Da se na hitro vmešam. Jaz v Sloveniji govorim slovensko, če me kakšen turist, študent ali priseljenec iz bivše juge kaj sprašuje v svojem jeziku mu odgovorim v slovenščini. Po mojih izkušnjah dajo občutek, da vse razumejo. Možno je tudi, da se delajo da razumejo in gredo raje naprej koga drugega vprašat, kot da se z mano matrajo. Če pridem v kakšen lokal ali trgovino, storitev... v sloveniji in ne govorijo slovensko jaz vztrajam pri slovenščini. V glavnem se vsi razumemo, tujci se trudijo govoriti slovensko čeprav včasih z zelo čudnim naglasom, ki sploh niso iz Juge ampak verjetno kakšna Rusija, Ukrajina, morda Bolgarija... Največ problem pa je z Jugoviči, ki tukaj živijo že desetletja morda že vse življenje, nemalokrat doživel, da vedno želijo pogovor v srbohrvaščini in če ne sodeluješ in govoriš slovensko hitro premenjajo v slovenščino, mnogokrat v čisto pravo pogovorno slovenščino brez naglasa iz juga ampak zgolj s slovenskim narečjem kjer živijo.
Za konec še, kot je že blo zapisano, če bi se zgodilo, da v lokalu osebje govori srbohrvaško me tam nebi bilo več. Se mi pa to ne dogaja, lokalov kjer bi se to lahko zgodilo itak ne obiskujem, saj ponavadi že po izgledu lokala, klianteli in glasbi lahko vidiš ter slišiš ali je čefruski pajzel ali kaj normalnega.