Sneg 2020/2021

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.843
113
Lepo napisano mosseero. Srednje izkuseni precenjujejo prisojno stran. Ker tam naj je bi bilo hudo. Pozabljajo pa na veter, ki te dni lepo piha tako visoko. Zivim pod temi alpami in iz storzica se od ranega jutra do vecera kada iz vrha in grebenov. Tole je bila ruska ruleta s stirimi naboji.
Skoda, ker danes vsak postane alpinist in resevalec. Vcasih smo se obvezno kalili vsaj v centralnih alpah in minimum je bilo 50 zimskih vzponov.

Vceraj so bile res razmere by the book za plazove. Prov ne morem verjeti.

Človek se kdaj tudi ušteje, zagotovo si se v kakšni situaciji v življenju uštel, pa se ti je vseeno izšlo, velikokrat imamo srečo da jo odnesemo z "celo kožo",
včasih pa res smolo... lahko je to, v hribih, na cesti ali pa doma na stopnicah...

Članek GRS on nesreči

• Všeč mi je
Reactions: Matey in kajpace

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Ja, priznam na zelenici sem bil 10 min prehiter takrat, da me ni pobralo. Cca 10 let nazaj. Sem se obrnil pri koči, ko je bobnelo okoli mene in na poti nazaj naletel na 3m zid... Teden za mano je odneslo turnega bordarja, pa je bilo 10 dni brez padavin!
To, da govorijo, da je slo za izkusenega alpinista samo pove, da ni nobenih meril kaj izkusenost pomeni. Izkusen alpinist je star 70let in vec. Nic drugega.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Darwin2.jpg

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.843
113
Ja, priznam na zelenici sem bil 10 min prehiter takrat, da me ni pobralo. Cca 10 let nazaj. Sem se obrnil pri koči, ko je bobnelo okoli mene in na poti nazaj naletel na 3m zid... Teden za mano je odneslo turnega bordarja, pa je bilo 10 dni brez padavin!
To, da govorijo, da je slo za izkusenega alpinista samo pove, da ni nobenih meril kaj izkusenost pomeni. Izkusen alpinist je star 70let in vec. Nic drugega.

Zelenica je kar pra... je fajn v snegu it gor in dol, samo nevarno...

Včeraj se je baje sprožil plaz tudi v Suhem ruševju in in na srečo izvrgel turnega smučarja, bil brez žolne...

Zelenica

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Zelenica je kar pra... je fajn v snegu it gor in dol, samo nevarno...

Včeraj se je baje sprožil plaz tudi v Suhem ruševju in in na srečo izvrgel turnega smučarja, bil brez žolne...

Zelenica

In še eden takoj za mejo.
Včerajšnji in današnji plazovni dogodki na območju Zelenice in Storžiča nas opominjajo na previdnost v naših gorah, zato vas še enkrat opozarjamo, da so razmere v visokogorju resne in zahtevne.
Poleg dogodka v Storžiču se je dopoldan, nekaj minut po prvem plazu v severni steni Storžiča, sprožil plaz v Suhem ruševju. Na veliko srečo ja plaz na koncu izvrgel popolnoma zasutega turnega smučarja, ki ni imel lavinske žolne. Plazovina je bila visoka od 1 do 1.5 metra.
Danes, ob 12:01 uri se je sprožil snežni plaz na avstrijski strani sedla Zelenica (na AT strani Zg. Plota). Avstrijski planinec je želel priplezati do sedla Zelenica iz avstrijske strani. Med vzponom je sprožil kložasti snežni plaz. Plaz ga je nesel približno 200 metrov. Po tem plazu je sledil sekundarni plaz iz naklonine od 40 do 45 stopinj, ki ga je odnesel še 300 metrov nižje. Je zelo hudo telesno poškodovan. Reševali so ga avstrijski gorski reševalci in dva helikopterja (C11, Policija).
V naslednjih dneh bodo razmere še vedno resne in lokalno tudi nepredvidljive. V visokogorju bo veter še prenašal rahel sneg in gradil zamete in klože. Nevarna bodo vsa pobočja, predvsem pa južna, kamor je severni veter odlagal sneg. Veliko je klož pod opastmi. Na delih lahko še pričakujemo spontano plazenje iz dovolj strmih pobočij.
Lokalni lavinski biltem bomo izdali jutri.
Določene plazovne dogodke pa bomo v službi skupaj z Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU tudi poanalizirali.
Ekipa Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič izreka sožalje svojcem ob izgubi naših prijateljev.
SREČNO, SVSP Zelenica - Tržič

jello
Ženska je bila M.L. ?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Pa se je moj pomislek izkazal za točnega: ko so bili reševalci na mestu prve nesreče, sta mimo priplezala dva, nista se ustavila in vprašala, če rabijo pomoč, in šla naprej. Nato sta sprožila drugi plaz in poleg sebe ogrozila še tiste spodaj. Eden je to plačal z življenjem, drugi s težkimi poškodbami.

Zelo mi je žal, ampak tega pa ne razumem.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
A ni bilo rečeno, da sta bila višje? Ali je bilo to naveza, ki se ji ni nič hujšega pripetilo?

Če sem prav zastopil, so bili to vsi domači, ter se poznali med seboj? Pa greš mimo mrtvih naprej v isto past...malo spominja na Blanco.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Kot je bilo včeraj prebrati, so bile v Kramarci tri naveze. Prva je bila z nesrečnim Slavcem in Majo. Plaz, v katerem sta umrla, je delno (do pasu) zasul še eno navezo za njima. Ta naveza je ostala praktično nepoškodovana, se odkopala, poklicala GRS in začela reševati prvo navezo. Med reševanjem je prišla še tretja naveza, ki je šla mimo mesta nesreče in višje sprožila drugi plaz, v katerem je umrl nesrečni Marko, in ki je resno ogrozil tudi reševalce. Med njimi je bil tudi dr. Tomazin, ki jo je odnesel z manjšimi poškodbami, eden od ostalih treh reševalcev pa si je med begom zlomil roko.

Tretja naveza je prišla do kraja nesreče, šla mimo brez ponujene pomoči, opazila reševalce in oba helikopterja, pa vseeno nadaljevala in s tem ogrozila življenja reševalcev. Precej nenavadno obnašanje, na kar so opozorili tudi sami reševalci.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe, Hondi in XXXL

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Včasih si moraš znati priznati, da nimaš (ali nisi vzel) prave opreme, da nimaš izkušenj in se biti sposoben obrniti, ko vidiš, da bo naprej težko šlo kolikor toliko varno.
Nauk za nas.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Lahko se pohvalim, da sem plezal se s pokojnim stanetom belakom šrauf. Teden dni preden ga je odnesel plaz pod mojstrovko sem bil z njim na oltarju. Zimski vzpon. Posodil mi je stare dereze na trakove iz himalaje, ker sam nisem premorel denarja za nove. Se danes jih hranim doma ker mu jih nisem utegnil vrniti. Srednjesolec pac v rašica puloverju na top hribih.
Teden dni za tem se je za njim izgubila vsaka sled in naslednje desetletje so fantje idoli malce starejsi in do deset let starejsi izgubljali zivljenja v gorah kot za stavo. Do 2010 se nas je skalilo kar nekaj alpinistov. Po tistem pa je marsikomu vanity stopila v glavo in odseki so samo se greznice debilov.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Kakšen privilegij, da imamo ravno na altetju priložnost prebirat modrosti zadnjega pametnega alpinista pri nas.

In potem si lepega dne ugotovil, da zate niso hribi ampak petkove večerne nadure za jurja. Dvojna zmaga iz zasede.