Satelitsko cestninjenje do 2014?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Predvidevam, da se Nemci ne bodo prilagajali nam ...
Ne bodo se.
Ampak vrli naše se tudi ne bodo prilagajali. Bomo "otok" sredi EU
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Ni mi tudi jasno, kako je z natančnostjo pri satelitskem tam, kjer magistralka poteka tik poleg AC. Garmin ni dovolj natančen in me včasih z magistralke prestavi na AC ali obratno. Kako naj bi tukaj zagotovili natančnost na par metrov?
Preprosto: Uporabnik bo dobil le na koncu meseca cifro za plačat, vsi drugi podatki pa bodo tajni, zaradi "varnosti" (varnost mutibaričev pred zakonom).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Si predstavljate, kaj bo v Lj, če bo v satelitsko/mikrovalovno cestninjenje vključena tudi obvoznica?
Saj bo. Obvoznica je od Darsa, Dars bo postal privat firma, privat firme pa niso socialne ustanove, sploh če imajo mastne kredite na grbi.

So pa enako govorili za vinjete, češ zabasane notranje ceste pa prazna obvoznica. Hja, prej obratno, bi rekel.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Mene predvsem zanima, kdo sploh tiši naprej tale razvoj satelitskega cestninjenja in zakaj? Dobr, na "zakaj" je odgovor jasen - zaradi enormnih proračunskih sredstev za razvoj, na koncu katerega bomo prevzeli nemški sistem (kot vse drugo). Torej kup denarja za nič. Zakaj se npr Janša, če se gre že takega "poštenjaka"
rolleyes-1.gif
, ne postavi odločno proti takemu sistemu, ki ga hoče uvesti Pahor? Aja, zato, ker si ga je v bistvu on zamislil...
Pol se pa pejt.
Ma, Revolucija kliče na barikade.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Mene predvsem zanima, kdo sploh tiši naprej tale razvoj satelitskega cestninjenja in zakaj?
Industrija.

Zakaj? Hja, le zakaj ...

187761-Large_Money_Icons.jpg

(zato mi je vedno smešno, ko vsi omenjajo onega brata iz ene oddaje, a je razlog precej bolj preprost)

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Mene predvsem zanima, kdo sploh tiši naprej tale razvoj satelitskega cestninjenja in zakaj?
Industrija.

Zakaj? Hja, le zakaj ...

187761-Large_Money_Icons.jpg

(zato mi je vedno smešno, ko vsi omenjajo onega brata iz ene oddaje, a je razlog precej bolj preprost)
Razloga sta kar oba. Država bo dobila brata, nekdo pa še denar.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
So pa enako govorili za vinjete, češ zabasane notranje ceste pa prazna obvoznica. Hja, prej obratno, bi rekel.
Vinjeto je pač kupil skoraj vsak, zato se mi ta argument že takrat ni zdel verjeten. S satelitskim pa bodo verjetno mnogi razmišljali "al' naj grem z Viča v BTC čez center, al' pa naj plačam obvoznico".

gr69

Guru
15. dec 2009
11.659
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
Še moram še jaz vmešati.

Žal je tako, da bo najverjetneje obveljalo "satelitsko cestninjenje" - in to predvsem zaradi tega, ker je le-tega možno brez večjih težav razširiti na VSE ceste (prav berete - na VSE ceste).
EU se je odločila za sistem "naj plača vsak toliko kot porabi/troš/uniči" - s čimer načeloma ni nič narobe. Seveda pa je vprašanje koliko takšen sistem stane (vzpostavitev, vzdževanje, "kasiranje", itd). Osebno sicer bolj podpiram sistem ala ABC (ali GO-Maut v Avstriji) - vendar bo po mojem bolj verjetno obveljal nemški sistem GPS sledenja. In tu ne razumem naše - zakaj nekaj razvijati na novo, če lahko delujoč sistem "kupiš" - bo pod črto za končnega uporabnika ceneje.

Pa še nekaj o cestninjenju tovornih vozil - imate prav - naj prevozniki plačajo koliko pač uporabljajo ceste - se pa morate zavedati, da se ti stroški prevalijo v ceno prevoza - cena prevoza pa v ceno gotovega izdelka - le-to ceno pa na koncu plača končni uporabnik. Tako jaz nič preveč ne navijam za visoke cestnine - saj jih bom slej ko prej plačal sam (ukinitev pa seveda tudi ne gre - je treba ceste vzdrževati - če ni cest ni transporta - in na koncu imaš prazne police v trgovini (kar samo po sebi še ni problem - problem rata, ker je bo premala ponudba in bodo še zaradi tega šle cene gor)).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:Tako jaz nič preveč ne navijam za visoke cestnine - saj jih bom slej ko prej plačal sam (ukinitev pa seveda tudi ne gre - je treba ceste vzdrževati - če ni cest ni transporta - in na koncu imaš prazne police v trgovini (kar samo po sebi še ni problem - problem rata, ker je bo premala ponudba in bodo še zaradi tega šle cene gor)).
Ceno v vsakem primeru plačaš sam (no, razen če delaš na črno). Sedaj pač preko davkov, če cesto koristiš ali ne, če kupuješ neko robo v trgovini ali ne. Jaz sem zagovornik, da se cestninijo vse javne ceste, v višini, ki pokrije vse stroške cestnega omrežja s krediti vred. Idealno bi sicer potem bilo, da gredo drugi davki dol... Ampak to bi bilo res samo "idealno", ker se seveda to ne bo zgodilo.
Mi rabimo kar nekaj (avto)cest samo za tranzit, da naši ljudje ob taki prometni poti sploh lahko preživijo. Smešno mi je, da se take ceste niso naredile takoj in bi jih cestnine morale pokriti. Kot če bi rekel: imam super pogoje za turizem, samo hotelov nimam, da bi turisti prespali. Slovenija ima trenutno dobre pogoje za cestni tranzit in to bi morali izkoristiti.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.710
128
63
Citat:
Uporabnik Emaster pravi:
...spet bo nekdo pobasal v žep kup €...vinjeta pa je potuha tistim, ki vsakodnevno koristijo avtoceste...star sistem z ABC mi je bil najbolj simpatičen...

cool-1.gif

Meni pa klasičen s sprotnim plačevanjem. Če si 1x letno rabu avtocesto si jo dobil brez vinjete. Pa tudi ABC je bil OK.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Sistem sem videl v delovanju (kolega ga testira) in zadeva je taka: na vetrobransko steklo gre bela (!) škatlica velikosti manjšega garmina, z veliko grdo diodo in poceni displejem (upam da bodo dizajn spremenili saj te grdobe ne dam v avto). Problem je tudi v tem da zahteva zadeva stalno napajanje in da mora biti nekje ob steklu (torej se jo ne da pospraviti v ogledalo kot ABC). V mojem primeru torej to pomeni stalno odprt predalček pepelnika in potegnjem grd kabel do grde škatlice na prednjem steklu.

Zadeva ima poleg GPS sprejemnika tudi GSM-GPRS (morda tudi UMTS) modul preko katerega v sistem na darsu sporoča porabo denarja. Sistem je predplačniški in deluje tako da na postaji ali preko interneta naložiš znesek ki ti ga potem odšteva. Cestnini se vse darsove ceste (torej tudi lj obvoznico), cestninjenje pa poteka po načelu navideznih "cestninskih postaj" oziroma točk za cestninjenje. Karte z vrisnimi točkami so na strežniku in ko gps preko gprs-a javi da si prevozil "postajo", ti nazaj pošlje signal ki odšteje znesek. Tuneli in ostale točke kjer ni signala torej niso problema, saj se da točka na vhod in izhod in pač odšteje ustrezno razdaljo. Glede na to da se cestnini tudi vse obvoznice, priključke itd... ti znesek kar hitro požira in nič nenavadnega ni da ti eno pot iz viča do btc in nazaj računa slabe 4 evre.

Upam da izvolijo nazaj Janšo in ostanemo na vinjetah, ta sistem pa naj dajo tovornjakarjem (ali pa uvedejo še boljšega, mikrovalovnega).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.659
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
In potem bodo Avstrijci nabili cestnine za kamione v tranzitu čez Avstrijo (zamenjan Avstrijo s katerokoli drugo državo), kar bo povečalo ceno prevoza iz/v Slovenije/o - in posledično dvignilo ceno blaga v Sloveniji oz. zmanjšalo konkurenčnost slovenskih proizvajalcev. Po mojem to ne pelje nikamor.

Počasi se bomo morali navadit da "mi" pomeni EU (se mi sicer ne dopade preveč - vendar tako je) - sicer se bomo izolirali, kar pa ne bo vredu (žal nismo ne Švica ne Liechtenstein, ki si določeno izolacijo lahko privoščijo).

Pa da ne bo nesporazuma - ne pravim, da naj damo prostovoljno noge narazen (ali pa se pripognemo - da bosta spola izenačena) in se pustimo zastonj hebati - ampak, da za "uslugo" zahtevamo primerno nadomestilo.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Zdaj šele vidim da gre pravzaprav šele razpis ven... Čudno, saj je meni delovalo da je že vse zmenjeno.. Verjetno so že "pravi" zraven .

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Citat:
Uporabnik Emaster pravi:
...spet bo nekdo pobasal v žep kup €...vinjeta pa je potuha tistim, ki vsakodnevno koristijo avtoceste...star sistem z ABC mi je bil najbolj simpatičen...

Meni pa klasičen s sprotnim plačevanjem. Če si 1x letno rabu avtocesto si jo dobil brez vinjete. Pa tudi ABC je bil OK.
Izdelava vinjete stane par centov na kos.
Koliko stane ABC modul? Postaje? Infrastruktura?
Koliko bo stal GPS modul? GSM modul? Infrastruktura?

Mečimo denar skoz okno, saj smo tajkuni (oziroma prepričujemo sebe in druge, da smo).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Glede na to da se cestnini tudi vse obvoznice, priključke itd... ti znesek kar hitro požira in nič nenavadnega ni da ti eno pot iz viča do btc in nazaj računa slabe 4 evre.
Glavno da bo "pošteno" (in bo SCT/Vegrad/Ultra/kdorkoli fajn denar potegnil)

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
vmes bodo volitve, voli se prave ki bodo projekt ukinili, pa smo rešili milijone plus vinjeto pocenit, vsaj malo, da se ljudem da upanje. Dovolj enostavno povedano?

Itak. Vse sranje glede cestninjenja se je začelo glih zaradi tega, ker je folk volil "prave".
smirk-1.gif

Vsaka stran bo probala uvajat novosti na področju cestninjenja z razlogom, da profitirajo pri denarju ali glasovih. Če bi delali v interesu varčevanja in pravičnega plačevanja, bi že v štartu razširili prejšno cestninjenje na obvezen ABC. Pri vseh debatah glede cestninjenja do danes nisem prebral niti enega pametnega argumenta proti ABC-ju. To, da se zdaj nekateri šlepajo na račun folka, ki gre 5x na leto na avtocesto zame preprosto ni dober argument v prid vinjet. Pri satelitskem cestninjenju je pa zaenkrat začetni strošek konkretno prevelik, da bi se kakor koli izplačalo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Seveda pa tu obstaja še dodaten "pozitiven" razlog. V kolikor bi ugrabitelj pobegnil z žrtvijo, bi ga lahko z lahkoto izsledili.
Na žalost pa bi sledili tudi vse ostale, ki bi jim lahko trenutni nadzornik nad podatki sral po glavi.

Tudi preko IP-ja bi lahko sledili vsem tvojim akcijam na internetu, pa ne... zakaj? Zato, ker si zaščiten in do podatkov lahko pride samo policija z dovolj dobro podlago. Isto je pri cestninjenju. Kup podatkov o tvojem gibanju jim nič ne pomaga, če ne narediš nekaj zelo narobe.