Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Evo test je opravljen, najprej opišem metodologijo. Tako ajdove kot pirine luščine sem naprej opral/namočil v mlačni vodi in to vodo odlil, potem sem dolil svežo vodo segreto na cca. 70C. Uporabil sem 3g luščin in 0.5 dcl vode, naredil sem 2 vzorca od vsakih luščin. Tako mešanico sem dal v pečico na 70C, v en vzorec od vsakih luščin sem dodal eno žlico sladkorja (dekstroza) s tem sem ustvaril nekako pogoje ki so v drozgalniku, drugega sem pustil tako kot je (samo voda).
Po 1h sem vse mešanice vlil čez cedilo v kozarec in čez prelil še toliko vode segrete na 75C da je bila končna količina "čaja" v kozarcu cca. 2 dcl. Tole celotno razmerje ustreza nekako razmerju v fazi drozganja če se uporabi cca. 10% luščin (po masi) glede na količino pšeničnega sladu.
Luščine iz cedila sem dodatno stehtal, od prvotnih 3g sem dobil:
- ajdove = 19-20g (cca. 6.2x povečanje mase)
- pirine = 12g (cca. 4x povečanje mase)
(sladkor ni vplival na povečanje mase zato sem tole dal skupaj)
Barva čaja je opazno različna, čaj iz pire ima lepo zlatorumeno (pivsko) barvo, čaj iz ajde ima sprano rjavo-rdečo barvo. Intenzivnost barve bi rekel da je manjša pri ajdi kljub temu da imajo luščine totalno temno barvo.
Zmeril sem tudi ph čaja na koncu:
- ajda -> 6.9pH
- pira -> 6.6pH
Slika barve čaja in primerjava luščin po "namakanju":
Aroma/vonj čaja je (sladkor nima vpliva):
- ajda -> izjemno močna aroma ajde, velja tako za topel kot ohlajen čaj
- pira -> aroma žitarci z blagim "medenim" občutkom ko je čaj segret, mrzel skoraj nima arome
Čaj sem pred okušanjem shladil na cca. 10C s čimer se zniža percepcija arome. Glede na okušanje:
- ajda - brez sladkorja -> okus ajde defenitivno prisoten, čuti se trpkost (tanini?!)
- ajda - s sladkorjem -> sladek čaj z ajdo, okus ajde kjub sladkobi prisoten, glede trpkosti nisem prepričan ker je čaj enostavno presladek
- pira - brez sladkorja -> blag okus žitaric oz. zelišč/trav, podobno kot bi pil zelo švoh domač čaj, čuti se trpkost po občutku manj kot pri ajdi
- pira - s sladkorjem -> sladka voda, skoraj nezaznavni drugi okusi, trpkega okusa ne zaznam (enako opažanje kot pri ajdi)
Če koga zanima, ajda ima povprečno 1x več taninov kot ječmen (
ječmen, večina taninov v zrnju se nahaja v ovoju = luščinah).
Razsodba? Defenitivno dajo ajdove luščine precej arome in okusa, vprašanje pa kaj se zgodi s temi okusi v fazi kuhanja in potem fermentacije. Lahko da čisto izginejo, ali pa jih pokrijejo druge arome. Na samo barvo verjetno ne bo imela vpliva. Ajdove luščine vsrkajo tudi precej več vode, ampak glede na količino ki se dodaja v drozganje ta podatek ni ravno pomemben. Glede taninov, luščine vsebujejo tanine in osebno jih bom dodal v drozgalnik proti koncu drozganja, prej jih bom pa namočil v mlačni vodi. Če se jih doda takoj na začetku ko v drozgalniku še ni sladu (tako se dela z riževimi ponavadi) je pH precej visok in temperatura tudi, hkrati pa je gostota enak vodni (1), kar bo 100% pomenilo masovno izločanje taninov.
Glede filtracije so ajdove luščine 3d oblike in bi pomojem precej bolje opravile delo kot pa dokaj ploščate pirine (= to pomeni da se jih lahko da manj). Bom v naslednji batch pšeničnega usul ajdove, sporočim še kako bo izpadlo na koncu.