Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Recimo. Kako dolgo si gor? Kaj vse si delal? Koliko si napredoval v tem času? Koliko zaslužiš? Kaj si lahko privoščiš s prihodkom? Kje živiš? Kakšna bo tvoja delovna pot čez pet let? Koliko denarja ti ostane na mesec? V kolikšnem času boš lahko prišel do svoje nepremičnine? Kdaj boš lahko zaprosil za državljanstvo? Kakšno je tvoje delo? Kako se počutiš kot tujec pa s tem ne mislim druženja z ostalimi tujci, temveč z domačini in kako te dojemajo, ko potrebuješ kaj več kot druženje itd.
Toliko za začetek.
1. Slabega pol leta.
2. Uf, moja pozicija dela, obsega delo z marketinškim oddelkom, logistiko, IT, Design
3. V pol leta še nič. Ko začneš dobiš letno pogodbo, proti koncu le-te, te zadržijo če zadovoljiš in plača se ti poviša, za dvomestno število %
4. Dovolj, da lahko živim brez problema glede financ.
5. Živim, cca. 20 minut od delovnega mesta z podzemno. Še ena dobra stvar Stockholma je, da avta enostavno ne potrebuješ. Mesečna karta za celoten javni prevoz stane 790SEK, cca 90€
6. Upam, da še vedno v istem podjetju, mogoče na podobnem položaju, oz. v kateri drugi pisarni, ciljam na Azijo
7. Dovolj za lagodno življenje - ne bom razkrival nobenih številk na javnem delu foruma. Odvisno tude kje živiš, npr. če živiš v Uppsali, plačaš manj davka kot če živiš v Stockholmu,in tudi območja v Stockholmu se razlikujejo.
8. Stockholm je izredno drag npremečninski trg(BTW, študenti kampirajo v šotorih, ko se začne študij, ker je premalo stanovanj za njihov žep), večina ljudi podeduje kakšno stanovanje in ga potem odda naprej. Kupuje se večinoma hiše, stanovanja se po veliki večini samo najemajo oz. oddajajo.
9. Tu moraš živeti vsaj 5 let in še dokazati, da si imel "pozitiven učinek na skupnost".
10. Švedi so super! Vsi znajo angleško, ampak vsi so pravzaprav dokaj zaprti, npr. greš ven z svojo družbo in v njej tudi ostaneš, ni nekega "mešanja" z mizami okoli. Načeloma se ne spomnem primera, da bi bil kdaj obravnavan drugače, ker sem tujec, so zelo liberalen narod. Tudi brezplačni organizirani tečaji za švedščino potekajo.
Citat:
Kako si dobil šiht gor? (Kaj si že v naprej šel gor in potem šiht iskal ali si od tukaj pošiljal prošnje gor pa potem skype ali telefon).
Koliko je potem tukaj birokracije, da se odjaviš pri selitvi. (to mislim, davčno rezidenstvo).
Kaj rabiš kak stalen naslov gor, da te lahko zaposlijo ali kako gre to? (no kako se lotiš birokracije ali ti delodajalec vse uštima? )
No za kak München si še predstavljam, da bi se ene 5x fijakal gor in dol lahko, da bi poštimal zedeve. Švedska je pa malo daleč.
1. Od tu sem si našel delo, potem pa intervjuji preko telefona ali Skypa, odvisno od podjetja. Našel sem preko LinedIn-a
2. Ti je že nekdo odgovoril
3. Rabiš stalen naslov. Načeloma preden prideš izpolniš obrazec na netu, da boš živel na Švedskem, nakar par dni po prihodu greš na davčni urad, kjer zaprošiš za davčno/osebno številko(Samo mi, smo tako bebast narod, da imamo in EMŠO in davčno
), ki jo dobiš čez cca 2 tedna in potem legalno plačuješ davke. To je vse glede birokracije s tvoje strani, ker prihajaš iz EU države. Seveda je potem tu še zdravstveno zavarovanje, kako boš plačeval v pokojninski sklad, itd, stvari ki so odvisne od tvojih želja.