Slovenstina

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
če grem v tujino, pač ne pričakujem (vedno), da bodo znali moj jezik. sploh, ker je slovenština zelo razširjena po svetu. in se pač potrudim naročiti (govoriti) v njihovem jeziku, če ne gre drugače pa v angleščini. ja, ker pa smo se mi "morali" učiti tujih jezikov (srbohrvaščino), pa sedaj "vsi" v jugi pričakujejo, da če ti bo govoril v njegovem jeziku, da ga boš razumel. ali tukaj ali pa nekje južneje. kar seveda ni problem za generacijo tja do 80-tih. kasneje pa se tega tujega jezika niso več učili in je kriza. je pa krivda vedno nekje med delavcem in šefom. in kot smo že pogruntali tukaj...če se šefu gladko j.be za sve, se bo bolj kot ne tudi delavcu. plača sicer ima nek pozitivni faktor, ampak, četudi sanela recimo dobi jurja nekje bogu iza nogu, in če ji ne bo nihče rekel, naj se malo nauči slovenštine....bo vedno tolkla po "naše". je pa tukaj tudi malo nacionalizma, nekdo se pač noče niti v sanjah naučiti slovešntine. ali sloveščine. maš ljudi, ki so že več desetletij tukaj, pa še zmerej pol besed ne znajo. ker "vejo", da jih razumemo. pač, nismo nikoli bili kot nemci (avstrijci, italijani...)...če ne znaš govorit ali razumet...spokaj sine :)

• Všeč mi je
Reactions: ales85

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Mesar pri nas v Šparu me ni razumel pol k, ko sem rekel, naj mi da kilo govejga plečeta čez mašino. Ko je videl, da čudno gledam, se je opravičil, da je nov in da se Slovenščino pospešeno uči. Sem se mu nasmejal in mu po srbsko povedal, kaj želim. Dons pol leta po tem, tip govori lepše slovensko kot marsikak tretje generacije tukaj. Tko da včasih je tud mal tolerance treba.

Smo pa fajn razvrednotili poklice, ko se mladež sam na FDV vpisuje, za mesarja, peka, kleparja pač ne gre nihče več.
O tem govorim. Ni problema če se trudi, ampak če pa iz nekega principa ne želi potem pa...

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
O tem govorim. Ni problema če se trudi, ampak če pa iz nekega principa ne želi potem pa...
matr....ko v sloveniji čefur ne razume slovensko se ne trudi...iz principa noče.....ga treba kr odstrant.....
anglešk bi pa kr z vsemi govoril....agleško pa ni problem, to pa lahko za zmirom :fredi:

no sej bo bolje:D...že prihajajo pakistanci, indijci, tunguzijci in podobno....

sloveniji se bo še kolcalo po "braći"...ampak takrat bo pozo....:zavijazocmi:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.507
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
matr....ko v sloveniji čefur ne razume slovensko se ne trudi...iz principa noče.....ga treba kr odstrant.....
anglešk bi pa kr z vsemi govoril....agleško pa ni problem, to pa lahko za zmirom :fredi:

A ti si eden od "brača"?
Če tujec, ki v Sloveniji dela, ne razume in govori slovensko, nimam kaj delat tukaj! Pa naj bo to bosanc ali pa anglež. Ko me ogovori turist v Slo, se vedno potrudim in mu odgovorim v njegovem jeziku. Če pa tak človek pri nas dela, pa ni variante, da se bom jaz prilagajal njemu. Ok, razen v Kalbotovem primeru. Slovenci smo res hlapci.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Pa dej pomisli takole. Pri nas primanjkuje zdravnikov, uvažal jih bomo iz Bosne in Srbije. Mislim, da boš čist potrpel, ko boš zdravnika nujno rabil. Podobno velja za kleparja, ličarja, krovca, vodovodarja. Pa to z Balkana še gre, ker se razumemo. Poiuskusi se kdaj sporazumet s Poljakom, šoferjem, ki ne zna besede angleško in je antitalent za jezike in te nikakor noče razumet v sorodnem jeziku. Tud to pride sem, ne sam z Balkana gor.

Spoštovanje in toleranca (seveda ima vse svoje meje) pa gre.

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
Slovenci smo res hlapci.
lepo si to povedal ja.....samo da enim hočemo bit...ker je fensy bit hlapec po angleško..... :bonk:

našim čefurjem ni več zanimiva slovenija....prihajajo bolgari, pakistanci indijci.....

teh par ki jih je še ostalo od skupne države pa že počasi izumrajo....

kot sem rekel, nič bat ni panike....prihajajo drugi, boljši, ne govorijo čefursko....

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Neposrecena primerjava, ce primerjas soferje, ki pac nekaj pripeljejo ali pridejo prevzet.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd

Če je nekdo prišel sem živeti, je gladko vseeno ali je iz Burundija, ZDA, Nemčije ali Srbije.. nauči se naš jezik. Smo na šihtu (bolnica) imeli nemce, ki so prišli sem živeti, smo hitro dali vedeti da to od njega pričakujemo in ni preostalo drugega kot da se začne učiti slovensko. Drugo je neki turist ki je tukaj par dni. Ne gre pričakovati da zna naš jezik, ni to angleščina ki je praktično univerzalni jezik in je 15% svetovnega prebivalstva v njem native.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Haha, very funny... žal v tričetrt državah ne zna v teh jezikih nihče reči niti hvala, kaj šele kaj več (če izvzamem španščino). Angleško 5 besed zna moja 83 let stara dementna babica.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.242
2.518
113
Saj nič hudega če si anglofil, pa vseeno:

Na svetu živi skoraj 7 milijard ljudi, ki govorijo nekaj tisoč jezikov. Med njimi je najbolj razširjen angleški jezik, ki ga govori krepko več kot milijarda ljudi po vsem svetu. Vendar angleščina po številu maternih govorcev zaseda šele tretje mesto.
Oglejte si naš seznam petih najbolj razširjenih jezikov po številu maternih govorcev.

1. Mandarinščina

Število govorcev: 836 milijonov
Mandarinščina je skupek kitajskih narečij, ki jih govorijo na severu in jugozahodu države. Po številu maternih govorcev je z naskokom najbolj razširjeni jezik na svetu.

2. Španščina

Število govorcev: 400 milijonov
Španski jezik je zelo razširjen v Južni Ameriki in Evropi. Uradni jezik je v kar 21 državah. Največ maternih govorcev španščine živi v Kolumbiji (45 milijonov).

3. Angleščina

Število govorcev: 330 milijonov
Kljub temu da po nekaterih ocenah angleško govori kar 1,8 milijarde ljudi po vsem svetu, je med njimi razmeroma malo maternih govorcev. Angleščina je uradni jezik v kar 53 državah, najmanjši med njimi sta Nauru in Tuvalu, ki imata skupaj manj kot 20.000 prebivalcev.

4. Arabščina

Število govorcev: 280 milijonov
Največ govorcev arabščine živi v severni Afriki in na Arabskem polotoku. Uradni jezik je v kar 26 državah, kar jo uvršča na tretje mesto za angleščino in francoščino.

5. Hindujščina in urdujščina (hindustanščina)

Število govorcev: več kot 240 milijonov
Gre za jezika, ki ju zaradi podobnosti pogosto obravnavajo skupaj. Besedišče in osnovna slovnica obeh jezikov sta si zelo podobna. Jezika sta najbolj razširjena v Indiji in Pakistanu.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
men (že spet) nekaj ni jasno...

namreč, vsako poletje se skor cela slovenija vsuje na hrvaško in stalno neko jamranje, da ni slovenskih jedilnikov
očitno se že nekako znajdete, al v gugl tipkate kaj so frigani lignji?

ne vem, pejte enkrat v francijo pa se izognite polžem na meniju če morete (escargot se naučite na pamet preden greste)
al pa na poljsko, kjer čist mal za vogalom, noben ne govori nič razen poljsko po oštarijah... ja pa menijev tud nimajo v slovenščini... niti nemščini, angleščini in tako naprej
al pa v italijo... ti so tud znani po tem... sam pizza, špageti itd. se ni problem zmenit (picolo, media, grande za pir pa že mal krivo gledamo)
Tukaj malo mešaš zadeve. Eno je, da grem v Francijo in je tam meni le v francoščini, morda če imaš srečo še v angleščini.
Drugo pa je, ko grem na Hrvaško in so v gostilni meniji v hrvaščini, nemščini, angleščini, italijanščini, češčini, madžarščini. Le slovenščine ni zraven, a pol turistov je Slovencev. Potem vstanem in grem ven, ker s tem mi je lastnik lokala dal zelo dobro vedet, kaj si misli o nas. Najbolje, da mu samo keš nakažem, ni treba, da hodim dol in v njegov lokal. No, drugo sem upošteval.
In ja, nimam problema, če je v gostilni na Hvaru LE jedilni list v hrvaščini.