SIOL kabelska vs IPTV

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tudi ti vidis stvari, katerih jaz nisem napisal. Je danes tak dan ali kaj ?

Jaz sem napisal, da [zaradi slabosti IPTV v primerjavi s kabelsko] ne vidim razloga, da bi nekdo izbral IPTV namesto [trenutno skoraj povsod analogne, kmalu DVB-C] kabelske. To je to.

Vse ostalo, vkljucno s tem, da kogarkoli v karkoli prepricujem, je zraslo v vajinih zmedenih glavicah.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.529
435
83
DVB-C je navaden pofl zaradi odvisnosti od vmesnika na TV.!
Siolova analogno digitalna optika pa je ena precej čudna varianta, ki bo s časom trdo treščila ob fizične omejitve.

Prihodnost je IPTV. Le stream bi moral biti enak. Sedaj je predvsem siolov optimiziran za baker... In potreben bi bil malček bolši upscaling na STB-ju. No tudi dober AVreciver kar precej spremeni izid.
STB-ji so strošek in se kupuje pofl, ki se v prosti prodaji tudi (pre)drago prodaja.
Prek PC so rezultati precej boljši.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
DVB-C je navaden pofl zaradi odvisnosti od vmesnika na TV.!

O čem ti to? Tudi pri DVB-C dobiš zraven škatlo, enako kot pri IPTV. S to razliko, da tu imaš opcijo, da te škatle ne potrebuješ, če TV podpira DVB-C. Pri IPTV te opcije nimaš.

Poleg tega ima digitalna kabelska par prednosti pred IPTV, ki jih ta že zaradi tehnologije multicast ne more odpraviti:
  • preklaplanje med kanali - Zaradi samega načina delovanja multicasta je potreben določeni čas, da stream pride do tebe. Za popularne kanale je ta čas dokaj kratek, ker je stream verjetno že na lokalnem ruterju ISPja. Kakšne manj popularne pa je potrebno pripeljati skozi vse ruterje iz centralnega serverja. Pri DVB-C so pa vsi streami vedno prisotni v vsakem trenutku.
  • bandwith - to pri optiki ni problem, pri dsl pa in to velik. Od tega da TV ne dela če kaj DL, kockanje, ... Še vedno pa 90% nima opcije prikopa na optiko. Na DVB-C pa praktično ni kock.. Internet in TV sta v popolnima ločenih frekvenčnih pasovih.
  • snemanje - Že zaradi omenjenega problema z bandwithom je to na IPTV no go. Snemanje na server side ni isto. Ne moreš posneti na DVD. Pri DVB-C lahko.

IPTV ne bo nikoli podprt direktno na TV. Preprosto zato, ker je že samo iskanje kanalov praktično nemogoče. Playlisto je treba spraviti na TV. Povprečni Janez ne bo nikoli znal sam nastaviti parametrov, ki bi za takšno iskanje bili potrebni. Koliko bi vas tukaj znalo najti vse programe na T2 ali Siolu, če ne bi vedeli ni o tem na katerem segmentu so IP naslovi in na katerem portu je multicast?

Sem imel IPTV dve leti in ga nočem več. Vsaj brez optike ne.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.529
435
83
V primeru dodatnega STB za DVB-C je pa vsa razlika le še način prenosa signala v enem delu njegove poti.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
OK a vas lahko prosim, da sestavite listo prednosti in slabosti IPTV na optiki v primerjavi s SIOL kabeljsko.

Prednosti:
- EPG
- video na zahtevo
- menjavanje programskih mest preko spleta (meni je lažje)

Slabosti:
- 2 daljinca
- počasno menjanje programov

Prosim če dopišete vaše mnenje k temu seznamu, nato pa naj se vsak sam odloči kaj ga moti oziroma kaj mu več pomeni.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Edino slabša slika zaenkrat, drugo me ne moti. Preklapljanje ni tako počasno, dva daljinca se pa tudi uredi s kakšnim univerzalcem.
Baje bodo tudi stream na optiki zdaj popravili, tako da bo še ta argument odpadel. Lahko bi PIP uvedli.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Plusa si ze nastel. Sicer ni nobenega tehnicnega razloga, da EPG ne bi bil dosegljiv tudi preko kabelske, a trenutno tega se ni.

Med minusi velja dodati na spisek:

- izpad ob izpadu internetne povezave iz kateregakoli razloga (npr. crknjen napajkalnik od Prosperota, Telekom ne zeli pustiti "rezervnega", ceprav bi tako uporabnik lahko takoj odpravil izpad)
- pretirana kompresija streamov in posledicno grsa slika
- vsak TV potrebuje svoj STB, katerih ne dobis zastonj za vse TVje v bajti
- menjava programskih mest preko spleta (meni je tezje in povsem nerazumljivo, da se tega ne da urediti v napravi - bi razumel, ce bi se dalo na obeh koncih, ampak da brez racunalnika sploh ne mores tega spremeniti, je pa absurd)

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
- izpad ob izpadu internetne povezave iz kateregakoli razloga (npr. crknjen napajkalnik od Prosperota, Telekom ne zeli pustiti "rezervnega", ceprav bi tako uporabnik lahko takoj odpravil izpad)

Pozabljaš, da je govora o IPTV na optiki. Tukaj izpad interneta res ni "issue".
Zadeva v oklepaju je pa že skoraj tako, kot da bi napisal crknjen napajalnik od TVja.
rolleyes-1.gif

@Smjs: prednost:
- število in vsebinska kvaliteta kanalov.
- novice na TV

slabost:
- ni teleteksta pri HDMI povezavi

Yurex

Pripravnik
20. apr 2009
148
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:

slabost:

Kdo pa še gleda na ttx ? ... Moreš vedet da je teletekst popolnoma analogna zadeva katera se pač z novejšo tehnologijo HDMI ne ujema (hvala bogu). Zato pa vsi ponudijo kakršnekoli novice (Philipsove NETtv celo direktno).
cool-1.gif

Živela tehnologija
cheer.gif

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Citat:
Uporabnik Yurex pravi:
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:

slabost:

Kdo pa še gleda na ttx ? ... Moreš vedet da je teletekst popolnoma analogna zadeva katera se pač z novejšo tehnologijo HDMI ne ujema (hvala bogu). Zato pa vsi ponudijo kakršnekoli novice (Philipsove NETtv celo direktno).
cool-1.gif

Živela tehnologija
cheer.gif

Ah, to pa še zdaleč ni res. TTX preko HDMI špila bp.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Pozabljaš, da je govora o IPTV na optiki. Tukaj izpad interneta res ni "issue".

Zopet ti ? Zdaj bo najbrz spet da nisem navedel nobenih dejstev, na katerih bi baziralo moje mnenje ... Se enkrat: v slabega tricetrt leta, odkar so me prikljucili, je bilo izpadov skupaj za cca. en teden, razdeljeno skoraj enakomerno na en izpad na cca. 1-2 meseca. Sem ne stejem kratkih izpadov, katere se je dalo ali odpraviti z resetom Prosperota, ali pa so jih odpravili na Siolu brez prihoda serviserja. Morda to zate ni issue, jaz bi pa raje imel nic izpadov (= vsaj 99.9% uptime). Izpad interneta pomeni tudi izpad IPTV. Za Internet prezivim, kljub temu da je nujno potrebna zadeva za delo, ker lahko premostim izpad z GPRS, za TV pac ne bi slo preko mobitela.

Citat:
Zadeva v oklepaju je pa že skoraj tako, kot da bi napisal crknjen napajalnik od TVja.
rolleyes-1.gif

Ne vem kaksne imas ti izkusnje, jaz pa se v zivljenju nisem imel crknjenega TVja zaradi napajalnika (tok tok), napajalnik od Prosperota (in od prejsnjih skatlic na bakru) sem pa menjal vsake toliko casa.

Je se komu razen BureKm v enako dolgem obdobju crknil napajalnik od TVja veckrat kot napajalnik TK skatlice ?
confused-1.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
A je morda kdo probal priklopiti HDMI in SCART istočasno.
Pač HDMI za gledanje programa, scart pa za TTX.
Zadeva deluje?

Yurex

Pripravnik
20. apr 2009
148
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Citat:
Uporabnik Yurex pravi:
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:

slabost:

cool-1.gif

Živela tehnologija
cheer.gif

Ah, to pa še zdaleč ni res. TTX preko HDMI špila bp.

Vidiš že na TVju ja... Ampak to ne pride preko HDMIja, nikakor (!) .
Pride v TV preko drugih sourcov, kot so SCART, sobna antena, ... preko HDMI pa nikakor NE!

! RAZEN !

Če ste pri kakšen ISPju ki imajo posebaj to sprogramirano v svoje STBje in vse skupaj prirejeno!

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Yurex pravi:
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
... Lahko bi PIP uvedli.

Če želiš imeti PIP bi potreboval pri eni Tv dva STBja, ker en STB je sposoben spuščat samo 1 KANAL.

Ja seveda, sedaj je to tako, imaš prav. Mislim, da tehnično to ne bi smel biti problem, bi bil pa to lep fičr.
Če MulticastTV to podpira in omogoča, očitno ni kakšna silna znanost.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Če je zadeva dovolj močna za HD, bi morala biti tudi za PiP za SD kanal.

Yurex

Pripravnik
20. apr 2009
148
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Če je zadeva dovolj močna za HD, bi morala biti tudi za PiP za SD kanal.

Ni res. Stream za HD kanal je okoli 12M+ (mpeg2) , za naveden pa če pogledaš iz mpeg2 tehhnologije je 6-8 M , iz mpeg4 pa 3-4M.

STB ni sposoben sremljat dveh kanalov naeenkrat prav tako imaš vključeno samo 1 kabel po katerem pač 2 kanla NO GO.

Plus tega mislim da če bi mel 2x SCART ne vem če bi PIP delal... Milsim da bi potem moral imeti 1xSCART in 1xHDMI. (prosim za popravek če se motim).

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Yurex pravi:
Ni res. Stream za HD kanal je okoli 12M+ (mpeg2) , za naveden pa če pogledaš iz mpeg2 tehhnologije je 6-8 M , iz mpeg4 pa 3-4M.

STB ni sposoben sremljat dveh kanalov naeenkrat prav tako imaš vključeno samo 1 kabel po katerem pač 2 kanla NO GO.

Plus tega mislim da če bi mel 2x SCART ne vem če bi PIP delal... Milsim da bi potem moral imeti 1xSCART in 1xHDMI. (prosim za popravek če se motim).

Kaj pa vem, meni se zdi, da stream ni problematičen, tudi vsi HD niso samo 12M, grejo krepko čez in to mora STB požret. Tudi tole s kabli na srečo ni res, na srečo. Povezava s TVjem pa itak da ne, tu se na srečo motiš, ker če bi bilo to res, bi rabil tudi sedaj še eno povezavo za vse, kar ni slika. Slika, ki jo vidiš, vključno z EPG in drugimi stvarmi, se zmeša in sestavi v STBju in kot enovit signal pošlje TVju.

Skratka, vse skupaj je samo SW, železnina bi to morala prežvečiti.