Ja tud živet se ne splača ker imaš same stroške s tem...
Jaz bi pa rad imel doma zelenjavo za katero vem, da ni polna pesticidov in herbicidov in sem posledično za to pripravljen nameniti kar nekaj €€€ in časa...
Potem si še omisli streho, ker deževnica je tudi....
S plastni me kompliciraj.
Razen ko prvič filaš, da pospraviš bio klump okrog hiše.
Vsako leto se posede vse skupaj za cca 15cm, verjetno ne boš potem razdiral in spet po plasteh zraven filal.
Te plasti so mi fascinantna zadeva. Kakšen doprinos bi naj to imelo na pridelek mi ni jasno.
Pomembno je: spodaj pralne plošče, tlakovci ali
vsaj prod+!alu ali rostfraj! (cinkana je po letu dveh v prahu) mreža proti voluharjem, mišim itd.
Če daš na zemljo bo les npr. bor zdržal max 10-12 let.
Debelina fosnov naj bo vsaj 4cm, zunanja stran shoblana, da se ne pikaš ko se naslanjaš.
Ja, na macesnu, duglaziji ali boru boš se malo gor lepil, bo pa vsaj držalo. Smreka/jelka je za 5 let.
Na notranji strani vrta priporočam čepasto folijo, da ni les direkt v stiku z zemljo.
Dobro jo pritrdi, ker bo jo na začetku s sesedanjem dol vleklo. Še tuhtam, kako bom to rešil pri novih gredah.
Širina max 1,2m če ima žena dolge roke, drugače 1m.
Zalival boš veliko več!!! (mi imamo studenec-neprijavljen) kot navaden vrt, raste pa tudi veliko bolj kot v običnem vrtu, zato ne pretiravaj s količino gred.
Mi imamo 2 x 4mx1m in nas je 6, pa ne pojemo sproti solate, paradajza itd.
Za paradajz bom zdaj naredil 50cm visoke, da lažje dosežemo oz. kole zabijemo.
Polž pride gor res redko kateri, tisti najboljši atleti, ostali se prej predajo preden pridejo do vrha. Že smola jih prekleto moti.
Če te je tega strah, še narediš poličko na zgornji fosn, ki seže čez 2cm navzven, Garnbretova pa niso, da bi to preplezali.
Vsako leto odstranimo zemljo za "rože" in gor nasujem lupance od lupljenja hlodovine in nato 10cm nove zemlje za "rože" .
Gnojimo nič, ker je tej zemlji že nekaj primešano.
Moje mnenje, ni rečeno, da je pravilno, jemo pa že 15 let.