Satelitsko cestninjenje!

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Marauder pravi:
Hmm pretočnost se je povečala... Kolikor se spomnim, je vinjeta samo povečala količino kolon na naših AC... 4 km kolona v Avstriji... v nedeljo kolona pred LJ-Zahod do Vrhnike, raznorazni obvozi turistov, ki nočejo plačati vinjete ker jim je pol letna predraga...
v nedeljo sem se vračal z morja. ker se je kolona za cestnino začela že pri izvozu za vrhniko, sem zapeljal dol in se po stari cesti peljal naprej proti LJ. problem je, ker je v vrhniki semafor za glavno cesto, kjer sem čakal nekaj intervalov, da sem prišel skozi, potem sem se po stari cesti cijazil in ko sem se peljal mimo cestninske postaje log, sem videl dva avtobusa, za katerima sem peljal po AC. skratka če bi nadaljeval po AC, bi bil v tistem času že skozi cestninsko postajo.
lahko si samo misliš, kakšna bi bila šele kolona, če bi še imeli cestnino, sploh ker bi bili v tej koloni še tisti turisti, ki zdaj "delajo obvoz zaradi vinjete"

Citat:
Pravičnost... Pa glede interneta... Pa vinjet... Greva z katerimkoli zagovornikom vinjet jest... V tanajdražjo restavracijo v Sloveniji... Jaz jem kaviar, jastoge, pijem najdražja vina in šampance, zagovornik pa je solatico in pije vodo... Na koncu deliva račin na pol... Sej smo prijatli ki si delimo stroške... In tako dan za dnem... Bomo videli ali se bi strinjali dolgo čas s tem! Enako je z vinjetami! En ki je sedaj zapravil 3k€ na leto napram enemu ki je zapravil maksimalno 10€ na leto. Oba morata plačati 55€...

država ima enako stroškov, če se ti pelješ po AC ali vzporedni magistralni cesti. če bi restavracija imela enako stroškov s pripravo kaviarja, jastoga, šampajca, ali pa solatice in vode, bi ti verjetno dala enako ceno zanju. ali še bolje: če bi imela restavracija enake stroške s tem, če ti prideš jest jastoga enkrat ali stokrat, bi ti zagotovo ponudila letni pavšal za all-you-can-eat paket. saj ne rečem, satelitsko cestninjenje je res bolj pošteno, ampak bojim se, da bo zaradi vzdrževanja tudi precej dražje, kot je bilo prej.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Hmm pretočnost se je povečala... Kolikor se spomnim, je vinjeta samo povečala količino kolon na naših AC... 4 km kolona v Avstriji... v nedeljo kolona pred LJ-Zahod do Vrhnike, raznorazni obvozi turistov, ki nočejo plačati vinjete ker jim je pol letna predraga...

Pravičnost... Pa glede interneta... Pa vinjet... Greva z katerimkoli zagovornikom vinjet jest... V tanajdražjo restavracijo v Sloveniji... Jaz jem kaviar, jastoge, pijem najdražja vina in šampance, zagovornik pa je solatico in pije vodo... Na koncu deliva račin na pol... Sej smo prijatli ki si delimo stroške... In tako dan za dnem... Bomo videli ali se bi strinjali dolgo čas s tem! Enako je z vinjetami! En ki je sedaj zapravil 3k€ na leto napram enemu ki je zapravil maksimalno 10€ na leto. Oba morata plačati 55€...

Kaj pa ta varjanta: ukinimo cestno takso in uvedimo satelitsko cestninjenje za VSE ceste (AC, HC, magistralne, regionalne, lokalne in ne vem kere še...) po naši ljubi državi?

Drugače pa res ne vem, zakaj nismo zgradili do konca AC in jih zaprli komplet? Da se od Kopra do Maribora, od Obrežja do Karavank ne ustavljaš več kot 3x (2x cestnina in 1x na počivališču)? Italijani imajo tako pa se noben ne buni...

Vinjetni sistem NI pravičen, to smo ugotovili že zdavnaj, ampak tudi sistem s čelnimi cestninskimi postajami ni pravičen, pa še zastoje povzroča. Če bi obdržali zaprti sistem (ne vem kateri kekec se je spomnil čelnega cestninjenja), danes nebi imeli vinjet, niti nebi razmišljali o satelitskem cestninjenju.

In če povzamem tvojo prispodobo s kosilom: greva na kosilo, oba jeva isto (avtocesta do Ivančne Gorice) le ti si privoščiš še sladico (potegneš do Biča). Jaz jem zastonj, ti plačaš vse - a to pa je pravično?
BTW: si se kaj pozanimal koliko se je zmanjšal promet skozi Ivančno Gorico?

PS: kje si zaznal obvoze turistov? Sam sem do sedaj poznal samo obvoze domačinov mimo cestninskih postaj - in tega je bilo nesorazmerno več, kot bo mogoče obvozov tranzitnih turistov.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Satelitsko cestninjenje ima svoje prednosti in tudi slabosti. Po mojem bi ga bilo smoterno uvesti samo za tovorna vozila, saj slednja prekomerno obremenjujejo in uničujejo cestno infrastrukturo ter naj slednjo tudi zato financirajo premosorazmerno z uničevanjem. Za avtomobile bi pa pustil pavšalne vinjete, poleg letnih in polletnih, pa uvedel še mesečno in tedensko.
Sicer bo zaradi tega kapnil kak euro manj kakemu "nacionalno interesnemu" tehnološkemu podjetju iz Zahurja, ki misli zaslužit 100 EUR na avto, ampak ko jih jebe.
smile-1.gif

Ogo

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
had, dva komentarja na tvoj blog:
do zdaj so prodali že več kot 700 000 vinjet ( klik ), torej je tista številka iz tvojega bloga že presežena
ali se je cestnina za tovorna vozila kaj podražila zaradi uvedbe vinjet? ker drugega razloga jaz ne vidim, zakaj bi zaradi uvedbe vinjet tovornjaki začeli masovno izogibati avtocestam?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Kot je že rekel mtl, cesto je potrebno zgraditi. Je to fer, da se nekdo pelje samo 1x na morje in bo v satelitskem cestinjeju plačal za to le nekaj promil ojra? Čeprav so morali cesto v celoti zgraditi?

Nekaj so stroški izgradnje avtoceste, te bi morali "razdeliti" med vse, pa če se pelješ le enkrat ali 10x na dan, te bi morali dati v letni pavšal oz t.i. naročnino na sistem. Drugo so pa stroški vzdrževanja, te pa lahko lepo uredijo z satelitskim cestninjenem in vsak plača toliko kot prevozi in toliko kot dejansko "uničuje" cesto. Torej nek bogi fiček jo 1000x manj kot pa tovornjak.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Satelitsko cestninjenje bo podražilo zadevo za vse uporabnike cest. Ko so bile cestnine, si se pač lahko vozil po določenih delih avtoceste brezplačno, samo sem ter tja si ''nabasal'' na cestnino. Pa je še to prišlo kar drago. Sedaj vinjetni sistem je res drobiž za večino... pritožuje se že zgoraj omenjena skupina uporabnikov cest, ki so prej uporabljali avtoceste, a zavijali dol pred cestnino, za cestnino pa nazaj gor... vozili so se tudi po LJ obvoznici, a nič plačali. Sedaj jim je pa preveč 55€ letno... Ko bo satelitsko cestninjenje, se bo pa plačal vsak kilometer ceste, jim pa spet ne bo prav. Mogoče jim bo bolj po srcu samo to, da bo sosed, ki je jedel kaviar in jastoga, plačal več.... Slovenski nacionalni šport = foušija...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tudi ce bi bila letna vinjeta po 20EUR bi se enim vedno bilo neposteno
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
tudi ce bi bila letna vinjeta po 20EUR bi se enim vedno bilo neposteno
bonk.gif
Ja, ampak ne bi bil problem zato, ker bi oni morali plačati 20€.... ampak bi bil problem zato, ker se sosed več vozi, pa plača isto 20€ kot oni...

Freak

Pripravnik
19. sep 2007
522
0
16
Sam se zmer mi ni jasno,a to bo samo za uporabo AC al vseh cest? Ker ce po mojem izracunu ,ce letno prevozis 30 000km po raznoraznih cestah,ti res nanese kr grozno cifro ven ?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Saj še sami ne vedo. Ker noben kekec nima jasne slike, kaj bi rad. Na eni strani jokajo do obisti, kako Slovenci niso dovolj mobilni, ker se jih premalo fura v službo iz Murske Sobote v Koper, po drugi strani pa jokajo o emisijah CO2 in bi radi folk odrli za vsak prevožen kilometer ceste. Javni prevozi so pa med najdražjimi in hkrati najbolj zanič v EU.
Edino kar jaz opažam je, da nam tovornjakarji pošteno uničujejo ceste ter zmanjšujejo prehodnost slednjih. Tudi zato, ker so cestni prispevki in cestnine pri nas poceni. Saj bi lahko iz Madžarske raje šli preko Avstrije v Italijo in se ne bi jebali po našem pomanjkljivem avtocestnem omrežju. Samo Avstrijci so pametni in jih fino opalijo po žepu.
wink-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Darsu so kamioni zelo dobickonosen posel, glede tega se ne rabis bat, oni ne delajo v minus. Po tvojem bi
bilo najbolje ce bi cesta bila prazna in se ne bi unicila 200 let.Mislim da se bi to bilo najbolj neracionalno zgradit avtoceste in jih imet prazne.
smirk-1.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa bi naj bilo urejeno z tujci?

Tuji tovornjakarji si tudi morajo vgradit škatlico za satelitsko cestninjenje.
Je pa tu tudi ideja o vseevropskem sistemu za cestninjenje. Da ne bo en tovornjak imel 27 različnih škatlic za cestninjenje. Ampak mi bomo verjetno raje napravili svojega, leta kasneje pa šli na vseevropskega. Da se pač dvakrat potegne milijarde iz ljudi in proračuna.
evil.gif

Ogo

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Darsu so kamioni zelo dobickonosen posel, glede tega se ne rabis bat, oni ne delajo v minus. Po tvojem bi
bilo najbolje ce bi cesta bila prazna in se ne bi unicila 200 let.Mislim da se bi to bilo najbolj neracionalno zgradit avtoceste in jih imet prazne.
smirk-1.gif

Če bi na DARSu naredili računico, bi videli, da so pri tovornjakih globoko v minusu. Prej, ko je bil tovorni promet na 10% današnjega, so avtocestni odseki tudi po desetletje in pol zdržali brez težkega vzdrževanja. Danes, pa se ene in iste odseke popravlja vsako leto. In najbolj jih uničujejo tovornjakarji. Zato naj tudi plačajo svoj zapitek.

Ogo

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
v Sloveniji je gradnja avtocest najdrazja in najpocasnejsa v Evropi.Poleg tega je najslabse narejena.V Avstriji je vec kot pol metra betona in to en cas drzi, pri nas pa 20cm asfalta in se to na neutrjeno podlago zato ni cudno da se cesta unici.
Nemcija ima se malo bolj gost tovorni promet kot Slovenija in enkrat manjso cestnino, tako da problem niso tovornjaki.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa bi naj bilo urejeno z tujci?

Tuji tovornjakarji si tudi morajo vgradit škatlico za satelitsko cestninjenje.
Je pa tu tudi ideja o vseevropskem sistemu za cestninjenje. Da ne bo en tovornjak imel 27 različnih škatlic za cestninjenje. Ampak mi bomo verjetno raje napravili svojega, leta kasneje pa šli na vseevropskega. Da se pač dvakrat potegne milijarde iz ljudi in proračuna.
evil.gif

Ogo

Nikjer na svetu ni obvezno vgradit OBU enote,
crazy1.gif
ne vem zakaj bi to bilo pri nas za nasih 250km avtoceste.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik Freak pravi:
Sam se zmer mi ni jasno,a to bo samo za uporabo AC al vseh cest? Ker ce po mojem izracunu ,ce letno prevozis 30 000km po raznoraznih cestah,ti res nanese kr grozno cifro ven ?
Cifra bo kar konkretna, samo da bodo zadovoljni tisti, ki sedaj plačajo 55€... sicer bodo potem 100€... zadovoljni bodo pa zato, ker bo sosed dal 200€...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
V Avstriji je elektronsko cestninjenje Go-box je zastonj placa se 5 EUr stroskov obdelave.Po 5ih letih ko je slaba baterija te tudi obvestijo da ga lahko brezplacno menjas.
Nemcija ima OBU enote, niso pa nikakor obvezne, cestnino lahko placas prek spleta ali se enostavneje na becinski imas terminal kjer vneses registrsko in podatke relacije kjer se bos peljal.OBU imajo samo tisti ki se veliko vozijo in se ne rabijo nic ustavljat.Tudi OBU v Nemciji je zastonj, placa se samo vgradnja.Ce odpove antena oz. aparat pravtako nic nae placas.

Nazadnje urejeno: