Sneg 2024/2025

delter333

Guru
21. maj 2010
1.846
1.544
113
Notranjska
No, o tem sem pisal, ko sem pisal, da laiki nimajo pojma in pričakujejo nemogoče.

Vreme modelira Navier - Stokesova enačba, ki je parcialna diferencialna enačba s kvadratnimi členi. Matematiki so že mnogo desetletij nazaj dokazali, da se VSAKA parcialna diferencialna enačba, ki ni linearna, obnaša kaotično. Tudi če bi živeli v determinističnem svetu (pozabi na kvantno mehaniko in Schrödingerja), to pomeni, da minimalna sprememba v začetnih in robnih pogojih pomeni ogromne spremembe na makro nivoju. Ena merilna postaja minimalno drugače izmeri veter ali temperaturo in model vrže napoved za čez 14 dni popolnoma drugače kot bi bilo brez te spremembe. Srečno bi ustvarjanju kvalitetne napovedi v taki situaciji.

Bistveno: če je vreme stabilno (zimsko, mrzlo, jasno, visok zračni tlak zaradi anticiklona), ti lahko meteorologi napovejo izjemno natančno, kaj se bo dogajalo, temperaturo, veter, slano itd. Takrat se da vse krasno napovedovat, ker je lokalna situacija laminarna (lokalno so trajektorije bolj ali manj paralelne). Kot opazovanje toka vode sredi ogromne mirne reke.

Če pride do stika dveh zračnih mas (ciklon in anticiklon), ali celo do prehoda ciklona, je situacija kaotična. Tam je matematično gledano v modelu “singularnost” (v jedru ciklona je rotor vektorskega polja enak 0), in tu minimalne spremembe pomenijo izjemno različne posledice. Nekaj takega se je zgodilo v lanskih poplavah. Meteorologi in hidrologi so pričakovali izjemne pretoke, a jih je na področju Save situacija presenetila, ker iz zgodovine opazovanj in modelov običajna situacija zgleda, da najprej ekstremno naraste Sora s povodjem in se že do neke mere izteče, ko šele prileti val po Savi navzdol. Tako so v Tacnu pričakovali pretok okrog 1100 m3/s. Ker jih je Sava prehitela za nekaj ur (kar se v zgodovini meritev še ni zgodilo), je bil pretok v Tacnu čez 1900 m3/s in poplavilo je vse nižje lege ob Savi, ki tega niso doživele že desetletja.

Primerjava: vtakni steber mostu v mirno vodo in opazuj vrtince za stebrom. Matematično izjemno zajebana situcija, zelo težko analitično računati točne trajektorije delcev.

Drug primer: par tednov nazaj je bil napovedan urnebes, ker je en modelski scenarij napovedal, da bo šel rob ciklona bližje Sloveniji, kot se je potem dejansko zgodilo. Posledica je bila, da je bilo vreme znosnejše od napovedanega.

Meteorologi so že tako dobri, da znajo napovedati ekstremne scenarije in nanje opozoriti. Problem ste pa snežinkice, ki pizdite, ker vreme ni tako zanič, kot bi lahko bilo. Praktično nikoli se pa ne zgodi, da bi napovedali prijetno in lepo, pa bi prišlo do katastrofe. V to seveda ne štej poletnih neviht s točo, ker je tam spet problem lokalizacije, ker se lahko skuhajo razmere na res mikropodročju, ki jih ni mogoče napovedati. Vedno povejo, da so nevihte mogoče, lahko jih pa seveda zaniha sem ali tja za par kilometrov.

Še o računski moči: človek bi pri vseh superračunalnikih pričakoval, da zdaj bi pa že šlo bolj natančno. No, ne gre zaradi kaotične narave problema. Dodaten razlog: modeli že imajo resolucijo dobrega kilometra na celotni mreži Slovenije. A ti ta resolucija nič ne pomaga, ker začetnih podatkov na tako gosti mreži nimaš in jih je potrebno interpolirati.

Tako da: LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR.
Nekaj mi pojej. Ker sem lajk. Zakaj se tako super druper enačba zmoti ko napovedo sneg in pada dež ali pa še tega ni. V primeru da pada dež se pa ne zmotijo da potem pada sneg? Laično, motijo se v en spekter napovedi. Kot sem prej napisal, problem bo ko bodo razni teoretiki covid zarot in 5g čipov masovno farbali folk o camtrailih in podobnim sranjem in se bo to tudi prijelo. Temelje postavljajo dobre.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.978
10.721
113
kod Džej-Zija
Gibanje različnih mas se spremlja že daleč stran od Slovenije, zato je vsaka štala do neke mere predvidljiva. Ve se, da prihaja fronta ali ciklon ali karkoli že. Lahko se pa zgodi zaradi takih ali drugačnih razlogov, da rešitev malo zaniha, kot je zadnjič. Torej, ARSO požene različne modele za različne začetne pogoje in gleda izide. Če kup modelov napove sranje, se pričakuje sranje z veliko verjetnostjo. Če imajo modeli zelo različne rezultate, se vnaprej pove, da je vreme zelo nestabilno in da se napoved lahko še močno spremeni. Zaradi varnosti velikokrat vzamejo pesimistično napoved, da so ljudje pripravljeni, čeprav se potem ta scenarij ne izide. Bližje ko je termin dogodka, bolj natančne so napovedi. Za dan naprej ARSO zelo redko fali.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.978
10.721
113
kod Džej-Zija
Kar se teoretikov zarot tiče, je problem čisto drugje. Nekoč so imeli “norci” domet lokalne gostilne. Danes ima vsak pacient dostop do socialnih omrežij, zato se stvari krasno širijo. Problem je v specializaciji znanosti, ki je tako napredovala v vse smeri, da niti strokovnjak za neko področje ne obvlada več celotnega področja, ampak samo ozko spekter specializacije. Zato je znanost ljudem odmaknjena, nedosegljiva, nerazumljiva, kar je krasno gojišče za teoretike zarot.

Aja, napovedi razni “strokovnjaki”, npr. Pop tv vremenarke, interpretirajo po svoje, čeprav podatke poberejo od ARSOa. A je bistvena razlika, če deklina reče, da obstaja zmerna verjetnost za sneg, ali pa, da sneg bo. Ko ti Katja Jevšek pove, da si včasih napoved kar zmisli, ljudje pa kar verjamejo, ti menda postane vse jasno. Napovedi se bere na ARSO straneh ali na RTVSLO, ki jih direktno povzema. Vse ostalo je že dvomljivo.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.750
6.134
113
blizu močvirne prestolnice
Imaš prav vendar tudi na ARSO napišejo tako kot da bo nevihta pa je ni al pa da bo veliko snega pa ga zopet ni. Ali obratno seveda. Jaz šele takrat vidim kako je, ko vidim na kamerah če sem kje ali v živo. Že velikokrat so ga pihnil.
Celo Utisevalec večkrat zadane.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
100% se lahko napove vročino in jasno za celo leto v Sahari, višine snega za naslednji dan pač ne.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.978
10.721
113
kod Džej-Zija
Imaš prav vendar tudi na ARSO napišejo tako kot da bo nevihta pa je ni al pa da bo veliko snega pa ga zopet ni. Ali obratno seveda. Jaz šele takrat vidim kako je, ko vidim na kamerah če sem kje ali v živo. Že velikokrat so ga pihnil.
Celo Utisevalec večkrat zadane.
Še dobro, da ne spremljaš snežnih napovedi na bergfexu. Zadeva VEDNO pretirava s količino snega za faktor 2.

2. jul 2020
5.035
6.569
113
Zimske gume montirane, awd dela, vitreks dotočen, metlica in gojzerji v prtljažniku.

Požen Joža, mi smo pripravljeni!

Ceprav je zdaj napoved že popravljena. Gledam za naprej. Naslednji teden nam italjani napovedujejo sneg. Arso pa toplo fronto.

1000010661.jpg
1000010662.jpg

matej_

Guru
25. okt 2007
2.121
654
113
za laično javnost moraš brati napoved na arso strani. res je, da za kak dan naprej težko sfalijo. ampak to je pa tudi vse. pa še to občasno sfalijo. najboljše je bilo ko so napovedali par let nazaj snežni kaos, rdeč alarm, tovornjake so zunaj mej že izločali, jaz se pa zjutraj peljal v službo po suhi cesti brez tovornjakov in po sončnem vremenu. takrat so ga res pihnili mimo ampak so potem razložili zakaj in jih je dejansko vreme zafrknilo. če bi fronta šla malo bolj severno bi bilo sraje kot so ga napovedovali. tudi z meteorologom sem se pogovarjal pa je isto rekel, da jih je vreme dobesedno nategnalo.

recimo za potrebe službe berem letalsko napoved (TAF), kjer pa za recimo mariborsko letališče večkrat falijo.
se pravi prognostiki, kateri so strokovnjaki na tem področju načeloma napoved ali TAF za Brnik velikokrat zadanejo, za Maribor pa je več kot polovico napovedi sfalijo.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.526
434
83
Tudi. Imam kar nekaj aplikacij windy ali ventusky kar dobro uganeta. Tudi YR, vreme radar in Il meteo
Vindi in Vetusky sta eno in isto z razlkično fasado. Vsak ima nekaj koristnih prikazov in kak vremenski model, ki ga drugi momnetalno nima. S časom tudi drugi posvoji model, ki je prišel na enega ali drugega prvi.

Modri arso pa je GEM model. Velikokart je že 3 dan mimo tistega kar prihaja.

Če hočeš biti nekoliko prepričan kaj bo je treba pogledat vse modele. Že za naslednji dan sploh pa za 3-7-10 dni vnaprej. Če so 7 dan vsi modeli, ki prikazujejo toliko daleč praktično poravnani ja je kar velika verjetnost, da bo tako. Če je le en kontra pa ??? ??? ??? 4-7 dan je na splošno že precej nezanesljiv.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Mojih 5 centov:
- poleg ARSO, gledam YT (norvežane) in il Meteo od italijanov. Na hrvaškem seveda še njihov HMZ. Recimo zadnjič na Murterju YT napovedal točno za en teden naprej, italijani za pet dni kakor tudi Hr.

• Všeč mi je

erikson

Guru
25. avg 2007
22.309
6.131
113
za laično javnost moraš brati napoved na arso strani. res je, da za kak dan naprej težko sfalijo. ampak to je pa tudi vse. pa še to občasno sfalijo. najboljše je bilo ko so napovedali par let nazaj snežni kaos, rdeč alarm, tovornjake so zunaj mej že izločali, jaz se pa zjutraj peljal v službo po suhi cesti brez tovornjakov in po sončnem vremenu. takrat so ga res pihnili mimo ampak so potem razložili zakaj in jih je dejansko vreme zafrknilo. če bi fronta šla malo bolj severno bi bilo sraje kot so ga napovedovali. tudi z meteorologom sem se pogovarjal pa je isto rekel, da jih je vreme dobesedno nategnalo.
Takrat so tudi mediji malo pomagali delati paniko. Potem pa je bil lep sončen dan.

metez stoletja 2015.png

Kasneje je bilo večkrat podobno, ko je bil pri nas napovedan dež in sneg, dejansko pa so imeli obojega veliko v Avstriji. Hribi pogosto preusmerijo.

• Všeč mi je
Reactions: matej_

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.978
350
83
tam ko se terc po tori rola
Naj se igre pričnejo... ob napovedanih parih centimetrih snega...bo itak dan oranžen ali rdeč alarm. Ko bodo temperature padle pod 0°, bo pa itak napoved ledene dobe.. zdaj in takoj... ;) Včasih so zime bile nekaj najbolj normalnega.. ko sem bil otrok, je bilo -20 stopinj in pol metra snega čisto vsakdanji pojav. Kdaj pa je nazadnje bilo malo več snega..? Okoli 2023. Spomnim se, da je bila sobota, ko so bili oni protesti na Kongresnem trgu, sindikalni. Verjetno bo kdo vedel letnico. Mi smo selili eno staro mamo iz enega v drugo mesto..pa to niti ni važno, v glavnem, dokler nisem prišel do glavne ceste, sem se kar namučil, snega do pol avta. Saj so sproti plužili cel dopoldan, ampak ko je splužil, je do naslednjega pluženja spet napadlo 20-30 cm.. Zimske gume imam že en teden gor, jaz sem pripravljen.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Ena resnična s FB: Neurja.si objavijo zjutraj 6.11. "napoved do Božiča", ki jo podkrepijo s pregovorom: kolikor je snega na Sv. Lenarta po hribih, toliko ga bo za Božič v dolini. Ker je bil lep topel dan po celotni Sloveniji je to pomenilo "vročino" do Božiča. Nato sredi dneva objavijo, da bo naslednji teden malone "ledena doba",... Ko jim oboje vržem pod nos, pravijo da bo brez snega samo na Božič, jaz pa pripomnim da dan prej in potem pa -10 in pol metra snega.
Takle mamo.

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.680
-525
83
Ena resnična s FB: Neurja.si objavijo zjutraj 6.11. "napoved do Božiča", ki jo podkrepijo s pregovorom: kolikor je snega na Sv. Lenarta po hribih, toliko ga bo za Božič v dolini. Ker je bil lep topel dan po celotni Sloveniji je to pomenilo "vročino" do Božiča. Nato sredi dneva objavijo, da bo naslednji teden malone "ledena doba",... Ko jim oboje vržem pod nos, pravijo da bo brez snega samo na Božič, jaz pa pripomnim da dan prej in potem pa -10 in pol metra snega.
Takle mamo.
Ti razni FB portali so tudi zgodba zase. Ponavadi objavijo najhujso razlicico cetudi je samo 1% moznosti da se uresnici oz. jo kaze samo en model.