Sloji v visoki gredi

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.944
686
113
Letos bomo doma prvič imeli visoke grede in res nebi rad zaje... že v štartu s sloji ki morajo biti v gredi. :p

Toliko kot je člankov na netu o slojih visoke grede približno toliko je različnih mnenj... A ima kdo preizkušeno varianto s katero je res zadovoljen?

Npr:
1741688016037.png

1741688044653.png

1741688065898.png

1741688223620.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.189
3.059
113
Mi imamo nekje spodaj tam za vejami in dračjem še ovčjo dlako, kao zadržuje vlago gori, preprečuje izgubljanje zemlje navzdol in zadržuje škodljivce spodaj.
Drugače pa prva slika precej ustreza naši razporeditvi, seveda brez urbanscape proizvodov.
Moraš pa vedet, da se to skozi leta poseda in moraš vsako leto filat zraven zemljo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
181
39
28
In na približno pet let vso zadevo zmetat ven in na novo zastaviti sloje. Komur se da .... Da ne omenjam cene okvirjev za visoke grede in precenjenost učinka. Razen mogoče da ni potrebno sklanjanje?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.189
3.059
113
Mi še nikoli nismo metali nič ven, vsako pomlad dva žakla nove zemlje (naša je custom made in ima površino cca 1 m2) pa je spet za eno leto mir.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
181
39
28
FIno. Samo potem imaš od vseh ugodnih učinkov visoke grede samo ne-sklanjanje (če imaš visoko gredo več kot pet let). Samo povem...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.623
5.203
113
Visoka greda ni super profitabilna stvar. Pravzaprav ni profitabilen niti lastni vrt.
Kljub temu imam vrt in tudi nekaj visokih gred. Delam jih iz gradbenega lesa. Ko je hin, zraven naredim novo, ta les pa gre na dno nove. Potem je kaj drobnejših vej iz gozda 20 metrov stran, mlete veje od obrezovanja drevja, malo listja, s kompostnega kupa najbolj svež material, ki še ni razpadel (predvsem travni odkos). V nekaterih je potem še volna, na vrhu pa domača vrtna zemlja in domač kompost. Vsako leto dopolnim s kompostom.
Čez poletje visoke grede skoraj zapustim, ker bi rabile preveč zalivanja. Nekatere rastline so sicer sposobne iskati vodo precej globoko in ob zastirki preživijo.
Ne vem, kaj hudo ne moreš zajebati. Drugje sem naredil visoko gredo tako, da sem dal spodaj malo vejevja, nato z gnojišča navozil gnoj, ker je tam pač na voljo. Dodal sloj slame, ki je tudi tam pač na voljo, da malo loči gnoj od zemlje in na vrhu slabih 15 cm zemlje z vrta zmešane z nekaj najbolj preperelega gnoja.
Pravzaprav je verjetno najbolj nevarno, da preveč pognojiš.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.189
3.059
113
Veš kako mi dol visi za "blagodejne" učinke visoke grede - razen seveda sklanjanja. Te hype zadeve pri meni že dolgo ne palijo več.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
192
106
43
Mreža na dnu prepreči vdor podzemnih kopačev, na okvirju pa lahko narediš električnega pastirja za polže na 9V baterijo. Če boš pa v gredo pripeljal cev, si lahko narediš kapljično zalivanje z drip tape.

• Všeč mi je
Reactions: philips

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.623
5.203
113
Seveda, vrt cenovno ni konkurenčen pridelavi hrane na veliko.
Enako kot to velja za vse ostalo, ko primerjamo realno ceno med velikoserijsko proizvodnjo in domačim obrtništvom.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.222
9.717
113
Najcenej je it v najcenejšo menzo jest najcenejši meni, vse ostalo se pa splača al pa ne odvisno od tega, s kere plati gledaš. Definitivno ga pa čez domač paradajz, ko res rata ni.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.944
686
113
Ja tud živet se ne splača ker imaš same stroške s tem...
Jaz bi pa rad imel doma zelenjavo za katero vem, da ni polna pesticidov in herbicidov in sem posledično za to pripravljen nameniti kar nekaj €€€ in časa...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.944
686
113
Koliko 10km okoli nimaš nobenega z vrtom/njivo?
Imam jih veliko in zaradi bližine tudi vidim, koliko strupov zmečejo na te njive.
Pa tudi to, da lahko grem praktično bos po zelenjavo je precejšen bonus...

Če gledaš na vse po tem kopitu potem tudi ne rabim SE na strehi, ker imamo itak NEK.
Pa ne rabim avta, ker imam blizu avtobusno postajo itd...
Pa ne rabim hiše, ker je pod mostom še precej placa...

Sicer pa vsak po svoje, kakor komu paše. Kdo si ti (ali jaz) da bi sodil druge...

• Všeč mi je
Reactions: sad

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.819
2.463
113
Pomurje
Ja tud živet se ne splača ker imaš same stroške s tem...
Jaz bi pa rad imel doma zelenjavo za katero vem, da ni polna pesticidov in herbicidov in sem posledično za to pripravljen nameniti kar nekaj €€€ in časa...
Potem si še omisli streho, ker deževnica je tudi....

S plastni me kompliciraj.
Razen ko prvič filaš, da pospraviš bio klump okrog hiše.
Vsako leto se posede vse skupaj za cca 15cm, verjetno ne boš potem razdiral in spet po plasteh zraven filal.

Te plasti so mi fascinantna zadeva. Kakšen doprinos bi naj to imelo na pridelek mi ni jasno.

Pomembno je: spodaj pralne plošče, tlakovci ali
vsaj prod+!alu ali rostfraj! (cinkana je po letu dveh v prahu) mreža proti voluharjem, mišim itd.
Če daš na zemljo bo les npr. bor zdržal max 10-12 let.

Debelina fosnov naj bo vsaj 4cm, zunanja stran shoblana, da se ne pikaš ko se naslanjaš.
Ja, na macesnu, duglaziji ali boru boš se malo gor lepil, bo pa vsaj držalo. Smreka/jelka je za 5 let.

Na notranji strani vrta priporočam čepasto folijo, da ni les direkt v stiku z zemljo.
Dobro jo pritrdi, ker bo jo na začetku s sesedanjem dol vleklo. Še tuhtam, kako bom to rešil pri novih gredah.

Širina max 1,2m če ima žena dolge roke, drugače 1m.

Zalival boš veliko več!!! (mi imamo studenec-neprijavljen) kot navaden vrt, raste pa tudi veliko bolj kot v običnem vrtu, zato ne pretiravaj s količino gred.
Mi imamo 2 x 4mx1m in nas je 6, pa ne pojemo sproti solate, paradajza itd.

Za paradajz bom zdaj naredil 50cm visoke, da lažje dosežemo oz. kole zabijemo.

Polž pride gor res redko kateri, tisti najboljši atleti, ostali se prej predajo preden pridejo do vrha. Že smola jih prekleto moti.
Če te je tega strah, še narediš poličko na zgornji fosn, ki seže čez 2cm navzven, Garnbretova pa niso, da bi to preplezali.

Vsako leto odstranimo zemljo za "rože" in gor nasujem lupance od lupljenja hlodovine in nato 10cm nove zemlje za "rože" .

Gnojimo nič, ker je tej zemlji že nekaj primešano.

Moje mnenje, ni rečeno, da je pravilno, jemo pa že 15 let.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.189
3.059
113
Zakaj vsako mnenje jemlješ kot napad nate?
Odgovarjal sem na to in fakt je - dokazano z odvzemi certifikatov bio/eko kmetom, ki ne špricajo - da ti bo prav tako zaneslo "svinjarijo" na tvoj vrt.