Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ravno zadnjič smo imeli debato o tem in kljub vsemu, bi naj bila na AC razlika nekje 2l/100km - recimo za Octavio 1.6TDI 4,5l, za 1.2TSI pa 6.5l (oba 105 konjev). To so podatki lastnikov, sta oba pokazala BC.
Je kolega zadnjič "pojamral", da na 100 km njegov BMW 520d (185 konjev) kuri 7,5 l, moj neturbinski bencinski accord 2,4 (202 konja) pa 8,5 - oba imava cca 1/3 mesta in 2/3 avtoceste. Razlika v porabi res ni velika, pravzaprav je zelo znosna, ko zraven dodaš še cene servisov.
Moras se zavedat da je za vsakih 10 kmh visjo hitrost na AC povorecna poraba najbrz cca pol litra visja. Se pravi pri voznji po voznem pasu v koloni 100kmh poraba 5l, pri 130 pa, 6,5. Vsaj nekau takega je pri mojem traktorju.
In ce vozim mtl style (v ritmu kolone, omejitev, razen z bremzo max sparam) sem lahko na porabi pod 5, ce vozim tako da se koga prehitim sem na 6, ce pa se zaletavam od semaforja do semaforja, cikcakam med pasovi, sem pa preko 7.
Najnizjo imam na dobrih 200 km 4l , najvisjo pa na kaksnih 30km preko 15l(pa ni pista) . Oboje merjeno v obe smeri tako da visinske razlike ni med startom in ciljem. Generalno pa 6,3l.(ne po bc)
Nekoc so nekateri na alterju pisali da ima dizel priblizno 30% vec energije v sebi kot bencinar. Torej....