Utiševalec še nekaj me zanima
1. OXI se uporablja vroč. Kako je s tem, ko pereš flaše z tisto rdečo pumpico, ki šprica gor v flaše OXI? Recimo prvi 10 flaš bo OXI vroč proti koncu pa že čisto mrzel, ker ga flaše ohladijo? A to nima toliko veze?
2. Pa še to glede svetlobe. Fermentor in flaše morajo biti pač na temnem prostoru. A to je zelo striktno čisto tema tema ali je lahko pač samo malo bolj temen prostor, da pač svetloba ne seka po fermentorju oz. flašah? Ker doskrat, ko grem kaj iskat v klet in je fermentor dol in flaše pač užgem luč in je pač full svetlo za nekaj časa?
3. Sedaj sem flaširal in je ratalo točno 47 flaš oz. 21,5 litrov piva.
V teh 21,5 litrov sem dal 160g sladkorja a bo to OK? to je na grobo 3,7g na flašo kar pomeni, da je to dodatnih ca. 0,3% alkohola na flašo?
4. Zmeraj, ko sem flaširal sem počakal kako uro in sem nato vse flaše obrnil na glavo in jih zavrtel, da se kao sladkor lepo zmeša.
Ali je to sploh potrebno sedaj, ko dam sladkor direkt v fermentor in je že raztopljen, ker prej sem dal sladkor v flaše in ni bil raztopljen?
Pač smešna vprašanja ampak tak sm...