Sin doma, joba ni, punce ne znajo nič delati

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Trg je prenasičen tudi z tehničnimi poklici, tista firma ki pa ne dobi inženirja strojnika pa ga ne dobi zato ker ga noče plačat.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Pri nas bi vsi pričeli visoko v piramidi. V tujini vzamejo tudi slabše delovno mesto in napredujejo.

Šole tudi premalo izobražujejo v smeri podjetništva. Redko kateri od mladih brezposelnih razmišlja, da bi odprl svoje podjetje, vsi raje čakajo na ponudbo za dobro plačano službo.

Otrokom kupite Firma kids, da vsaj malo razmišljajo kako se pride do denarja.

Seveda, da v tujini vzamejo slabše delovno mesto in napredujejo, pri nas pa razen v zelo redkih izjemah izjemno težko napreduješ! Edino kar lahko imaš srečo je to, da te opazi kaka druga firma ali pa da zaslediš, da druga firma rabi takega človeka kot si ti in s tem "napreduješ".

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Pride študent pa mu damo delo arhiviranja dokumentacije, pa pravi, da si nikol ni mislu, da bo kot inžinir zlagal papirje. Ga pošljemo naslednji dan delat v proizvodnjo, pa prav, da je bolje zlagat papirje. Tolk o mladih željnih dela.

majč
hysterical-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Ksz
Perofero; Koliko moraš cuknit da sp lahko furaš z minimalcem?
Marsikater dober fušar cukne več kot sp, zakaj je tako ne bom razlagal. Sp mora pol dati državi.
Koliko stane ura mehanika za avto, keramičarja, pomnoži s 174 pa boš videl plačo. Stroške z delom imamo imamo pa vsi, nekateri več, nekateri manj. Če imaš kakšnega centralaša z orodjem za 5 evrov/h se priporočam. Imam kurilnico za predelati pa dva radiatorjih prestaviti. Pa vsi neke 2-3 jurje predračune kažejo za teden dela (od tega manj kot jurja material).

Nazadnje urejeno:

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
263
83
Slovenija
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
[
Ma glej, država, ki ni sposobna zagotoviti dela računalničarjem, strojnikom, fizikom itd je tako in tako obsojena na propad - pa tu ne mislim na državne službe, pač pa na razmere, v katerih bo lahko prosperiral privatni sektor. Jap, vsaka država ima keramičarje, vodovodarje itd - vendar ti ljudje ne poganjajo ekonomije, saj ničesar ne proizvajajo, pač pa zgolj nudijo storitev - za ekonomijo so koristni toliko kot FDV-jevci. Tako da mi ni jasno, kako točno si bo naša ekonomija na dolgi rok opomogla, če bomo trg preplavili z vodovodarji in keramičarji.

uhh si ga tukaj mimo pihnil, vsak privatni sektor, ne glede na to ali je storitev ali proizvodnja, konkretno poganja ekonomijo. Glede tvojega zadnjega samovprašanja, ravno taki privatni storitveni poklici se lepo samoregulirajo na podlagi ponudbe/povpraševanja. Ker bodo imeli ekonomski interes da bodo delali ali v svojem poklicu, ali pa se takoj preusmerili v kaj drugega, kar privatniki najhitreje naredijo, za razliko od javnih/državnih služb...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Napisal sem, da ekonomija države ne more temeljiti na storitvenih dejavnostih, da vsaka perspektivna država potrebuje izvozno naravnana podjetja, v našem času to pomeni visoka tehnologija. Če bo cilj mladega človeka postati keramičar, potem lahko mirne duše zapremo državo, saj se bo večina inteligence izselila.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
ekonomija države lahko živi od vsake dejavnosti ki prinaša dodano vrednost in posledično davke.
In kdo bo lahko plačal keramičarja, če ne bo nihče prinašal keša v državo? Aja, to je tako kot v javnem sektorju, sej plača pride...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Napisal sem, da ekonomija države ne more temeljiti na storitvenih dejavnostih, da vsaka perspektivna država potrebuje izvozno naravnana podjetja, v našem času to pomeni visoka tehnologija. Če bo cilj mladega človeka postati keramičar, potem lahko mirne duše zapremo državo, saj se bo večina inteligence izselila.
Cilj mladega človeka v zadnjih 20 letih ni bil biti keramičqne, pa kljub temu izseljevanje med mladimi strmo narašča. Zakaj že?

Sad: koliko da sp državi če hoče imeti 600 evrov plače in koliko če hoče imeti 2000 jurja netto. Upoštevaj tudi regres, dopust, in dva tedna bolniške recimo.

Zakaj se že delodajalci tako bunijo čez visoke davke?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Cilj mladega človeka v zadnjih 20 letih ni bil biti keramičqne, pa kljub temu izseljevanje med mladimi strmo narašča. Zakaj že?
Ker v Sloveniji ni podjetij, ki bi jih bila sposoban zaposliti (pod normalnimi pogoji, I might add). Zakaj v Sloveniji ni takšnih podjetij - krivcev imaš kolikor hočeš: pacienti na strani države, pacienti na strani delodajalcev, sindikatov and the list goes on.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
263
83
Slovenija
Citat:
Uporabnik sad pravi:
In kdo bo lahko plačal keramičarja, če ne bo nihče prinašal keša v državo? Aja, to je tako kot v javnem sektorju, sej plača pride...

tako kot proizvodi se tudi storitve lahko izvažajo in uvažajo, upam da je to jasno. Sicer je logično, da je to kar sem napisal ekstrem, ampak to je bil reply na kravakonja, ki misli da je edina možnost visoko izobražen kader in proizvodnja...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
kravakonj

kaj boš izvažal če ni proizvodnje? vsi bi se šli trgovino pa JU in konec.. potem pa še par mandlcov keramičarjev...

PROIZVODNJA! INDUSTRIJA itd to je treba zagnat... pa se bodo ponucali inžinerci... ampak ne par firmic ki delajo par app-jev za apla ali androida. konkretna proizvodnja izdelkov...

recimo če bi našo lesno industrijo "zbudil" bi lahko pogoltnila ogromno strojnikov, računalničarjev, elektrotehnikov hej, celo ekonomistov...

drokler pa tega ni je neumno govorit "učte se učte" ker si lahko vsi s diplomo obrišejo rit. ali pa gredo v tujino... kjer pa tudi ni med in mleko...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.151
113
Država in les.

Po novem (od 10. avgusta dalje) moraš imeti ob prevozu lesa izpolnjeno tudi "prevoznico". Kazni so kar visoke, do 50.000 evrov. Policija je prve kontrole že opravljala.

Hudič je v podrobnostih: birokrati vsebine prevoznic še niso uspeli določiti, niti oblika ni znana.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.565
1.090
113
Titograd
prevoznico za les moraš imeti vedno, recimo pri spravilu iz gozda do doma? In kako ta zadeva izgleda? Nisem še sploh slišal za kaj takega
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Jaz pa jutri peljem nekaj vozov na žago v sosednjo vas.... Gozdar je rekel da še ne rabimo prevoznik. Seveda če pa jih sploh še ni....še odkazat nima cajta priti, je rekel po telfonu da naj kar pospravimo, kar je veter podrl, se bo že oglasil.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ko sem se jaz vpisoval na fax je bila omejitev 300 kandidatov. Sprejemci. Prvih 150 na fax takoj, ostali po odsluženem vojaškem roku.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
in niso vse službe v tujini take, da bi bil manager, direktor itd in se prevažal s letalom od kontinenta dokontinenta... večina jih gre med delavsko rajo kjer pa ni lepo... in ja... jebeno je biti tujec..

Med delavsko rajo gredo tisti, ki za drugo kot za fizičarjenje v tujini niso uporabni. Mladi inžinerji, arhitekti, zdravniki, zobozdravniki...ne gredo nič med delavsko rajo.

Zadnjič sem bral v večeru o mladi arhitektki, ki živi na Norveškem. Super ji je, o vrnitvi ne razmišlja.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

Zadnjič sem bral v večeru o mladi arhitektki, ki živi na Norveškem. Super ji je, o vrnitvi ne razmišlja.

Jst pa o mladi arhitektki na Švedskem...

Citat:
Nika Janša, to ni političen song ... Diplomirala je na Švedskem in tam spisala tudi magistrsko nalogo z naslovom ” Vdahniti urbanost v Grosuplje”. Nika je ...

Eni jo imajo Švedsko tukaj
smirk-1.gif

newem

Pripravnik
20. nov 2007
279
0
16
Evo, lahko podam izkušnje iz prve roke, kako je živeti in delati kot mlad Slovenec na Švedskem.

Prvo, da razčistim, sem diplomant iz družboslovne smeri. In prvo, kar se mora moja generacija začeti zavedati, da diploma pomeni en počen groš, če nisi iz visoko tehničnih naravoslovnih smeri(FDV-jevci bodo to verjetno zadnji razumeli). Diplome je le en stavek v Cv-ju, ki te spravi skozi avtomatični elektronski scanner, da tvoj CV, dejansko prebere resnična oseba.
Tudi to, da si kelnaril 3 leta v lokalnem baru, živega boga ne briga, vse kar je relevantno so relevatne delovne izkušnje, ki pa jih moja generacija nima. Zakaj? Predvsem ker je lažje jamBrati kako ne moreš dobiti relevantnih izkušenj, kot dejansko prositi par firm, če lahko pri njih kaj postoriš, tudi če, zastonj. Druga stvar je tudi enigma, da je biti kelnar na študentsko napotnico "več vredno"(ker se očitno lahko pohvališ pred kolegi) kot delati relevatna dela, kaj šele delati modro ovratniška dela.

Tretja stvar. Znanje DOBRE Angleščine je popolnoma normalno, drugi tuji jezik je obvezen, tretji zaželjen.

Tudi v tujini ni vse lepo in prav(idiotsko je pričakovati na začetku visoko pozicijo in visoko neto plačo), ampak če si priden in delaven, lahko zelo hitro napreduješ na visoko pozicijo, napram Sloveniji. Ni nobenih zahrbtnih igric, kot v podjetjih v Sloveniji in prav tako, mi nihče do sedaj sploh še ni omenil kakšne gospodarske krize, kot je to že postal "go-to" izgovor, ko podjetju ne gre v Sloveniji.