smiselnost toplotne črpalke zrak-voda

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
500€ je prek obeh palcev samo 8 metrov drv..

in to kar si napisal..ne bo držalo. pa ne me silt v matematiko in fiziko.

solidna izolacija je 12 cm. tko da..al opisno nisi dobr povedu, al pa kaj drugega ne stima

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Lani poleti so jih v moji okolici prodajali od 30-35 €-----------šo šla tudi v ljubljano, seveda prevoz + ali pa so ga imeli svojega.

Recesija in pomanjkanje denarja--

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Pa še najbolj bistven podatek--------za srednje izolirano hišo porabiš 40-50 nm3 sekancev------zdaj pa računajte če jih poleti kupiš------in jih imaš za celo leto in tudi poleti za toplo vodo.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Saj ne morem verjet, ampak tokrat se s suzico strinjam.
grims-1.gif

Zdaj pa naj vložim 5-6k€ v toplotno črpalko, ki se mi bo amortizirala v... ne vem... 15 letih ? Ni variante.
Raje računaj od 10k€ naprej...

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Sem rekel kje da bukova ? Vsega po malem, tudi kostanj, vse zgori. Sosed mi je za 250€ pripeljal dve traktorski prikolici, teh 8m sem rekel čisto na pamet, v resnici jih je bilo malo več. Bom šel jutri z metrom v drvarnico, pa da vidim koliko sem se zlagal. Izolacija je 10 fasada in še enkrat toliko pod streho, okna komplet zamenjana pred par leti. Kamin tašča zakuri enkrat opoldne in zadnje poleno naložim preden grem spat. Centralna je v visoki sezoni vklopljena 24/7, ampak glede na to, da je glavni termostat v dnevni sobi, dela bolj malo. Termostatski ventili na radiatorjih pa poskrbijo za to, da so radiatorji (razen v veži) 99% časa zaprti.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
in še nekaj : ta drva niso prišla do mene "ready to use", ampak v obliki meter do meter in pol dolgih hlodov direkt iz hoste. Sem pač imel malo telovadbe z motorko, cirkularko in cepilnikom. Se zdaj računica bolj izide ?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne bom delu matematike.

na knutovi strani imaš xls, ki ti pove kake so izgube na letni ravni za tvoj objekt. oz do njih prideš z malo truda.

na drugi strani veš kok energije da 300€ kurilca..in ostalo so drva. več ali manj

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jah no..če imaš les doma (zastonj) sploh ni debate na kaj se boš kuril. Zgolj narediš primerno kotlovnico, da bi daje dovolj ugodja za tvoje potrebe. Če bi sam imel svoja drva niti o sekancih n ebi razmišljal (V kolikor jih ne bi mogel delati sam) ker ne bi hotel biti od nikogar odvisen. V kurilnico velik zalogovnik, konkretno peč...1 x dnevno zakurit je pa še najmanjši problem.

In ja..tudi če nimaš svojih drv je kurjenje na les trenutno najcenejše...torej kdor nima denarja za novitete si spet -> omisli peč na drva in si kuri.

Sam imam v načrtu TČ zrak/voda 8 kW (verjetno Toshiba Estia), bo pa zraven vezana povsem navadna peč na drva...ker ziher je ziher, pa tudi pri nas se vedno najde nekaj lesa, da če drugega ne, lahko preko poletja kuriš les za ogrevanje sanitarne vode...oz. mogoče jo bomo kombinirali tudi čez zimo...če imaš kaj drv in nisi prelen da bi zakuril...pa prižgeš reč...če je že zastonj.

Mi je pa prioriteta dobra izoliranost hiše. Strope sem pred leti že uštimal (ko sem rihtal II. štuk....U=0,17 W/m2K...no ja malo bo treba še dodati), zdaj trenutno obdelujem pritličje...da bo šlo noter 15 cm izolacije v tla (U=0,2 W/m2K)..zaradi tega sem en mesec štemal in naštemal cca. 30 kubikov robe (pa premetal vsaj 50 kubikov).

Na stene pa bo šlo 20 cm izolacije (grafitnega stiroporja..U=0,15 W/m2K)...potem pa bojo izgube pri -13 stopinjah cca. 3,5 kW...in takrat bo res vseeno s kom se bomo ogrevali.

Jaz sem pristaš, da najprej zmanjšaš izgube objekta na minimum..potem je na vrsti odločitev o peči ...ker če izgubljaš malo toplote z nobeno ne boš kaj dosti porabil.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jah no.. Če bi sam imel svoja drva niti o sekancih n ebi razmišljal (V kolikor jih ne bi mogel delati sam) ker ne bi hotel biti od nikogar odvisen.
Glej... Če imaš na sekance------tukaj laho uporabiš manje vreden les------žamanci---veje-grmovje-----..--s katerim nobeden ne ukuri, ker je ali predrobno ali preveč smole. Za sekance je pa to idealno. Je pa tudi res da imaš sekance narejene v dveh ali treh urah ( seveda treba močnejši sekalnik-saj z manjšim -cena okoli 20000€ boš delal nekaj dni)-odšteješ 200€ za delo in to je to. Koliko časa je pa z drvami da jih pripaviš za zimo-s pogojem da je kvaliteten les-pa zgleda da veš. Je kr nekaj aktivnih dni-čeprav jih obdeluješ strojno-kar pa spet košta.
lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj pravim..ne vem kaj se potrebuje za pripravo sekancev...če investicija ni pretirana..potem je to to.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Tudi sam imam voda voda... kar je bistveno bolje od voda zrak..., naj povem, da je že 3 krat menjal ventilator zunej, ko se nabere led mu je lopatce polomil...

ta TČ voda zrak je bolj za nadomestek bojlerja..... za kej več ni rentabilno oz rabiš rezevni sistem.... In še če nimaš nizkotlovnega ogrevanja (talno gretje), je to še manj smoterno....

voda voda je druga pesen, seveda je investicaj dosti dražja in predvsem odvisna od terena...

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Še nekaj bi pa jaz tebe vprašal vincent::: Glej -hiša s fasado rečmo okoli 15 cm--------je zelo malo toplotnih izgub--TČ dela zadovoljivo.

Pazi zdaj-----kako je potem možno da se ta bajta segreje poleti v notranjih prostorih na 30 stopinj??? Zakaj treba klimo??

Ta fora resnična se dogaja pri modelatrju na pss----------------vem da veš za katerega se gre in ni osamljeni primer-------piknik je padel zaradi tega..
Bi pa prosil za tvoj strokovni komentar---vincent.
lp

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Načeloma ne bi smela potrebovati klime, saj TČ tudi hladi .. Razen, če tile moderatorji na pss nimajo takšnih TČ .. Vsaj, kakor so meni razložili. Če imaš TČ klime naj ne bi potreboval.

off topic: suzica: 1.5 meseca tle gor pa že 1000 sporočil?! No real life?
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Kjerkoli sme bral, bi naj TČ tudi hladile .. tako da klima naj ne bi bila več potrebna.

Tle sem sicer laik in boste vi vedeli več, ampak meni je to logično. Poleti hladna voda, pozimi vroča ..

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne ne ne--dejte mal logiko uporabljat

ogrevanje ogreva s pomočjo sevanja. segreje tla in potem anprej seva v prostor.

vroč zrak v hiši pa še nikol ni 'segrel' tal. ni to asfalt.

vroč pisker na štedilniku ne dela elektrike