Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Utiševalec še nekaj me zanima

1. OXI se uporablja vroč. Kako je s tem, ko pereš flaše z tisto rdečo pumpico, ki šprica gor v flaše OXI? Recimo prvi 10 flaš bo OXI vroč proti koncu pa že čisto mrzel, ker ga flaše ohladijo? A to nima toliko veze?

2. Pa še to glede svetlobe. Fermentor in flaše morajo biti pač na temnem prostoru. A to je zelo striktno čisto tema tema ali je lahko pač samo malo bolj temen prostor, da pač svetloba ne seka po fermentorju oz. flašah? Ker doskrat, ko grem kaj iskat v klet in je fermentor dol in flaše pač užgem luč in je pač full svetlo za nekaj časa?
smile-1.gif


3. Sedaj sem flaširal in je ratalo točno 47 flaš oz. 21,5 litrov piva.
V teh 21,5 litrov sem dal 160g sladkorja a bo to OK? to je na grobo 3,7g na flašo kar pomeni, da je to dodatnih ca. 0,3% alkohola na flašo?

4. Zmeraj, ko sem flaširal sem počakal kako uro in sem nato vse flaše obrnil na glavo in jih zavrtel, da se kao sladkor lepo zmeša.
Ali je to sploh potrebno sedaj, ko dam sladkor direkt v fermentor in je že raztopljen, ker prej sem dal sladkor v flaše in ni bil raztopljen?

Pač smešna vprašanja ampak tak sm...
smile-1.gif


 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
No po petih dnevih mi je ta piva že skuhala sam ker me je firbec matral sem zmeril FG je 1,007 in okus ne daje nč po kislemu dal sem za probat še trem in vsi so rekli da ne kisli
smile-1.gif
sedaj bom pusti še kakih 7 dni in nato bom sflaširal.
Flaše pa bom fanj spucou in razkužil kot mi je napisal (utiševalec) upam da končno rata.
Kot zgleda sem prejšnjič imel bakterijo v fermentorju in z varekino sem zgleda vse pobil
evil.gif
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Z oxi-jem razkužujem flaše nekje 20 na enkrat potem dolijem še malo vročega oxi-ja noret da se tekočina sagreje.
Fermentor imam v garaži ni popolna tema ampak sonce ne sije vanj to pa da odpreš vsako toliko luč ne škodi.
Kakšen sladkor si dal v fermentor dexstrozo ali navden jaz delam vse po ti tabeli (kalkulatorji) ti pokaža vrednosti vseh sladkorjev :
cool-1.gif


http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Se pravi s poliestrom in kislo vročo pivino pa ni problemov?

Kar sem jst prebral po forumih in pogledal specifikacije materialov je poliester najbolj "varen" za ta namen, čeprav verjetno za tisto uro namakanja je vsak material ki je temperaturno obstojen dovolj varen. Vrečo pred prvo uporabo prekuhaš 10 min, tako da spusti razne vonjave po plastiki ipd.

Sicer pa če gledamo temperaturno obstojnost si lahko pogledaš na kateri temperaturi se določene materiala lika, najlon (poliamid) je na najmanj, medtem ko je poliester na medium. Vsa sintetika pa je stabilno preko 100C. Ampak če se segreva drozgo v vreči (multistep ali mashout) se zna zgodit da temperature na dnu posode (kontaktno) narastejo čez 100C, zato je pametno imeti material ki ima malo rezerve.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
1. OXI se uporablja vroč. Kako je s tem, ko pereš flaše z tisto rdečo pumpico, ki šprica gor v flaše OXI? Recimo prvi 10 flaš bo OXI vroč proti koncu pa že čisto mrzel, ker ga flaše ohladijo? A to nima toliko veze?

Jst pustim kar mrzlo, dolivam po potrebi ko/če zmanjka oxija oz. šprica bolj slabo.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
2. Pa še to glede svetlobe. Fermentor in flaše morajo biti pač na temnem prostoru. A to je zelo striktno čisto tema tema ali je lahko pač samo malo bolj temen prostor, da pač svetloba ne seka po fermentorju oz. flašah? Ker doskrat, ko grem kaj iskat v klet in je fermentor dol in flaše pač užgem luč in je pač full svetlo za nekaj časa?
smile-1.gif

Dirketno na soncu ne sme bit (UV svetloba), če ni dirketne osvetljenosti je učinek svetlobe zanemarljiv. Pri umetni svetlobi je odvisno kakšna je, določene neonske luči (tudi varčne sijalke) lahko imajo efekt, amapk tu govorimo o par tednih osvetlitve (skratka, luč nima veze).

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
3. Sedaj sem flaširal in je ratalo točno 47 flaš oz. 21,5 litrov piva.
V teh 21,5 litrov sem dal 160g sladkorja a bo to OK? to je na grobo 3,7g na flašo kar pomeni, da je to dodatnih ca. 0,3% alkohola na flašo?
Nekako ja.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
4. Zmeraj, ko sem flaširal sem počakal kako uro in sem nato vse flaše obrnil na glavo in jih zavrtel, da se kao sladkor lepo zmeša.
Ali je to sploh potrebno sedaj, ko dam sladkor direkt v fermentor in je že raztopljen, ker prej sem dal sladkor v flaše in ni bil raztopljen?
Stekleničiš in pozabiš, sladkor je raztopljen in obračanje steklenic nima učinka.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Včeraj sem se z kolegom pogovarjal glede cidra.
Predlagal mi je, naj dam za sladkobo notr karamelni slad.
Zanima me, ali je že kdo poskusil to kombinacijo, ter kakšen rezultat je dala.
Sam imam namen dodati na 15L cidra
cca 1kg cara50, 2 vrečki čaja (tanini), pa še kak ščepec cimeta...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Samo potem boš imel priokuse po sladu. Če ti je to ok, pol fajn. Drugače pa uporabi kako sladilo nevtralnega okusa, ki ne fermentira.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
To se zavedam.
Nekako mi je cilj narediti cider, ki bo tudi sladek, ne pa samo ena kislica, se pa izogibam umetnih sladil....če bo pa malo na ječmen potegnilo, me ne skrbi, ne vem pa kakšna bi bila primerna količina ječmena
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me ali je kdo poizkusil fermentirat pšenično pivo z odprtim fermentorjem. V dokumentarcih kateri prikazujejo pivnice izvajajo fermentacijo v odprtih bazenih. Ali je tukaj možnost okužbe večja in ali bi pivo ratalo?!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Vprašanje zakaj bi to želel delat, možnost okužbe je vsekakor večja.

Če delaš prav je tudi v odprtem fermentorju malo možnosti za okužbo. Bistveno je da je kvasa dovolj da čimprej začne fermentacijo in čimprej porabi vso hrano. Pivo s kvasovkami zgornjega vrenja ko začne vret naredi peno in sloj co2ja ki preprečuje okužbo, je pa potrebno vedet da ko gre fermentacija h koncu moraš pivo pretočit v zaprt fermentor (ali pa ga pokrit) in ga potem starat v zaprti posodi.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Mogoča je tudi fermentacija v odprtih posodah. Z tem seveda tvegaš okužbe.
Je pa tako: Ko je enkrat kvas v pivini aktiven, pride do okužbe relativno težko, ker nastaja alkohol, CO2 je nad pivino, nastaja veliko pene, ki varuje pivino. Kar sem jaz gledal, so tale princip delali pri temnih močnejših pivah (veliko goste pene).
Imajo pa pomojem, tudi precej bolj kotrolirano okolje (relativno čisto, brez mušic in nesnage)
Nevem kako se v splošnem obnese, se mi pa zdi popolnoma nepotrebno tvegati in imam raje zaprt fermentor.

Edit: enako misleči utiševalec me je prehitel
aplauz.gif
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pripravljam se na izdelavo pšeničnega piva ker mi je zelo dobro in bi rad varil pšeničnega zanima me še pri mešanci slada ali pri 60% pšenice bom imel probleme pri drozganju ( zamašitev) ali mi ne bo tekla pivina ven namreč imam hladilno posodo in noter bakrene cevi porezane z žago za filtrirat. Rad bi naredil 60% pšenice 35% pilsna in 5% munich ali cara. drozgal bom pri 66C 90 min in kuhal 90 minut hmelj halertauer. Kvas munich-Wheat kupljen pri moje pivo.

Če ma kdo kakšen drugi predlog glede izdelave naj prosim napiše! HVALA
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Glede na to da poznam hladilno ki jo imaš
cool-1.gif
, bi rekel tako:
Sicer nimam izkušenj z pšenico (vem pa da rada maši), sam sem imel z tvojo hladilno torbo in mašenjem enkrat samkrat ptoblem in sicer pri stoutu, ker nisem imel še pravega mlina in sem med mletjem naredil cca 50% moke in se mi je vse zabasal (čeprav je takrat vn nastal odličen stout
stupid-1.gif
). Tako da glede opreme nebi smel biti problem.

Je pa Utiševalec par postov nazaj spraševal glede riževih lušin, ki se uporabljajo ravno zato da pri pšeničkotih preprečijo mašenje in lep pretok. Si pa nismo še prišli na jsano kje dobiti te riževe lušine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Ali se bo zamašilo med izpiranjem ali ne ne more noben vedet, lahko samo sam probaš. Odvisno od tega kako bo slad zmlet, kakšna je površina vs. višina drozge ipd.

Tak delež pšeničnega sladu sicer ponavadi še gre skozi, mogoče malce počasneje teče. Pazit moraš da je mashout/sparge voda čimbolj blizu 78C in da izpiraš počasi da se ne naredi vakuum.

Če se ti slučajno zatakne/zamaši najprej malce pretresi drozgalnik, če to ne pomaga lahko narediš s kuhalnico malo luknjico v drozgi do dna (če je kriv nastanek vakuma/zračni žep potem boš z luknjico omogočil sprostitev pritiska) v skrajni sili pač premešaš celotno drozgo da spet steče in potem postopek ponavljaš če se ti ves čas maši (ni optimalno, ampak boljše kot nič).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Je pa Utiševalec par postov nazaj spraševal glede riževih lušin, ki se uporabljajo ravno zato da pri pšeničkotih preprečijo mašenje in lep pretok. Si pa nismo še prišli na jsano kje dobiti te riževe lušine.

Sem naročil potem ajdove in pirine, jutri verjetno dobim. Bom izvedel najprej suhi test, predvsem me zanima koliko okusa/arome oddajo te stvari če jih namakaš v drozgalniku na 70C. Če bo ta test dobro šel skozi bom pa v kratkem naredil še dejansko drozganje.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.