Samo še 38 let in bom šel lahko v pokoj

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Ne vem zakaj si nobeden pri tem ne vpraša, da se z povišanjem delovne dobe viša tudi delež nezaposlenih, viša se siva ekonomija in viša se kriminal.
Logično je da bo moje delvno mesto lahko prevzel en nov diplomiranec vsaj 5 let pozneje. Do takrat pa bo na borzi, ali pa bo nekaj na črno mučkal, zraven pa vlekel še socialno. V glavnem v svojem najproduktivnejšem delu življenja, bo najmanj koristen za državo.

Se sprašujemo, in smo prišli do zaključka, da država s takimi ukrepi skuša čimbolj skrajšat dobo med upokojitvijo in smrtjo.
Če si do 30-leta in več brezposeln al pa da študiraš bilokakšno neumnost, je to ceneje za državo kot penzija, ki jo boš zaradi tega dobil toliko kasneje, vplačeval isto 40 let samo dobival manj časa, . oz jo bi dobili tisti ki bi šli zdej.
.
992021-narobesvet.jpg

Priponke

• 992021-narobesvet.jpg
    992021-narobesvet.jpg
    155,2 KB · Ogledi: 126

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
No, jaz si ne predstavljam, da bi moja mama, ki uči na OŠ, mogla učit do svojga 65.leta. Mulci so čedalje hujši in kje jih bo 65 letna babi krotila. To je mimo.
crazy1.gif

Jaz že 7 let varčujem za pokojninsko - žal sem začela le z 5000 sit, sedaj sem pri 30 evrih. Imam namen septembra zvišat na 50 evrov, z leti pa najmanj 150. Itak me bo pa prej pobral, tko da bodo moj otroc prou vesel...
10.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
lepo da varčuješ, ampak verjetno iz tega ne bo nič. verjetno še toliko ne boš dobila kolikor boš noter dala
donos je minimalen - če sploh je, ostalo pa pobere inflacija in stroški upravljanja...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Hja, mi je jasno, da bo vse šlo v k... Ampak a naj to spregledam in živim kot da ni nič?

Zankoc_si

Pripravnik
11. jun 2010
54
0
6
Dunajska c. 263a, LJ
www.zankoc.si
in kaj je tako luštnega v penziji?

mogoče to da lastni otroci in vnuki nimajo časa zate? da vsak dan vzameš n-št. tablet?
to da imaš majhno pokojnino, manj kot 400€?

koliko je primerov, ko je kdo živel v penziji 1mesec potem pa umrl....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Zankoc_si pravi:

Vprašaj tiste, ki so šli v letih po osamosvojitvi pri 50ih letih v pokoj. Pokojnine se jim obračunavajo po starejšem (in veliko bolj ugodnem) izračunu in predvsem lahko rento uživajo več let dlje kot tisti, ki se bodo upokojili danes.
smirk-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Na kolikšno pokojnino (koliko % neto plače) lahko računajo tisti, ki se upokojijo letos?

hgard

Guru
22. jul 2007
4.097
590
113
Tole je en primer, ki so ga izračunali na Financah za žensko rojeno januarja 1962, zaposleno od 3. maja 1986, mater dveh otrok.

Upam, da se slika vidi.

8758Untitled-15.1281377577.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Samo tale slika je pa tako zavajanje, da kar peče.

Največje cifre so, kakšen procent povprečne plače dobijo novopečeni upokojenci. Tisto, koliko let gre v izračun povprečne plače, pa verjetno sploh ni pomembno, kaj?

Na hitro:

Predpostavimo, da je plača ob pričetku službe x in plača ob koncu službe 2x, vmes pa dohodki linearno rastejo (napredovanja, dodatki na delovno dobo, blabla...).

Če se naša Jana upokoji po starem sistemu (prva točka), dobi:

((1,5x + 2,0x) / 2 ) * 70,25% = 1,26 x

Torej bo njena pokojnina znašala 1,26 krat toliko kot je bila njena plača ob pričetku delovne dobe.

AMPAK. Če pa se naša Jana upokoji po novem sistemu (dela dve leti dlje, druga točka), dobi:

((1,0x + 2,0x) / 2 ) * 80% = 1,20 x

Kar pomeni, da je že v štartu na slabšem (torej z nižjo pokojnino). Zdaj pa sem prištej še precejšnjo verjetnost, da plača ne narašča povsem linearno, temveč da nekje po 45. letu (govorim o ljudeh z visoko izobrazbo) prideš na precej bolje plačana delovna mesta. V zgornjem izračunu predpostavi, da imaš na polovici delovne dobe plačo 2x, na koncu pa 4x.

((2,0x + 4,0x) / 2 ) * 70,25% = 2,1x

((1,0x + 2,0x + 4,0x) / 3 ) * 80% = 1,86 x

Pa je razlika že precej višja.

Skratka, bučke.

Filat folk z pravljicami, da bodo sedaj pokojnine višje, je prav bolano. Vedno manj ljudi vplačuje v pokojninsko blagajno in ni osnovnih pogojev, da bi bile pokojnine kakorkoli drugačne, kot nižje.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik torek pravi:
kratice lahko pomenijo karkoli vendar:

Ne, kratica ima TOČNO določen pomen!

Citat:
Trenutno je res 40 let dela (ali manj) in še nekaj drugih pogojev potrebnih da dobiš pokojnino.

Ni res.
http://www.zpiz.si/src/pravice/drzavna.html

Pokojnina pripada VSAKEMU, ki dopolni 65 let starosti, da je le imel določeno dobo pri nas stalno prebivališče, tudi, ČE NI VPLAČAL NIČ!!! Tak sistem ne more delovati! Najprej je potrebno vreči iz pokojninskega sistema tiste ki niso vplačevali ničesar, potem pa zmanjšati pokojnine tistim, ki so delali manj kot 35 let, pa bo sistem vzdržen. Potem pa omogočiti delo s skrajšanim delovnim časom tistim ki polnega ne zmorejo (a si sploh predstavljaš 65 let starega zidarja kako pleza po gradbenem odru nekje v 15 nadstropju???).
In še en razmislek za tebi podobne pametnjakoviče: v državi je 100000 brezposelnih, ki so vsai po vrsti mlajši od 60 let. Pojasni mi, po kakšni logiki je 65letni delavec vsaj približno enako uspešen pri svojem delu od trideset let starega? Ni šans, mlajši je v veliki večini primerov uspešnejši! Ti pa bi delodajalcu obesil za vrat 65 let starega onemoglega starčka, istočasno pa naj bi bil mladec pri 30 brezposeln in vlekel socialo (za katero dela tisti 65letnik???
stupid-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
kako bodo mladi dobili službo, če je pa na nekaterih delovnih mestih veliko takšnih, ki izpolnjujejo vse pogoje za upokojitev, pa hodijo v službo ampak ne delajo čisto nič
crazy1.gif

oz. imajo tudi 3 "službe" pa mešajo samo meglo (VIP).

imaš pa tudi veliko mladih (nekateri gredo blizu 40letom), ki nimajo niti 1 leta delovne dobe pa jim čisto nič ne manjka, ker od države dobijo dosti denarja.
zakaj bi potem sploh delal?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.470
5.680
113
Citat:
Uporabnik Zankoc_si pravi:

mogoče to da lastni otroci in vnuki nimajo časa zate? da vsak dan vzameš n-št. tablet?
to da imaš majhno pokojnino, manj kot 400€?

koliko je primerov, ko je kdo živel v penziji 1mesec potem pa umrl....

Če si črnogled najbrž prov nič....in umreš v roku pol leta ko greš v penzijo.....

Če si pametn najdeš hobbye ki si jih lahko špogaš s tistimi 400eur + kaj kar imaš še našparano......mal v gore hodš...mal kolesariš....greš v mostec na pivo.....si sm pa ke prvoščš kako jadranje......hobbyi hobbyi...in še 1x hobbiyi....dokler migaš živiš......k se pa med 4 stene zapreš....UMREŠ

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Pokojnina pripada VSAKEMU, ki dopolni 65 let starosti, da je le imel določeno dobo pri nas stalno prebivališče, tudi, ČE NI VPLAČAL NIČ!!!

Te državne pokojnine so totalna bedarija imo. Višina je nižja od socialne pomoči in vsak, ki da vlogo na socialno, dobi razliko do polne pomoči. Bolje bi bilo, da bi bili kompletno na socialni, vsaj ne bi bilo potrebno letat na ZPIZ pa še CSD.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Pokojnina pripada VSAKEMU, ki dopolni 65 let starosti, da je le imel določeno dobo pri nas stalno prebivališče, tudi, ČE NI VPLAČAL NIČ!!!

Te državne pokojnine so totalna bedarija imo. Višina je nižja od socialne pomoči in vsak, ki da vlogo na socialno, dobi razliko do polne pomoči. Bolje bi bilo, da bi bili kompletno na socialni, vsaj ne bi bilo potrebno letat na ZPIZ pa še CSD.
Ja, morali bit na socialni, ne pa da se napajajo iz zpiza, čeprav vanj niso nikoli nič vplačevali. In še veliko je takih in podobnih.
Pol pa jamrajo, da za tiste, ki so 40 let vplačevali ni denarja.