Skrb za brata ali sestro

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Zanima me ali obstoja zakonska obveza (tako kot morajo otroci skrbeti za starše ) tudi za skrb za brata ali sestro, ki je nesposoben za samostojno življenje
Prosim za kakšen link na zakon - tako v primeru pozitivnega kot negativnega odgovoran na moje vprašanje

13. jul 2011
2.677
626
113
A to misliš skrbništvo nad osebo, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost, ali dolžnost preživljanja?

to verjetno ureja Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

http://www.druzinsko-pravo.si/zakonodaja/zzzdr

sem laik, mogoče bom usekal mimo, ampak kolikor poznam stvari te v skrbništvo ne morejo prisiliti; dolžnost preživljanja pa obstaja zgolj med starši in otroci - starši so dolžni preživljati otroke do polnoletnosti, polnoletni otroci so dolžni preživljati starše, če se ti sami ne morejo.

Zdaj, eno je zakonska obveza, nekaj drugega je pa potem moralna obveza, ampak to ve vsak sam.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Moralna je eno, sprašujem za zakonsko.
Zakon o družinskih razmerjih mi je znan, ampak predpisuje samo dolžnosti na relaciji starši - otroci, med brati in sestrami pa ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Najbrž da ne, vendar če bo ta brat dedoval bo v primeru skrbništva s strani države najbrž zahtevala nujni delež. Poznam eno tako familijo. Sestra kolikor toliko urejena bratje pa bolj alko in podobno. Kar nekaj parcel je šlo za dom upokojencev....kjer je en brat preživel najmanj dve desetletji

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Rad bi pravzaprav dobil neko zakonsko osnovo da lahko dopovem CSD da so oni dolžni poskrbeti za človeka ker sedaj trdijo da je za to drugi brat.

13. jul 2011
2.677
626
113
Če ne obstaja kakšna pogodba, ki določa skrb za brata (izročilna, preužitkarska...), potem ne vidim zakaj bi moral brat preživljati brata.