Seme za 6-listni ječmen, za pivo

gostan

Zelenc'
23. jun 2017
2
1
3
Pozdrav.

Želel bi posejati ječmen, iz katerega bi potem delal malt in pivo. Ima kdo s tem kake izkušnje. Mi lahko priporočite kake spletne trgovine s semeni, sem že kar dosti gledal, pa kaj zelo uporabnega še nisem našel... Sem pisal tudi v Semenarno Ljubljana, haha
smile-1.gif
Me zanima kaj bodo rekli, če sploh kaj.

Hvala!
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Probaj kontaktirati IHPS v žalcu, če je v SLO sploh kaj primernega semena za tak ječmen (če so oni kaj testirali in bi znali vedeti, kdo bi to imel oz. če sploh dozori/je primeren za pivovarstvo).
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Glede na komplikacijo (slajenje) pri jecmenu se mi zdi, da bi blo treba najprej tisti del procesa nastudirat, jecmen bos ze posejal in pozel... ce pa to ze imas se pa opravicujem
smile-1.gif

(Jaz, sem gledal in obupal. Bom imel raje domac hmelj, lazje ugotovis "kaj je ratalo" kot pri slajenje jecmena...)
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Popravite me, ce se motim, ampak a ni pri nas 6redni jecmen namenjen za krmljenje zivali, dvoredni pa za prehrano? Mislim, da ima 6redni prevec nekoristnih beljakovin za enostavno pivovarjenje...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Načeloma se v prehrani živali uporablja mešanico ki vsebuje več ali manj 4-vrstni in 6-vrstni ječmen, ta dva imata najvišje hektarske donose.

Za pivovarstvo se v evropi uporablja 99% specialne sorte 2-vrstnega ječmena in večinoma gre celo za jari ječmen. Ta kombinacija je s stališča pridelka najslabša, ampak daje pa najboljše lastnosti za pivovarstvo. Kot si omenil se rabi za pivovarstvo škrob in čimmanj beljakovin, kar se dobi samo s tako kombinacijo oz. je ta v temu pogledu najboljša.

Sorte za prehrano imajo precej več beljakovin (kar je cool za jest, ampak malo manj za pivo) kar daje potem pivu enako kot pšenica lahko "chil haze" in pa slabšo biološko odpornost. Ampak se dobi tudi sodobne sorte večinoma 6-vrstnega ječmena ki so dokaj nizkobeljakovinske in so primerne za pivovarstvo. Tak ječmen se recimo kar praviloma uporablja v ameriki, kjer je cena zaradi razlike na hekatarski donos precej bolj pomembna za industrijska piva.

Ena prednost 6-vrstnega ječmena je da ima večji volumen na zrnje in ima tudi večjo encimsko moč ter bolj obstojno jedro. Tako da za domače "slajenje" je mogoče ta celo bolj primeren.

Pod črto pa za "naredit" pivo je vsak ječmen dober, sploh za homebrewing. Sam sem že večkrat naredi slad iz ječmena za krmo in iz tega potem tudi pivo. Redno uporabljam tudi koruzni drobljenec za cream aleje, pa pšenico za kokoši za "belgijske pšenične" ... ni da ni, vse deluje!
grin1.gif