Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če bo vse po sreči dobim v ponedeljek dva cornelius soda+ CO2 opremo.
Trenutno mi fermentira IPA, pa jo bom dal v sode, zanima me kaj se mi bolj splača, da jo naravno ali prisilno karboniziram. Zavedam se da bo pri naravni karbonizaciji nekaj vsedline, kako je pa z okusom? Ali mi lahko kak poznavlec pove slabosti in prednosti prisilne/naravne karbonizacie...
Sicer sem pa danes na pivofestu kupil eno kilo Polarisa (nemški aromatičen hmelj, ki diši za popoenit, pa alfo ima oktog 20
cool-1.gif
)
Ta bo šel direkt v dry hopping
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če koga zanima, prodam mlin za ječmen, primeren za BIAB metodo!
Se da iz njega lepo delat tudi allgrain, je pa res da malo preveč na fino zmleje zrnja, vendar z malo regulacije in igranja, se dobi dobre rezultate!
Mlin je narejen iz mlina za sadje. Stari mlin sem popolnoma razdru, zamenjal obrabljene dele, ga prebarval, ter naredil nov masiven okvir (javor) ter drobilno kolo (hrast) in ploščo(hrast). Prodajam seveda komplet z elektromotorjem.
Mlin mleje vredu in hitro, je pa vseskupaj kar težka in masivna zadeva.
Na valj in drobilno proščo sem v razmaku približno 1,5cm namestil jeklene lamele, ker je v ječmenu veliko primesi (kamenčki in pesek...) le te omogočajo da se zdrobijo tudi razni tukji. Mlin je mogoče poganjati tudi na roke, razmak drobilne plošče je prilagodljiv, zato se lahko z njim drobi tudi koruzo.
Cena 60€ Prodajam pa zato, ker sem kupil komercialnega in je le ta precej lažji.
Pripenjam še slike:



Drobilno kolo z jeklenimi lamelami


rezultat, v tem primeru dikaj fino mletje
 
Nazadnje urejeno:

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Rabim pomoč / nasvet
Zadnji dve rundi mi nočeta fermentirati.
4.6.2014 sem naredil z biab metodo "nut brown ale", OG je bil 1'057. Danes sem ga pretočil v drugi fermentor in je bil SG 1'030 (želen FG je pa 1'011)

Začel sem z 20 l vode

Uporabil sem:
2,8kg pale ale 78%
0,32 kg Caramunich II 9%
0,24 kg oats flaked 6,7%
0,16 kg biscuit malt 4,5%
0,1 kg chocolate malt 2,2%

Kuhal na 67 stopinj C 1 uro

Za hmelj pa
28g Fuggle 60 min
28g e.k. goldings 15 min

V fermentor dobil slabih 14 l pivine

Dodal kvas S-04, potresel čez pivino in dal v klet, kjer je bilo ob začetku 18 stopinj C, danes jih je skoraj 20 stopinj C.

Ima kdo kakšen nasvet?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Zdej ne vem, kako visoka temperatura je 67 stopinj, samo možno je, da si dobil več višjih sladkorjev, ki jih S-04 ne prebavlja. US-05 bi šel nižje, bi pa jasno imel tudi malo drugačen končni okus.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Meni pri temperaturi drozganja 67°c kvas S-04 čisto lepo opravi delo do konca (FG~ 1012-1010).
Fermentacija pa poteka pri temp 17 - 20°c.
Tako, da mislim, da je težava drugje.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
In enako se mi je zgodilo pri prejšnji rundi (sedaj nimam recepta pri roki, ker sem v službi), sem pa tam imel cirka 18 litrov pivine in sem dal kvas us-05 (je pa bilo takrat v kleti okoli 16 stopinj C) in ko se je nabrala usedlina v fermentorju do pipice (cca 8 dni po začetku fermentacije) sem pretočil v drugi fermentor in izmeril SG - 1'028 (če se prav spomnem je bil ciljni okrog 1'009). Takrat sem dodal še en kvas US-05, danes zjutraj ponovno izmeril SG in še vedno le na 1'028.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
In če prestaviš na ene 22-24 stopinj, fajn premešaš vsebino fermentorja in počakaš par dni?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Si dobro prezračil pivino (aeracija)? Torej ko pivo daš v fermentor moraš 5 min stresat vsebino da se peni, s tem se v pivino vnese kisik ki je nujno potreben za rast kvasovk.

OG blizu 1.060 je že dokaj visok in je precej pametno kvas prej rehidrirat v 1-2 dcl vode.

Če nisi dobo aeriral piva in nisi rehidriral kvasa v vodi bi rekel da je to poglavitni razlog da ostane FG visok. Glede ostalega mislim da ni problema, US-05 bi moral veselo delat tudi pri 16C, za S-04 so pa tudi opisane temperature kot jih imaš primerne.

Za vsak slučaj preveri termometer za drozganje, FG lahko ostane visok tudi če je bila temperatura drozganja previsoka (67 C je bolj medium profil, tam nad 70C zna bit pa že visok FG). Pa mislim da imaš narobe podatke za preračunan FG, s takim sladom, kvasom in takim profilom drozganja kot ga imaš (govorim sedaj na pamet) bi moral biti FG preko 1.015 (zagotovo je pa tvoj previsok).

Enako preveri še aerometer v navadni vodi, kazat mora 1.000.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Hvala za odgovore.
Žal kvasa nisem rehidriral, ker sem obakrat imel pod 20 litrov in sem si mislil, da ne bo treba.
Aeriral sem upam da dovolj, čeprav je tudi to možno, da ni bilo dovolj.
FG sem dobil pa po beersmithu tak.
Aja, pa aerometer sem preveril in je v redu.

Se pravi iz kleti nima smisla da dajem, ker je temp ustrezna. Je smiselno da temeljito premešam ali ne? Kaj pa če bi kupil in dal kakšem yeast energizer? Ima kdo izkušnje s tem?
 
Nazadnje urejeno:

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Evo sem zbrskal še prvi recept:
3 kg vienna malt
1 kg pale ale


18 g challenger 60 min
14 g fuggle 45 min
14g fuggle 5 min


Kuhati sem želel na 66 st 75 min, a sem po 25 min opazil da imam v loncu cca 70 st. Tako da sem šele po 25 min znižal na 66 st in tako kuhal do konca.

OG pa je bil 1'050. 18 l je šlo v fermentor.

Mislim da sem po 12 dneh moral pretočit iz prvega fermentorja v drugi (zaradi usedline) in je takrat bil SG 1'028. Temperature se je v teh dneh v kleti dvignila iz 16 na 18 st. Dodal sem še en paket kvasa us-05. In danes, točno 1 teden kasneje še vedno isti SG.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?



S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.

Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?

Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.

Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)

Saj namen je tak, da bo OG v obeh tak kot, če bi kuhal 40l naenkrat.

Osnova je 44l pri izhlapevanju 4l/h. Razdelim na 2x po 22l in dodam v oba po 2l, da dobim 24l. Po vrenju dobim 20 pivine, ki naj bi imela enak OG kot, če bi kuhal 44l naenkrat.

V soboto sem prvič v novem sodu naredil po BIAB metodi 44l batch (drozganje) in potem razdelil na dva dela za vrenje z različnima hmeljema.
Moram reči, da nisem imel nobenih problemov čeprav sem bil kar malo skeptičen kako bo šlo.
Najbolj me je skrbelo kako bo z vrečo in težo.
Čeprav nisem med najbolj močnimi sem brez težav dvignil vrečo iz soda. Tudi izkoristek je bil po izpiranju v mejah pričakovanega.
Tako, da sedaj v kleti veselo vreta dva batcha - eden z cascade in eden z citra hmeljem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Hvala za odgovore.
Žal kvasa nisem rehidriral, ker sem obakrat imel pod 20 litrov in sem si mislil, da ne bo treba.
Aeriral sem upam da dovolj, čeprav je tudi to možno, da ni bilo dovolj.
FG sem dobil pa po beersmithu tak.
Aja, pa aerometer sem preveril in je v redu.

Se pravi iz kleti nima smisla da dajem, ker je temp ustrezna. Je smiselno da temeljito premešam ali ne? Kaj pa če bi kupil in dal kakšem yeast energizer? Ima kdo izkušnje s tem?

Pri višjem OGju ni problem samo količina kvasa ampak tudi kako ga doziraš. Suh kvas je dejansko suh (spore), da oživi ga je potrebno dat v vodo s čimer v celico pride voda in kvas se aktivira. Če je OG previsok je prehod vode preko celičnih sten upočasnjen oz. otežkočen ali pa sploh ni mogoč.

Enako je potrebno pazit tudi na temperaturni šok, kvasa se ne vzame s hladilnika in strese v pivino ker ga to šokira. Vrečko suhega kvasa se da naprej na sobno temperaturo par ure prej da se ogreje in potem šele sledi rehidracija + stresanje v pivino.

Ker zgubit nimaš kaj lahko poskusiš dat fermentor na višjo temperaturo in premešat usedlino da se kvas nazaj dvigne v pivo. Če se bo FG še kaj znižal potem je očitno težava neaktivnost kvasa
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Če bo vse po sreči dobim v ponedeljek dva cornelius soda+ CO2 opremo.
Trenutno mi fermentira IPA, pa jo bom dal v sode, zanima me kaj se mi bolj splača, da jo naravno ali prisilno karboniziram. Zavedam se da bo pri naravni karbonizaciji nekaj vsedline, kako je pa z okusom? Ali mi lahko kak poznavlec pove slabosti in prednosti prisilne/naravne karbonizacie...
Sicer sem pa danes na pivofestu kupil eno kilo Polarisa (nemški aromatičen hmelj, ki diši za popoenit, pa alfo ima oktog 20
cool-1.gif
)
Ta bo šel direkt v dry hopping
cheer.gif

Si dobil? Sam imam 4 cornelius sode, zdajle čakam, da me pokliče stric da nabavim co2 jeklenko, hladilnik je tud že skor ogledan, rundi za v sode že zreli, zdaj pa da vidmo. Prisilna, naravna karbonizacija, nimam pojma, v bistvu nimam sploh pojma kaj bom naredil. Kle še plavam v temi. Sploh mi gre pa na jetra, ker v tej blesavi državi ne dobiš ničesar, če pa dobiš, bi pa vsak vsaj 100 postov zaslužil za počez s tabo. Aja, kolikor sem prebral, moraš karbonizirat s pol manj cukra, kot bi v steklenicah in da moraš sod dat v začetku pod pritisk, da ti dihtunge fejst zadihtajo.
Sam sem sode dobil dokaj ugodno, čeprav sem zadnjič klel, ker so bli usrani za zjokat, (pa sem jih vzel od homebrewerja), priključke z dihtungami za sode dokaj ugodno iz Amerike, zdej pa čakam, da se mi vse skupaj sestavi in končno pretočim moj pale ale, ki bo počas tradicionalni IPA, ker je hmelj že tolk časa v fermentorju, da je veselje.

Če imaš pa kako vezo za priključke, pipe, dihtunge in podobno, pa na dan z besedo. Bom pa poslikal v soboto, ko bo moj hladilnik ratal kegerator in objavil na blogu novo poglavje. Sam pip še ne bo, imam samo eno tisto party plastično varianto za začetek. Tudi še ne vem, če bodo pipe zunaj ali notri, odvisno od hladilnika, ki ga dobim.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Še zbiram pogum za nakup, pa nevem kaj narediti, še na morje bo treba :D
Mam ponudbo: en korny keg + priključki+pipa+ Co2 jeklenka (vbistvu gasilni aparat) za 160 €. Praktično ready to use.
Se ti zdi ugodno?
Malo sem tudi v dilemi, ker nevem če se mi da hecat z temi dihtungami in tolk majhnimi deli in bi raje šel kar na šank sode...
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ja, sem videl ponudbo in od tega človeka in kupil nastavke zelo ugodno. Cena za keg je pri nas okol 50 EUR, regulator je tud 50, gasilni aparat predelan v jeklenko pa tud ene tok, pipa pa tud ni pod par 10 EUR, tko da je cena ugodna za naše razmere. Sem pa danes kupil 10 kilsko polno atestirano jeklenko za 115 EUR, zdej pa zbiram hladilnik, pa ženi ni všeč, ker jest bi tavelkega, da grejo 4 kegi not.
Corney keg ni kompliciran, rabiš gedoro in to je to. Ima veliko dihtungo za pokrov in dve mali, za pick up cev in malo cevko za plin.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Hvala za odgovore.
Žal kvasa nisem rehidriral, ker sem obakrat imel pod 20 litrov in sem si mislil, da ne bo treba.
Aeriral sem upam da dovolj, čeprav je tudi to možno, da ni bilo dovolj.
FG sem dobil pa po beersmithu tak.
Aja, pa aerometer sem preveril in je v redu.

Se pravi iz kleti nima smisla da dajem, ker je temp ustrezna. Je smiselno da temeljito premešam ali ne? Kaj pa če bi kupil in dal kakšem yeast energizer? Ima kdo izkušnje s tem?

Pri višjem OGju ni problem samo količina kvasa ampak tudi kako ga doziraš. Suh kvas je dejansko suh (spore), da oživi ga je potrebno dat v vodo s čimer v celico pride voda in kvas se aktivira. Če je OG previsok je prehod vode preko celičnih sten upočasnjen oz. otežkočen ali pa sploh ni mogoč.

Enako je potrebno pazit tudi na temperaturni šok, kvasa se ne vzame s hladilnika in strese v pivino ker ga to šokira. Vrečko suhega kvasa se da naprej na sobno temperaturo par ure prej da se ogreje in potem šele sledi rehidracija + stresanje v pivino.

Ker zgubit nimaš kaj lahko poskusiš dat fermentor na višjo temperaturo in premešat usedlino da se kvas nazaj dvigne v pivo. Če se bo FG še kaj znižal potem je očitno težava neaktivnost kvasa

Še enkrat hvala za nasvete. Kvas sem sicer imel na sobni temperaturi, saj sem ga dal iz hladilnika ob pričetku delanja piva, žal pa ga nisem rehidriral.
Sedaj prav dosti usedline nima, ker sem obe pivi pretočil, preden sem izmeril SG.
Se mi pa pri prvem pivu ni SG nič spremenil, niti po dodanem drugem paketu kvasa, tako da se sedaj res sprašujem, če sem obakrat premalo aeriral. Se mi zdi, da bo to najbolj verjetno.
Koliko škode naredim, če ga sedaj res temeljito premešam (in v drugega dodam še en kvas)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
On pomoje želi ravno kisik vnesti, da bi se mu kvas namnožil in popapcal sladkorje.
Jaz osebno ne bi tikal pivine, da se ti še bolj ne sfiži. Bi samo lepo flaširal, pač boš mel mal manj alkohola in močan okus, big deal
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
On pomoje želi ravno kisik vnesti, da bi se mu kvas namnožil in popapcal sladkorje.
Jaz osebno ne bi tikal pivine, da se ti še bolj ne sfiži. Bi samo lepo flaširal, pač boš mel mal manj alkohola in močan okus, big deal
wink-1.gif

Tako je. Vpihovanje kisika v tej fazi ne bo prineslo nič dobrega, vprašanje kako se bo kvas obnašal sicer ampak načeloma narediš sedaj s kisikom večja slabega kot dobrega.

V osnovi pivo z visokim FG ni nič slabega, popiješ ga takega pa drugič narediš drugače.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.