Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kot vidim, vas večina kar močno komlicira z razkuževanjem.
Sam sem takega mnenja: Pri pivu je čistoča zelo pomembna, tukaj nimamo kaj!
Iz začetka sem tudi jaz uporabljal oxije in podobno na polno!
Sem pa z izkušnjami prišel do tega, da nimam ne oksija ne nč podobnega že 2 leti, pa do sedaj nism imel še nobene okužbe (trkam)
Fermentor (naj bo steklen ali plastičen) po vsaki uporabi operem z gobico in malo detergenta, tako da odstranim vidno umazanijo od pene. Ko ga postavim v kot, kjer čaka na naslednjo polnjenje, pustim notr malo detergenta in vode, ter ga zaprem. Pred polnitvijo ga še trikrat sperem z vročo vodo in to je to, stvar funkcionira.
Steklenice po vsaki uporabi sperem z vodo (ravno toliko da ni notr usedline) pred flaširanjem isto: dvakrat do trikrat z vročo vodo in notr pir. Včasih sem jih pekel v pečici, kar se je tudi obneslo.
Prav je da se skrbi za čistočo, ni pa potrebno delat nevem kakih študij in biti potraten ali ekološko obremenjujoč. Stvar opereš in je. Bolj se mi zdi pomembno da pivino čimprej ihladiš in daš kvasovke notr, da zasedejo plac in razvijejo kulturo, potem si rešen.
Sem enkrat za test nalil pir v relativno umazano flašo (zasušeni delčki so bili notr) takega pira sicer ne bi postregel ljudem, samo lahko povem da je bil isti kot ostali v seriji