Najprej bi morali napovedati in pojsaniti sistesm in napovedati, od kdaj nnaprej so bo gledalo špice za izračun prvih dogovorjenih moči (to bi morali napovedati vsaj 6 mesecem pred začetkom merjenja za prvi izračun). Potem izračunat, poslat vse (z Agencije, ne na računu), pa potem pošiljat informativne izračune omrežnine / kazni leto in pol. Po porabi v prvih 12 mesecih tega obdobje izrečunat "zaresne" dogovorjene moči in se obvestit (da imajo tako še 6 mesecev, da uredijo). Potem pa zaračunavat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.264
1.212
113
www.adriamedia.si
ti je pa popolnoma ok, da imaš poletno ceno elektrike (tudi na naš račun) nižjo... a ne ? Nič po sistemu, ker sam nisem nič vložil, bom heroj dražje plačeval... dvoličnež
Ker sem investiral v času, ko se je to še spodbujalo, imam pač ta sistem. Nagrada za first adopterje.
PS: ceno elektrike imam 0, razen stroška amortizacije moje investicije v SE, ker imam nekaj viška.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.264
1.212
113
www.adriamedia.si
Pomeni, a naše omrežje niti slučajno ni primerno za potratne TČjke, ker je to edina stvar, ki je ne moreš prilagodit, kot lahko npr. polnjenje avta in drugače enostavno ne gre?

Meni je moj dobavitelj SE rekel za klasični števeč porabe okoli 700 eur, HEMS pa da bo še dražji :)
Sicer me pa zanima izključno števec, da vidim porabo treh porabnikov (za enega žer vem, druga dva pa morm samo parakrat pogledat), ostali pa so zanemarljivi.
TČjko lahko krmiliš. Jih kar nekaj krmilijo naše naprave.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.761
3.383
113
Če dodaš k cca 13 kW SE zdaj 25 kWh baterij (in hibridnim razsmernikom), se zaradi razlike v subvenciji investicija podraži za ene 2-3 jurje.
Kje lahko dobim za 3 jurje 25 kW baterij in 3F razsmernik, ki nese 20 kW? Ker elektrarna je 20 kW. Pa da je kompatibilno s Solaredge.

V bistvu mi sporočaš da se lahko odločim ali bo z mano služil elektro, ali pa prodajalci. Jaka izbira.

• Všeč mi je
Reactions: sad in BLABLABLA

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.159
6.708
113
Daniel naj placa tistih 17kw, ki jih konstantno rabi, pa bo se najceneje... Kot je ze sam ugotovil.

Drugi pa, zal, naj raje poslusajo Goloba, pa ce jim gre se tako na organ in prestavijo cimvec med 22-6 in cez vikend, kot so ze navajeni iz prejsnjega sistema, pa četudi bodo kdaj rabili cez teden, par 100€ ne bodo zlepa not prinesli. Pa potem se kake mesecne narocnine.

PS: ceno elektrike imam 0, razen stroška amortizacije moje investicije v SE, ker imam nekaj viška.

No, in to je edino pizdakanje sonckarjev, ki bi lahko vzdrzalo. Pa noben niti omenil ni. Sonckarji na letnem netemeteringu naj ne bi placevali kwh, pa zdaj jih. Resda ni na poloznici vidno, ampak razliko med trzno in regulirano ceno placujejo, kot vsi ostali.

Ja, cena poloznice je sla gor. Malo glave ohladit, 5x podihat, pa boste videli, da se vseeno bistveno manj, kot vas bodo stale raznorazne investicije v bilokaj, kar vam jih niti ne bo kak dosti oklestilo na ravni elektropoloznice. Neumnosti, ki bodo to kao pocele, bodo pa vseeno fejst stale.

Ampak dobr, kaj jaz vem glede razmerja price/performance teh zadev.

• Všeč mi je
Reactions: piagolo

B81

22. jul 2007
37.273
10.654
113
Pa glih grelec je najlažje krmilit...
Z lahkoto ga krmiliš ločeno od TČ-jke
Jaz ne, nima te nastavitve, da bi nastavljal, pri kateri zunanji temp. se vklopi, imam samo on/off in ce ne spremljas, ne vidis, da dela, ker se nikjer nic ne vidi. Sicer mi na Kronotermu takoj spremenijo visino temp., ampak sam ne morem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.849
9.537
113
Pa glih grelec je najlažje krmilit...
Z lahkoto ga krmiliš ločeno od TČ-jke
Dec živi v ogromni bajti brez izolacije. Ko je ratala nafta resno predraga je ruknil 20 jurjev v SE in TČ in nasedel pravljici, kako bo pozim poletne viške kuril in kok bo vse superduper zastonj. Zdaj ga ta potrata energije košta gromozanskih 500 EUR letno, ker žal ni nič đabe in joka in stoka.

• Žalosti me
  • Všeč mi je
Reactions: sad in B81

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.159
6.708
113
Čak mal noris... Ti ne mores sam regulirati svoje TČ :oops1: moras za vsako rec klicat Kronoterm. Jaz sem mislila, da je to dodatna opcija, ce tebi kaj ne gre, da ti na daljavo pomagajo, ne pa edina.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.604
1.006
113
Jaz ne, nima te nastavitve, da bi nastavljal, pri kateri zunanji temp. se vklopi, imam samo on/off in ce ne spremljas, ne vidis, da dela, ker se nikjer nic ne vidi. Sicer mi na Kronotermu takoj spremenijo visino temp., ampak sam ne morem.
Grelec Odklopiš od krmilja TČ-jke in ga krmiliš sam preko kontaktorjev ali SSD releja.. Preko SSD releja in PWM regulatorja z močjo od 0-100% po želji...

B81

22. jul 2007
37.273
10.654
113
Čak mal noris... Ti ne mores sam regulirati svoje TČ :oops1: moras za vsako rec klicat Kronoterm. Jaz sem mislila, da je to dodatna opcija, ce tebi kaj ne gre, da ti na daljavo pomagajo, ne pa edina.
Kot pravim, ne morem nastavit, PRI KATERI ZUNANJI TEMPERATURI zacne pomagat grelec. Ostalo lahko (rocno vklop/izklop).
Ja, na daljavo naredijo.