Slovenija je preveč "kmečka" in "razkropljena"

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.463
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

Jaz gledam velikopotezno , ti pa gledaš "smal picture".

Cene v LJ so umetno napihnjene, ker je to pač interes bank in raznih lobijev. Treba je prepovedati kakršnekoli omejitve gradenj in cene stanovanj en bodo problem.

Tebi se zdi, če pogledaš big picture, smiselno, da imajo tako neperspektivna naselja, kot so Jesenice, Trbovlje..toliko prebivalcev?

Kakšen skladen regionalni razvoj, to je navadna floskula, čemu ljudi nasilno zadrževati v neperspektivnih okoljih?

Nič ne gledam small picture. Jaz se raje sprašujem zakaj mora biti v tej državi vse v Ljubljani. To Ljubljano že ubija. Če bo šlo tako naprej bomo Ljubljano uničili. Enkrat že bo potrebno končati z logiko, da če firma nima v Ljubljani vsaj ene pisarne ne obstoja. Tako kot ti gledaš na te zadeve gledajo samo najbolj zakrknjeni Ljubljančani, za katere vse kar ni v Ljubljani pač ne obstoja. Ne živim v Ljubljani, ampak po mojem mnenju je kvaliteta življenja v Ljubljani na katastrofalno nizkem nivoju ravno zaradi prevelike koncentracije delovnih mest.

B81

22. jul 2007
37.964
11.119
113
Zgleda, da ga je ena iz vasi še bolj zaj....., kot tista iz Ljubljane...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

Cene v LJ so umetno napihnjene, ker je to pač interes bank in raznih lobijev. Treba je prepovedati kakršnekoli omejitve gradenj in cene stanovanj en bodo problem.

Tebi se zdi, če pogledaš big picture, smiselno, da imajo tako neperspektivna naselja, kot so Jesenice, Trbovlje..toliko prebivalcev?

Kakšen skladen regionalni razvoj, to je navadna floskula, čemu ljudi nasilno zadrževati v neperspektivnih okoljih?

Nič ne gledam small picture. Jaz se raje sprašujem zakaj mora biti v tej državi vse v Ljubljani. To Ljubljano že ubija. Če bo šlo tako naprej bomo Ljubljano uničili. Enkrat že bo potrebno končati z logiko, da če firma nima v Ljubljani vsaj ene pisarne ne obstoja. Tako kot ti gledaš na te zadeve gledajo samo najbolj zakrknjeni Ljubljančani, za katere vse kar ni v Ljubljani pač ne obstoja. Ne živim v Ljubljani, ampak po mojem mnenju je kvaliteta življenja v Ljubljani na katastrofalno nizkem nivoju ravno zaradi prevelike koncentracije delovnih mest.

Ali zato ker imajo vsi brezposelni socialci u sredin ljubljane neprofitna stanovanja. Na koncu pa vidiš, da so samo socialci in penzenisti v Ljubljani, delovni folk se mora pa vozit tja vsak dan.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.339
7.092
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

hkrati pa naj drzava poskrbi da bo kmetijska zemlja vredna toliko kot stavbna, ne pa samo en % stavbne. Tako pa nekateri kmetje lepo kosijo ha stavbne zemlje, sosed kmet zraven pa studira kje bo za potomce dobil denar, stavbne parcele za nujni delez. Ce hocemo da bo cena parcel padla, bo treba le te obdavcit. In potem bodo kmetje zacel studirat ali placat davek, ali menjat s sosedovo njivo, ali pa prodat za vsako ceno. Tako pa lepo "sedijo" na zazidljivih parcelah, in nikomu nista. Ko pa gres na obcino fehtat za spremembo mojega travnika ki je sosednji sosedovemu stavbnemu, pa ti recejo da je v kraju ze prevec praznih stavbnih zemljisc. In kaj mi to pomaga? (ce moram jaz 100 travnikov prodat, da bom kupil sosedovega)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.339
7.092
113
pri taščici
In da, oba z mojo sva s kmecke hise in sedaj sva oba v lj v bloku in ravno sedaj kvackava kaj naprej. In kot kaze bova naprej v bloku. En izmed razlogov tudi zgoraj napisan.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.653
1.155
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Od kot enim, ideja da je med mesto in blokom enacaj? Za hise v mestu se niste slisali? Jaz imam tolko grunta okrog bajte, da mi je marsikateri seljak lahko faus, pa je 10 min pes do centra mb. Iz te idile nebi htel nikoli it, ce pa sem obsojen na blokarsko rupo pa takoj menjam za bajto na vasi.
Se pa tu kristalno jasno spet vidi zabitost slovenskega naroda. 20 min z avtom, peljat se 20 km v sluzbo je nekaj najhujsega kaj se ti lahko zgodi v zivljenju. Zato pa slavimo kot najbolj nefleksibilna delovna sila

Verjetno zato ker večina mestnega prebivalstva živi v blokih? Sicer pa se strinjam, ni čudno da smo tolk togi, če je baje še 20 km vožnje v eno smer preveč..... prav za na štrik iti, da nimaš na sosednjem dvorišču supermarketa (oz. kar več, da imaš možnost izbire hehe), bencinske pumpe, kina, gostilne, night cluba in svoje firme
tongue-1.gif

če imaš hišo nekje pod Pohorjem, priznam da sem ti fauš, v mb top lokacija že sama po sebi, če imaš pa še dobro bajturino gor, potem pa sploh
wink-1.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
V Ameriki se vozijo po 4 ure v službo in domov tudi. Sam ne zamenjam vasi za mesto. Vstanem se oblečem pogledam na balkon in vidim direktno v gozd in na travnik kako se pasejo srne in se nadiham SVEŽEGA zraka.
Kar se tiče kmetij. V sloveniji je velika problematika s prašičerejo. Saj ni problem bojo pač prašičerejci propadli, pa pol nekoč še govedorejci itak mamo meso iz madžarske itd.
Ne bom razlagal minusov in plusov tega. Upam pa predvsem da se še ne boste rabili en čas ukvarjati z minusi teh stvari.
Stric ma prašičerejo in jaz tam občasno pomagam. Kmetija je dovolj velika da bi lahko nahranila 5 člansko družino do sedaj. Vprašanje kaj bo po novem.
Kmetija je postala industrija in na srečo ali ne se ta industrija ni preselila v Ljubljano.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
V Ameriki se vozijo po 4 ure v službo in domov tudi.

Ja, samo oni so v drugem časovnem pasu in ima dan 30 do 32 ur (odvisno kateri del ZDA gledaš - na vzhodni obali je recimo samo 30 ur).

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Thrivial ... ne ... tudi švabi se vozijo na šiht po dve uri .. Oni švaba, ki ima mojo sestro ... njegov tastari se baje samo v eno stran na šiht vozi uro in pol.... po avtobahnu ...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Thrivial ... ne ... tudi švabi se vozijo na šiht po dve uri .. Oni švaba, ki ima mojo sestro ... njegov tastari se baje samo v eno stran na šiht vozi uro in pol.... po avtobahnu ...

Med 3 in 8 urami ni nobene razlike, imaš prav.

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
56
28
Citat:

Pa poglej še malo bolj velikopotezno, ko si že ravno pri tem opravku.

Zakaj bi se sploh matrali s popolnoma neperspektivnim Mariborom? Priključimo ga Grazu, pa je.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Verjetno ti ni kapnilo, da so mesta kot je Trbovlje zrasla okrog industrijskih kompleksov, rudnikov, železarn ipd... Problem ni v ljudeh, ki se morajo voziti v Ljubljano da imajo delo, problem je v državi/okolju, ki ne omogoča enakomernega razvoja v regijah. Prejšnja generacija je v Trbovlju imela solidno službo, danes pa morajo njihovi otroci tja, kjer služba je. Ponavadi v Ljubljano, tam je največ državnih zaposlovalcev (javni sektor šteje 160k zaposlenih...).
Sicer pa bi država lahko fleksibilizirala ureditev potnih stroškov - zakaj nekomu plačevati 300 EUR potnih stroškov če mu lahko daš 200 EUR za najem stanovanja v bližini podjetja?

D_K

Guru
24. sep 2007
3.080
852
113
Jaz se vozim 65km (45minut). Tak, da mi je v bistvu vseeno, če živim v mestu ali pa na vasi.
Kupovat stanovanje ali gradit hišo glede na službo, pa se mi zdi totalni mimosun. Tisti časi, ko se je delalo v isti firmi celo življenje so mimo. Jaz gledam, da mi je avtocesta blizu, pa še to ni pogoj.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Verjetno ti ni kapnilo, da so mesta kot je Trbovlje zrasla okrog industrijskih kompleksov, rudnikov, železarn ipd... Problem ni v ljudeh, ki se morajo voziti v Ljubljano da imajo delo, problem je v državi/okolju, ki ne omogoča enakomernega razvoja v regijah. Prejšnja generacija je v Trbovlju imela solidno službo, danes pa morajo njihovi otroci tja, kjer služba je. Ponavadi v Ljubljano, tam je največ državnih zaposlovalcev (javni sektor šteje 160k zaposlenih...).
Sicer pa bi država lahko fleksibilizirala ureditev potnih stroškov - zakaj nekomu plačevati 300 EUR potnih stroškov če mu lahko daš 200 EUR za najem stanovanja v bližini podjetja?
467716-post_slo.gif

bi samo še dodal, da je takšnih " Trbovelj" veliko po Sloveniji. Lahko samo napišem, da je zaradi propadlih firm (velikih firm) v približno enakem kraju kod dotični, brez zaposlitve ostalo nekaj tisoč ljudi iz ene regije. Men se zdi, da je to ogromna številka. In pred nekaj časa sem se peljal mimo in gledam, kaj je zdaj tam. Ne moreš verjet.... trgovski centri!!!!!

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
hkrati pa naj drzava poskrbi da bo kmetijska zemlja vredna toliko kot stavbna, ne pa samo en % stavbne. Tako pa nekateri kmetje lepo kosijo ha stavbne zemlje, sosed kmet zraven pa studira kje bo za potomce dobil denar, stavbne parcele za nujni delez. Ce hocemo da bo cena parcel padla, bo treba le te obdavcit. In potem bodo kmetje zacel studirat ali placat davek, ali menjat s sosedovo njivo, ali pa prodat za vsako ceno. Tako pa lepo "sedijo" na zazidljivih parcelah, in nikomu nista. Ko pa gres na obcino fehtat za spremembo mojega travnika ki je sosednji sosedovemu stavbnemu, pa ti recejo da je v kraju ze prevec praznih stavbnih zemljisc. In kaj mi to pomaga? (ce moram jaz 100 travnikov prodat, da bom kupil sosedovega)
Kakšna slučajnost
smirk-1.gif

Tudi ko sem povohunil za ocenjene vrednosti nepremičnin, kjer malo poznam objekt in ekonomsko situacijo lastnikov, je bila praviloma vrednost, na oko iste bajte, vedno manjša pri potencijalnih prosilcih za socijalne dodatke, pri onih z boljšo plačo in izgledov za prihodnjost, pa bližje realni.
Če bom reku de je zarota, se bote smejali, ampak bom vseeno....ZAROTA, mrhovinarji imajo plan
10.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.862
396
83
KSZ

Matr kolk nabijanja o Ljubljani kot mestu, ma dejte mir no, pejd peš 15min v katerokoli smer iz centra pa si pristal na njivi.

Sploh je pa 97% Ljubljančanov še eno generacijo nazaj bilo na kmetih, zdaj pa vsi važni v tistih neizoliranih blokih čičajo.

Pa tisto famozno 'vse imaš pri roki' kaj je to vse? Štacun in bifejev je povsod dosti, kaj pa še drugega dnevno rabiš?