Servis novega vozila pri 1000km

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ježešna, zakaj bi za brezveze menjal olje? Sami stroški. Veš kako se sintetika v današnjih avtih stara? Nič. Ne samo, da se ne stara, tudi obrablja se veliko manj, kot so predpisani intervali.

Za brezveze? Nova Fiesta ST mi je prvih 2000km popila od max do min olja na šipki, torej cca. 1l. Nato sem ga pri 2000km zamenjal (tako je tudi svetoval mehanik) in od takrat dalje je bila poraba olja enaka 0, tako da bo že nekaj na tem da imajo nekatere znamke drugačno olje za utekanje. Glede na to, da sta si Ford in Mazda v sorodu ne bi bil presenečen če bi bilo pri slednji enako.

Ste pa smešni eni. Kupite avto za 15k + eur., potem pa boste delali celo diplomo zaradi teh 100 eur. (ali še manj) koliko stane menjava olja.

bedarija
bonk.gif

No potem pa bedarija.

Zgleda da boš res moral zamenjati znamko vozila, ker ima tudi BMW pri M oddelku pogojen (ne le priporočen) servis pri 1500 ali 2000 km.
zmaga.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.660
113
Mislim da so first fill olja drugačna od komercialnih.....prvo morajo bit bolj konzervancijska ker lahko avto dalj časa stoji na klagerju....drugo kot je utiševalec reku so tolerance po pravilu v minus.......se prav sigurno niso SAE xW 50, 60....ampak prej lahkotekoče da (20, 30) da v dobi ulavfavanja prej namažejo dele ki nisi še uležani...

sam sem pri obeh avtih menjal pri cca 5000km....tako so tudi svetovali na servisu....ni blo pa nujno

pa še vseeno jim je blo ali to naredimo pri njih al pa pod kozolcem.....na koncu sem sam zamejal olje .....ker je bw dat 100eur ker je navita cena na servisu

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
evo tudi iz prve roke. 1 leto star polo. Prodajalci so nam ponujali preventivni pregled na 10k km ali pol leta zastonj. Končni prodajalec mi ga ni ter sem ga v tem povprašal, odg: Lahko pripelješ in ti pregledam vendar dvomim da nebi znal sam pogledati nivo olja ter ga po potrebi doliti.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
še eno dodatno skrivnost vam razkrijem: vozila ni potrebno na začetku preveč razlaufat na nizkih obratih ker za vas že to naredijo prej študentje in osnovnošolci. namreč dokler en naprimer chevrolet cruze pride do vas je bil prej že vsaj v treh lukah in vsaj treh drugih lokacijah. Tam jih seveda ne premikajo doktorji znanosti ampak osnovnošolci, ki pač imajo hudo normo, tako , da avte terajo tudi na 6000 obratov v prvi, drugi itd. To vam je vsa modrost ulaufavanja novega avta. Realnost pač.
grims-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ježešna, zakaj bi za brezveze menjal olje? Sami stroški. Veš kako se sintetika v današnjih avtih stara? Nič. Ne samo, da se ne stara, tudi obrablja se veliko manj, kot so predpisani intervali.

Za brezveze? Nova Fiesta ST mi je prvih 2000km popila od max do min olja na šipki, torej cca. 1l. Nato sem ga pri 2000km zamenjal (tako je tudi svetoval mehanik) in od takrat dalje je bila poraba olja enaka 0, tako da bo že nekaj na tem da imajo nekatere znamke drugačno olje za utekanje. Glede na to, da sta si Ford in Mazda v sorodu ne bi bil presenečen če bi bilo pri slednji enako.

Ste pa smešni eni. Kupite avto za 15k + eur., potem pa boste delali celo diplomo zaradi teh 100 eur. (ali še manj) koliko stane menjava olja.

bedarija
bonk.gif

No potem pa bedarija.

Zgleda da boš res moral zamenjati znamko vozila, ker ima tudi BMW pri M oddelku pogojen (ne le priporočen) servis pri 1500 ali 2000 km.
zmaga.gif

ti si napisal da ti je olje po 2000km avto pač nehal pit kar je bedarija.
Kar se pa tiče bmw pa glede na znanje ki ga premoreš si verjetno v Munchenu že videl kako se dela n63TUE motor? Potem verjetno tudi veš kako se motor testira in kakšno vezo ima to pri servisu na 1500km...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Ok, glavno da ti bolj veš kot jaz kdaj je moj avto nehal piti olje.
hysterical-1.gif

Sicer pa N63 motorja ni v nobenem M-u.
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ja, saj se razumeva. Jaz govorim o povprečni porabi, ki jo kaže bc v avtomobilu. Ta se meri na neko daljše časovno obdobje.

Ni problem kontrola vbrizga (ki je precej natančna), ampak vedeti, kakšen časovni interval ima nastavljen računalnik v avtu za "merjenje povprečne porabe". Se pravi, dokler je avto nov in računalnik za to časovno obdobje nima vseh podatkov o vbrizgih goriva, bo povprečna poraba po bc čisto mimo.

Avto meri povprečno porabo za obdobje od zadnjega reseta le-te do trenutka, v katerem gledaš nanj, le intervali računanja so malo različni (ampak v večini manj kot 15 sekund). To pomeni, da je vsakih 15s (če je tak interval) povprečna poraba točna (v okviru odstopanj, ki so pa enaka ne glede na to, ali gledaš zadnjih 10 ali 10 tisoč km). Skratka: recimo, da je povprrečna porba prvih par minut res dokaj nenatančna (če pogledaš po 19 sekundah pri 15s intervali, lahko zelo). AMpak recimo po 10 intervalih lahko odstopa za max 10%. Po 100 intervalih (kar bi bilo recimo 25 minut delovanja motorja) pa le še za 1% (plus tisto normalno odstopanje, seveda).

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.654
4.381
113
Pa saj je normalno ,da novi motor malo več papca tam po 3000 do 5000 km se stanje normalizira

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Nekoč se je prva menjava motornega olja opravljala okrog jurja kilometrov, ker se je ob vgradnji motorja vanj vlivalo posebne formulacije motornih olj, ki so omogočale dodatno finalno obdelavo površin ravno s pomočjo utekanja motorja.

Kasneje se je reči opustilo, ker so postale aktualne proizvodne tehnike s fino CNC mašinerijo, ki imaj precej finejše tolerance. In razen tega, da se avto malo popazi s stilom vožnje prvih par jurjev kilometrov, posebna motorna olja niso več potrebna.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
pri 90% procentih proizvajalcev avtomobilov se tovarnisko prvo natoceno olje razlikuje od komercialnega zaradi aditivov. Zato je priporocljivo da se olje menja po prvih 1000-5000km.

Sicer pa na olju, gumah in zavorah se ne spara.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Pa saj je normalno ,da novi motor malo več papca tam po 3000 do 5000 km se stanje normalizira

To je res, ampak pri meni je do 2000km avto dobesedno linearno porabil 1l olja. Skorajda nemogoče naključje se mi zdi da bi se po menjavi olja poraba v hipu stabilizirala brez razloga.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
kake mate to traktorje da vam olje pijejo. Meni je zazadnje 20 let nazaj diana pila olje. Al me bo kdo zdej podučil, da če ne pije ni mazanja?
cool-1.gif

Ausc

Pripravnik
10. sep 2011
584
1
16
Niso vcasih celo rekli, da je za prvih 500-1000km najboljse mineralno olje, potem se pa menja na sintetiko? Samo to je najbrz old-school in je v danasnjih casih nepotrebno.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
A ni tko, da ce ima BC interval, kot recimo pravis ti 15s, da pac vzame povprecje zagnjih 15s, ne pa vsakih 15s posebej? Torej ne 4x na minuto, ampak 60x na minuto zadnjih 15s.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik cizy pravi:

Sicer pa N63 motorja ni v nobenem M-u.
smirk-1.gif

N63Tue motor je v m5 m6 pa v kakšnem rollsu se tudi najde...

pa da ne boma tak na pamet tako pa izgleda en del proizvodne linije N63TUE

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Ausc pravi:
Niso vcasih celo rekli, da je za prvih 500-1000km najboljse mineralno olje, potem se pa menja na sintetiko? Samo to je najbrz old-school in je v danasnjih casih nepotrebno.

Vecina avtomobilov tudi pride z mineralnim oljem iz tovarnem kot prva "polnitev".

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
a nima avto baard computerja ,ki ti pove kdaj peljati avto na servis??
Če ti piše na 1500km potem ga pelji ,če ne pač ne.(vsaj jaz ga ne)
Imam mnenje ,da bom avto nekoč zamenjal in kaj bom imel od tega ,ko ga prodam ,nič več ne bo vreden.