kaj imaš to?No, včeraj sem že hotela skup vreči, pa sem bila prelena. pa mi je danes sajkek dal znak,...
včeraj je namreč končno (ker je vreme za en k*. malo pa tudi zato, ker mi je en panel crknil) prišlo do izenačitve med letošnjo porabo in proizvodnjo.
Pa sem skupaj vrgla:
- torej zaenkrat še vedno velja, da me je SE prišla koštat 11700€. dodatnih stroškov z zavarovanjem nimam, prvo "vzdrževanje" naj bi bilo letos. na tej strani enačbe ostaja številka enaka.
- V tem času je bila razlika v elektro računu 4110€, zadaj sem 7590€. tukaj seveda upoštevam cene najnižjega ponudnika za štrom, kar je še vedno geni.
spodaj pa tabelica, kako se mi to gremo. Odkar imamo SE, gre poraba dol (nov '21), znesek na računih pa gor. sajkek kako interpretiraš? se računica kaj podira in v katero smer in kaki vpliv ima 50€/leto za "vzdrževanje" SE?:
Tabelo, zgoraj kW, spodaj euri?
TARIFE | VT | MT |
5.11.2021- | 0,1254 | 0,0813 |
1.1.2022- | 0,1309 | 0,0855 |
1.9.2022- | 0,1393 | 0,0991 |
1.1.2023- | 0,1777 | 0,1277 |
1.6.2023- | 0,199836 | 0,144119 |
1.1.2024- | 0,2068508 | 0,1529638 |
1.2.2024- | 0,2068508 | 0,1529638 |
res je, zadaj sem 7,6kilo. To vem, zanima me tvoja interperetacija, a se mi računica podira ali gre še bolj v mojo korist kot ob dnevu montaže? To je bilo vprašanje... Ker si postavil trditev, da se zaradi 50€/leto računica začne podirat. Izvoli pokazat izračune in računice.ja zadaj si še 7,6 kilo
ko bos 1:1 pol se komaj zacenja, do takrat pa se bo nebroj zadev. sklepam.
Ali se ve, če se je že vžgala kaka manjša sončna elektrarna - recimo do 20kWp postavljena v zadnjih letih? Se mi zdi, da je težava samo na starejših sončnih elektrarnah, ki še niso imele optimizatorjev in AFCI zaščite na inverterju.Že spet se je sončna vžgala.
Pri znanem briškem vinarju izbruhnil hud požar, škoda bo velika #video
Nekdanji poslanec SAB Marko Bandelli je na omrežju X objavil posnetek hudega požara, ki je izbruhnil na posestvu znanega briškega vinarja. Ob posnetku je pripisal, da naj bi požar izbruhnil na sončni elektrarni in ga gasilci gasijo že več ur.siol.net
Baje da je pri Solaredge privzeto izklopljen AFCI. To sem nekje prebral. Naj nekdo preveri ki ima solaredge inverter.Tudi sam AFCI ne koristi kaj dosti, če je privzeto izklopljen, pa menda ga starejši optimizatorji niti ne podpirajo.
Termovizija pride v poštev ob hladnem sončnem vremenu. Če sonce na polno žge je itak vse vijoličasto.To se je moj sodelavec ukvarjal s raziskovanjem tega in ja 100% ne morem trditi ampak po večini je sigurno izklopjen. Vsaj za Solaredge.
Je pa tako, da je sončna elektrarna podvržena vplivom okolja in po nekaj letih bi bilo dobro, da se preverijo povezave vodnikov, ker tam je verjetno največkrat vzrok kakih vzigov. To bo treba vzeti v računico. In pa seveda meritve s termovizijo, če so kakšne poškodbe po panelih. Pač ta strošek moraš vsaj po nekaj letih ukalkulirati za vzdrzevanje elektrarne.
Sam ena napaka je pri teh izračunih. SE je kao investicija in bi moral zraven imeti še analizo v druge naložbe ne pa samo odštevati razliko od zneska.ja zadaj si še 7,6 kilo
ko bos 1:1 pol se komaj zacenja, do takrat pa se bo nebroj zadev. sklepam.