Sneg 2025/2026

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.065
12.478
113
kod Džej-Zija
A to sta po gmapsih bluzila? Ker kakšen komoot, strava ali garmin imajo naklone že vgrajene in je normalnemu folku jasno, kdaj gre, kdaj pa ne.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.944
5.534
113
Tu je še zmeraj upanje, da je naredil malo ovinka po Evropi do povratka v Španijo in se bo nekje pojavil.
Žal ni bil ta scenarij.
Ni mi jasno, zakaj bi ob močnem dežju in snegu šel na povsem neznano pot. Pri nas je prejšnjo nedeljo proti jutro že močno deževalo, v hribih najbrž ni bilo drugače.
Visoka cena za čudno odločitev ...

mistique

Guru
16. jun 2009
15.280
2.814
113
Emona / Carnium
Potrebno je opozarjati in izobraževati ljudi. Ni je opreme, ki ti pomaga, če si na poti iz maternice v Iglu, preskočil tečaj "varnega obiskovanja gorskega sveta".
Tisti, ki nima opreme, tudi znanja in razumevanja nima.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in sad

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.944
5.534
113
Predstavljam si, da imajo ljudje težavo, da cilj ustrezno prilagodijo razmeram.
Človek sicer ne postane svetovni prvak, postane najboljši na svetu, ne postane najbolj znan, če si reče: "Imam cilj, ampak ni nujno, da ga danes dosežem."
Zato postaneš neko povprečje, lahko pa si kljub temu še zmeraj srečen in zadovoljen. Tisti, ki rinejo z glavo skozi zid, lahko postanejo nekaj več od povprečja. Če preživijo. Ni pa garancije, da so zaradi tega srečni in zadovoljni.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.280
2.814
113
Emona / Carnium
Sreča je lahko tudi sedenje v koči. Tako kot je lahko sreča dihanje ali pa to da rešiš prijatelja, ker imaš s seboj lavinski trojček. Če je Aljažev stolp sreča, si itak zajebu nekje v dolini in to boš spoznal kmalu po vrnitvi v dolino :zavijazocmi:

Gora ne vpraša kdo si, ampak ti pove. Maš teh štosov kokr čš...splezaj na goro da vidiš svet in ne da svet vidi tebe in podobne nazorske izjave, ki jih ego težko prebavi.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.065
12.478
113
kod Džej-Zija
Jajca rabiš tudi, da v pravem trenutku rečeš "dovolj" in se obrneš. Cilj ostaja, ne gre nikamor. Če si nekje omejen čas, je to še posebej težko, ker ne veš, če se še vrneš. Če bi se model obrnil v Luknji, mu ne bi bilo hudega.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

mistique

Guru
16. jun 2009
15.280
2.814
113
Emona / Carnium
Ja, saj to ni zanemarljiv mentalni izziv. So pa poleg "unique and time limited opportunity" še mnogi drugi izzivi. Za začetek pomaga, če si doma takrat, ko vsi napovedujejo in opozarjajo na slabe razmere in ne na vertikalnem grebenu ali pod 30º frišno zasneženim pobočjem.

Večkrat sem obrnil, iz različnih razlogov. Sem tudi čakal 2 dni, govoril z lokalci, pa ni pomagalo :valjamse:...tretji dan sem spakiral in šel, saj sem imel omejen čas, tako kot praviš. Naslednji dan sem pogledal razmere, ki so bile skoraj perfektne :jok: Pa sem bil 18k km stran od doma :zavijazocmi:

Poskušam si predstavljati, kako je za nekoga, ki prihaja z nekega flat, močvirnatega področja in ne ve nič o gorskem svetu, potem pa vidi (slovenske) gore in reče: kateri vrh je najvišji? Aha, ok. Grem po kosilu mal pogledat...
S težavo verjamem, da tak pade mimo vseh filtrov (nič ne vem o gorah, tukaj so vsi čudno napravljeni, opozarjajo me, da ne grem, dežuje, sneži, mater je mraz,....)?

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.065
12.478
113
kod Džej-Zija
Vedno je končna odgovornost na posamezniku, ki se odloči, kakor se. Poba po objavah v medijih ni bil neizkušen, menda v ZDA prelezel vse živo, verjetno tudi v Španiji, kjer je bil na študentski izmenjavi, če je le kaj zašel v Pireneje ali Picos de Europa.

Če je šel resno s tisto opremo, kot je na sliki nad Sočo, na Triglav v snegu, je pa to posebne sorte neumnost. Čevlje je moral imeti mokre v trenutku, hlače tudi. Da v takem ne obrneš, ampak rineš naprej gor, moraš bit pa že res malo poseben.

Kar se filtrov tiče, osebna izkušnja. Pred mnogo leti smo šli s frendi na 25. avgusta na Mangart. Prejšnji dan je šla čez fronta in je na višinah vrglo en pljunek snega. Že takrat je bila GRS zelo resna, je bil njihov predstavnik na parkirišču (še na sedlu pod kočo) in opozarjal ljudi na sneg. Pa ti lahko povem, da jih je prav malo odvrnil. S frendom sva šla po Slovenski, ki zaradi snega tisti dan ni bila tako enostavna. Za nama so rinili eni Čehi, do prve zajle. Potem so obračali, ker je njihove dame zagrabila panika. Če bi prišli čez tisti predel prve zajle, bi kakšnega tudi pod steno pobirali, ker je bilo res grdo spolzko in neprijetno.

Hočem reči, filtri, osveščanje, GRS v akciji, morda občasno celo policija na določenih točkah to počne, ampak folk vztraja in rine.

Podobne teme